IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> как да настроим Corel Draw
stapos
коментар Feb 6 2006, 12:57
Коментар #1


Модератор

Група: ??????????
Коментари: 1,292
Регнат: 11-December 05
От: Пловдив
???: ???Версията на корел върху която ще съсредоточа е 9-та. Може да я изтеглите от ФТП-то. Има папка Corel. Защо именно Corel Draw 9 ?!!?. Някои биха казали като има доста по-нови версии. Защото тази версия е достатъчно лека за да върви добре и на послаба машина. Гълта и по-малко РАМ памет. Има сравнително малко бъгове, но най-вече е ЛЕКА. С нея ще може да постигнете всичко което и в по-горните версии - дори по-бързо. Естествено на който не му се инсталира 9-та версия нека си кара с по-новата. Но тази е НАЙ-СТАБИЛНА. Визуално Корел 12 например изглежда доста зле. Всичко е едно Сиво и еднообразно. Дори можеш да се пообъркаш. Дано нещата се подобрят в 13-та версия която скоро смятам да поразгледам. Настройките за които ще спомена няколко думи са едни от най-важните и интересни , но не са изчерпателни. Естествено важат и за всички останали по-горни версии с може би минимални разлики. За да знаете какво точно прави всяка една настройка трябва да се изчете някоя дебела книжка или хелп или някой приятел да ви демонстрира. Ето и по-важните от тях:
-- След като стартирате програмата натиснете клавишната комбинация "Ctrl + J" за да влезнете в настройките. Би трбвало на екрана да излезне следния диалогов прозорец:
IPB Image
В лявата част на прозореца ще избирате кое да настройвате , а в дясната част са и самите Настройки. Както казах няма да изброявам всичките , защото доста от тях са на професионално ниво, а други по добре да оставите така както са си. Друга част пък са важни само в опредлени моменти , които ще разгледаме друг път. НАПРЕД smile.gif
-- Изберете от лявата част на менюто "Edit"
IPB Image
1) Nudge - това е поле за стойност - С каква стъпка да се премества един обект нагоре , надолу, наляво и надясно. Това преместване важи за преместване чрез стрелките от клавиатурата. По-принцип е много важно точно това поле да ви е на по-ниска стойност, защото понякога ще се налага ръчно много фино да преместите например някой текст някъде. Естествено преместването може да стане и посредством мишкато, но за финото се използват стрелките. Аз настройвам на 0,01 мм
2) Super nudge - когато искате да правите по-големи стъпки натискате "Shift + стрелки" - а това е опцията за по-голямата ви стъпка - например: 0,1мм. или 1мм. - както сами прецените
3) Тук изберете "milimeters" - освен ако не ви е по-лесно да работите в инчове wink.gif

-- Изберете от лявата част на менюто "Save"
IPB Image
1) Отметнете това ако искате Програмата автоматично да запазва докуметак който правите на всеки 10 минути. Може и ръчно да настройвате през какъв период от време да се записва. Това е много полезна настройка в случай че ви забие например Windows или спре ток. biggrin.gif Corel Draw - записва промените като автоматино създаваи "Backup" на файла ви (резервно копие)
2) Отбележете тук за това дали да се прави резервното копие в същата Директория на файла. Или посочете друга директория.
3) Отбележете тук въобще да се прави ли резервно копие при запис.

-- Изберете от лявата част на менюто "Memory"
IPB Image
1) Тук посочвате кой дял на харддиска ви да бъде използван за "Swap file" - така както Уиндовса си прави свой. Много полезна опция за това ако програмата види затруднения с Рам Паметта къде да пише по харда за да си навакса.
2) Тук посочвате колко рам памет Корел да използва от наличната ви. blush.gif Колкото повече толкова повече. rolleyes.gif Ако разполагате с малко рам - например 196Мб - може да настроите на 30-35 %.

-- Изберете от лявата част на менюто "Spelling"
IPB Image
1) Тук обикновенно махам отметката за да ми подчертава програмата всяка "сгрешена" според него дума. Естествено може да активирате това поле.

-- Изберете от лявата част на менюто "Type Assist"
IPB Image
1) Прави ГЛАВНА буква в нячалото на всяко изречение
2) Сменя правите кавички с печатарски (онези дето са горе и долу)
3) Махнете тази отметка за да не ви досаждат предложенията на ....
4) Това прави Главни букви на дните от седмицата. (не действа на жаргон или диалект biggrin2.gif)
5) Тази отметка активирам заради заместването на инициалите (С) и ® запазена марка ... за да не ги чертая ръчно. По принцип всичко е направено с цел Корел да замества написани от вас грешни думи (според него обаче) Ако ви се струва досадно - махнете отметката.

-- Изберете от лявата част на менюто "Document"
IPB Image
1) Активирайте всички отметки за да може всички направени от вас промени сега да важат и за напред и за файла който правите в момента.

-- Изберете от лявата част на менюто "Size"
IPB Image
1) Важна опция за това дали листа на който работите да е хоризонтално или вертикално обърнат. Може да промените по всяко време и в процес на работа.
2) Стандартният вид на страницара. Обикновенно го слагам на А4, защото по дефолт е на "Letter" - формат. И като принтирвам нещо се получават обърквации. Може и сами да настроите размера.

