Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
Архангелов ден е


Именици са Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райна, Емил, Емилия и още....
Днес православните християни отбелязват празника на Архангел Михаил.

Именници на 8 ноември са хората, носещи имената Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка, Радмила, Райна, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Емилия.

Християнската църква въвежда този празник, за да противодейства на юдеите еретици, които по някои канони на Стария завет изпадали в идолопоклонничество и езическо преклонение пред слънцето, луната и звездите и смятали, че ангелите са създатели на видимите твари и че са по-висши от самия Христос.

С утвърждаването на празника православното духовенство налага идеята за появата на деветте ангелски сана в деня на Страшния съд, който се нарича “Ден осмий”.

Посвещението му на Архангел Михаил се обяснява с представата за светеца като “чиноначалник и воевода” на всички ангели от йерархията - серафими, херувими, сили, власти и начала.

А според народното вярване св. Рангел е един от шестимата братя юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Ето защо той се изобразява като ангел, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. Затова народът го нарича “душевадник”.

Той отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдния свят, където заедно със своя събрат свети Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, според това дали е праведна или греховна.

По тази причина в християнската иконографска традиция Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце, или държащ везни, с които измерва човешките грехове.


На 8 ноември, Архангеловден, и българската полиция отбелязва своя празник.

За първи път той се чества на 21 ноември 1924 г. (стар стил св. Архангел Михаил).

Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция.

На 29 януари 1999 година, Министерския съвет обявява църковния празник св. Архангел Михаил за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.
Източник: Dnes.bg

Във Други новини, От Angel-oF-DeatH, 08 Ноември 2009 11:11:57, 3 Коментара
Празнуваме Деня на народните будители


Празникът е посветен на делото на книжовниците и просветителите през вековете
1 ноември е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал -

Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски,

Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) организира тържество за Деня на народните будители от 11.00 ч. пред паметника на Светите братя Кирил и Методий при Народната библиотека в столицата.

Концерт "Българският дух ликува, Радуй ся Болгарио" ще изнесе в криптата на храм-паметника "Св. Ал. Невски" формация "Юлангело" - църковно-славянски песнопения и патриотични песни. Източник: dnes.bg

Във Други новини, От Angel-oF-DeatH, 01 Ноември 2009 09:11:29, 1 Коментара
Рано в неделя местим стрелките с час назад


Зимното часово време ще продължи до последната неделя на март догодина
В неделя в 4 часа трябва да върнем стрелките на часовника с един час назад.

Страната ни преминава към зимното часово време, което ще продължи до последната неделя на март 2010 година.

Като резултат от преместването ще започне да се съмва по-рано.

В момента слънцето изгрява около 7,30-7,40 ч, а след неделя то ще се появява в 6,30-6,40 ч.

Същото важи и за залеза - вместо към 17 ч, той ще е в 16 часа.

България въвежда лятното часово време през 1979 година.

За първи път лятно часово време въвежда Великобритания още през 1908 г. Източник: Dnes.bg

Във Други новини, От Angel-oF-DeatH, 25 Октомври 2009 08:10:30, 1 Коментара
Пловдив домакин на Евро 2011 по гребане© Plovdiv24.bg


Пловдив бе избран за домакин на еворпейското първенство по гребане за мъже и жени през 2011 г, съобщи председателят на БФГребане Светла Оцетова. Това стана на конгреса на европейските национални федерации, който се проведе по време на шампионата на Стария континент в Брест, Беларус. Кандидатурата на Пловдив бе единодушно одобрена от делегатите. На конгреса присъстваха вицепрезидентът на БФГребане Иван Попов и Георги Белобрадов - члена на УС на БФГребане.
Неотдавна Пловдив получи домакинството и на световното първенство през 2012 година. Източник: plovdiv24.com

Във Други новини, От the_mouse, 22 Септември 2009 18:09:58, 0 Коментара
Американски военен робот се разбунтуваАмерикански безпилотен летящ робот-убиец “Reaper” се е разбунтувал срещу човешките си господари над Афганистан в неделя и изтребител на щатските ВВС е бил принуден да го свали, преди избягалата машина да е нападнала някоя съседна държава. Очевидно Skynet ще се събуди съвсем скоро.