-- Изберете от лявата част на менюто "Horizontal"
IPB Image
1) Настройте на "millimeters"

-- Изберете от лявата част на менюто "Verical"
IPB Image
1) Настройте на "millimeters"

-- Изберете от лявата част на менюто "Slanted"
IPB Image
1) Настройте на "millimeters"

-- Изберете от лявата част на менюто "Rilers"
IPB Image
1) Настройте на "millimeters"

-- Изберете от лявата част на менюто "Styles" --->"Default Artistic Text"
IPB Image
1) От тук ще настроите шрифта с който искате винаги да пишете когато изберете инструмента за Текст. Това поле е важно ,защото ако искате да пишете на Кирилица е добре да си изберете кирилизиран шрифт. По дефолт Корел пише с някакъв некирилизиран.
2) Натиснете бутона "Edit" за да продължите
3) От падащото меню изберете най-подходящия шрифт. В случая съм избрал "Arial - CYR"
4) Тук посочете и неговата големина. По дефот е 24 пункта. Аз намалям на 16 пункта.

-- Изберете от лявата част на менюто "Styles" --->"Default Grafic"
IPB Image
1) От тук ще направите една важна промяна за контура на обектите които рисувате.
2) Натиснете този бутон за да продължите
3) От падащото меню изберете "millimeters". Това поле е за контура на обекта дали да се измерва в милиметри, инчове или други. Направете си сами изводи за това как най-добре бихте си представяли един обект и колко е дебел КОНТУРА му.
------------------------------------------------
За сега това е достатъчно. Ако имате въпроси мкоже да ги задавате тук в тази тема. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Отговори (1 - 4)
vIkToRsHeFa
коментар Feb 6 2006, 13:48
Коментар #2


.: БосСс В ДжУнГлАтА :.

Група: ??????????????
Коментари: 15,312
Регнат: 25-April 05
От: Гр. Пловдив
???: ???Само едно несъществено допълнение. Корела като види зор или когхато имате малко рам започва да пише във суап пространството и ако на съответния диск няма достатъчно такова а сте със по малко рам на машината може да ви забузи самата програма или да не включи. Това не е от нея а заради малкото ви рам. А самата програма както каза @Stapos се намира тук: ftp://ftp.ggbit.info/corel/ (качена лично от него) това е както каза колегата най-стабилната и със най-малки изисквания към машината на потребителя иначе иновите версии не са лоши даже са по мощни на места но са нестабилни гълтат много рам а и разликата е каквато беше при новата версия на макромедия флаш-а когато излезе... Тотално различен интерфейс който объркваше на части потребителите.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
NRG_God
коментар Nov 27 2006, 13:53
Коментар #3


??????? ??????????

Група: ?????????? +
Коментари: 535
Регнат: 1-May 06
От: Пловдив
???: Bobbo
???: ???(vIkToRsHeFa @ Feb 6 2006, 13:48) *

Само едно несъществено допълнение. Корела като види зор или когхато имате малко рам започва да пише във суап пространството и ако на съответния диск няма достатъчно такова а сте със по малко рам на машината може да ви забузи самата програма или да не включи. Това не е от нея а заради малкото ви рам. А самата програма както каза @Stapos се намира тук: ftp://ftp.ggbit.info/corel/ (качена лично от него) това е както каза колегата най-стабилната и със най-малки изисквания към машината на потребителя иначе иновите версии не са лоши даже са по мощни на места но са нестабилни гълтат много рам а и разликата е каквато беше при новата версия на макромедия флаш-а когато излезе... Тотално различен интерфейс който объркваше на части потребителите.

Добре ,ама тоя линк не бачка - няма ли КорелДрау 9 в магнета или в софтуер-а . Баси инсталнах си Фотошоп 9 и така бавно стават нещата ,че мамата си джаса , к'ви са му изискванията на т'ва чудо 14.gif 1500 мгхц на 512 рам ми е пц-то К'во иска още . Ся ще се обърна към Корел Драу дано тука да не забозява така машината 19.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
The Shaman
коментар Nov 27 2006, 15:13
Коментар #4


S.t.a.l.k.e.r.

Група: ?????????? +
Коментари: 9,092
Регнат: 26-September 05
От: Тримонциум
???: ???Силно разграничавам двете програми,но си прав Фотошопа 9 е много тежка,но не и чак толкова де.Линк за кой точно Корел ти трябва да търсим ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
NRG_God
коментар Nov 27 2006, 15:16
Коментар #5


??????? ??????????

Група: ?????????? +
Коментари: 535
Регнат: 1-May 06
От: Пловдив
???: Bobbo
???: ???За 9 , но вече инсталирах Adobe Photoshop 7 ,който ми върви идеално smile.gif Даже вече сменях цвета на очите - премахвах обекти и правех бради и мустаци , сменях цвят на кола и т.н. Много се зарибих . Реших го - оставам на Photoshop 7 biggrin2.gif smile.gif
10Х все пак , че се отзова , а уроците ви са много полезни 4.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

 - Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Олекотена версия

Сега е: 26th September 2021 - 11:34