Въпросният Reaper, познат още като Predator-B, а.к.а. Scout Drone от C&C Generals, е петтонна летяща машина, която може да носи до 14 ракети Hellfire, всяка от които е способна да унищожи танк или сграда. Използва се от американските и британските сили в Афганистан и се управлява дистанционно. По някаква причина обаче връзката с този Reaper е била загубена и американски изтребител го е взривил преди да напусне страната. При инцидента няма жертви.

Роботът не е оказал съпротива, защото не е снабден с противовъздушно въоръжение. От съобщението на армията не става ясно дали робобунтовникът се е обърнал срещу господарите си и е планирал да нападне американски бази или просто е искал да избяга от военна служба. Алтернативно, на машината-убиец й е станало скучно, или (колкото и невероятно да звучи) просто е претърпяла някаква повреда. Източник: pcmania.bg

Във Други новини, От Craft, 15 Септември 2009 21:09:55, 6 Коментара
Девет години след деня на ужаса: Война за нищо и рани от грозното наследство на Буш!
Днес се навършват 8 години от терористичните нападения срещу САЩ, които отнеха живота на хиляди невинни и поставиха началото на войната с тероризма.

В няколко съгласувани самоубийствени атаки, извършени във вторник, 11 септември 2001 г. в САЩ 19 ислямски терористи, принадлежащи към "Ал Кайда", отвлякоха 4 пътнически самолета и след целенасочено разбиване на два от тях, в рамките на 18 минути, в двете "кули-близнаци" на Световния търговски център в Ню Йорк всяха ужас в целия свят.

В рамките на два часа кулите се сринаха до основи, като разрушиха поне две околни сгради и повредиха няколко други. Загинаха всички хора на борда на самолета и стотици други в сградите.

Терористите разбиха третия самолет в Пентагона. Четвъртият самолет се взриви в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания. И до днес се смята, че той не е поразил сграда на земята, тъй като пътниците са оказали съпротива.Официалната статистика сочи смразяващите 2974 жертви.

Днес, осем години по-късно, прелитащите самолети предизвикват страх в хиляди американци и хора от други националности, станали свидетели на ужаса.

"Силните звуци също предизвикват реакция на страх, например преминаващият влак", разказва американецът Майкъл Дъдли, който живее и работи в Ню Йорк.Пред Дойче веле той разказва как все още се бори с травмата.

На 11 септември 2001 година Майкъл Дъдли работи на 60-ия етаж в южната кула на Световния търговски център. Когато първият самолет се блъска в северната кула, работодателят на Дъдли, финансовата компания Морган Стенли, решава незабавно да евакуира сътрудниците си. Докато Дъдли и колегите му слизат по стълбището, вторият самолет се врязва в южната кула.

"Спомням си ясно как слизах по стълбите и чух силно и продължително скърцане, отново и отново. Всички се питахме какво ще да е това. Сега знам, че беше сградата, която се клатеше. Шумът беше толкова ужасен, че съвсем ясно съм го запомнил."

Дъдли и почти всички негови колеги успяват да излязат навън. На улицата Дъдли не осъзнава ясно на каква опасност е изложен. Когато кулите се срутват, той все още се намира наблизо. Димът и прахът му причиняват астма, Дъдли всяка сутрин гълта хапчета. Нощем травматичният спомен за 11 септември се връща: "Все още имам кошмари. Намаляха наистина, но на всеки няколко месеци отново се появяват. Присънват ми се катастрофи - например, че съм в единствената оцеляла къща в Манхатън. Всички други сг Още по темата Източник: actualno.com

Във Други новини, От f0rgy, 11 Септември 2009 14:09:39, 4 Коментара
"Господари на ефира" и "Пълна лудница" по bTV от тази есен


>>


"Господари на ефира" стартира по bTV на 14 септември с нов декор, нова графична опаковка и нови адреналинки, като ще се излъчва всяка делнична вечер от 23:30 ч. "Пълна лудница" започва от 3 октомври с нови сюжетни линии и визуална графика, а зрителите на bTV ще гледат предаването всяка събота от 22.30 часа.Oo Източник: GgBiT.InFo

Във Други новини, От Sharo, 21 Август 2009 02:08:31, 8 Коментара
Забраниха чипса и газираните напитки в училищата


Новата наредба 37 на Министерството на здравеопазването забранява от 15 септември т.г. консумацията на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищните столове и бюфети, каза на пресконференция д-р Маша Гаврилова - началник на отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ. По думите й наредбата осигурява изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.

От началото на учебната година се забранява предлагането на пържени картофи и зърнени изделия, на пържени ядки и пържени тестени изделия в училищата, обяви д-р Гаврилова. В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия - с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска вече и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.

Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки, посочи д-р Маша Гаврилова.

Тя съобщи, че е разрешена консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20 на сто от общата маса на продукта, на плодовите и на билковите чайове, и на топлия шоколад. Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2 на сто и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол, каза д-р Маша Гаврилова.

По думите й режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Контролът по спазването на наредбата на МЗ се възлага на РИОКОЗ, като глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лева, обяви д-р Маша Гаврилова.

През последните години

у нас има тревожна тенденция за увеличаване на децата с наднормено тегло

и със затлъстяване, каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването проф. Стефка Петрова - заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Тя съобщи, че от 1997 г. се правят в България национални проучвания за затлъстяване сред цялото население, както и сред децата от 7 до 18-годишна възраст.

Национално представително проучване от 2008 г. сред първокласниците установи, че 30 на сто от децата в първи клас са с наднормено Още по темата Източник: GgBiT.InFo

Във Други новини, От Sharo, 20 Август 2009 22:08:09, 11 Коментара
Забраниха на Станишев да тормози гражданите по телефона
Комисията за защита на личните данни излезе със становище, че предизборните прозвънявания на премиера до избирателите нарушават законните им права
Телефонната агитация на БСП за евроизборите, в която дейно участие взеха премиеът Сергей Станишев и външният министър, а вече евродепутат Ивайло Калфин е била в нарушение на Закона за личните данни. С такова становище излезе Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) http://www.cpdp.bg/?p=news_view&aid=65

Реакцията на комисията е по повод постъпили жалби от граждани, според които правата им са били нарушени при обработване на личните им данни за предизборни кампании.

В дните преди евровота Коалиция за България и в частност БСП предприеха агресивна агитация с телефонни обаждания до абонати БТК и на мобилни оператори. Първо червени активисти звъняха на случайни граждани и ги питаха за кого ще гласуват. После водачът на листата на БСП Ивайло Калфин прозвъня телефони, за да обяснява колко важен е вотът и избирането на подготвени хора. В навечерието на изборите се стигна и до премиерско обаждане, в което Сергей Станишев напомни колко много работа е била свършена досега.

От пресцентъра на "Позитано" 20 пък предварително обявяваха, че телефонните призиви ще са до членове и симпатизанти на БСП. На практика обаче записаният глас на премиера достигаше и до хора, които с удоволствие биха го наругали, ако можеха и да говорят с него. БСП така и не обясни откъде и по какъв ред са взети личните gsm-номера на гражданите и защо им е звъняно против волята им. Че това е било напълно незаконно стана ясно и от днешното решение на комисията, според което записът "Здравейте, обажда Ви се Сергей Станишев" не е било редно да се чува от непознати на премиера граждани.

"Основните способи за осъществяване на предизборна агитация са с характер, предполагащ широк кръг от адресати, без да е необходимо тяхното индивидуализиране. Изключение от това правило правят предизборните събрания, но при бележката, че присъствието на съответно физическо лице (избирател) на предизборно събрание предполага неговото съгласие", обясняват от комисията . Забранена е и агитацията с sms-и, съобщения по пощата или електронната поща, защото се квалифицира като "политически директен маркетинг" и също изисква съгласието на получателя. В становището се казва още, че по време на кампанията за парламентарните избори подобна агитация не бива да се допуска. Приема се, че в този й вид тя е насочена към физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано с номер и други специфични признаци - физическа, физиологична, генетична, психическа, психологическа, икономическа, културна, социална или друга идентичност на лицето. Подобна агитация Още по темата Източник: lovechtoday.com

Във Други новини, От the_mouse, 18 Юни 2009 13:06:39, 7 Коментара
Италианка се спаси от полет 447 и... загина в автомобилна катастрофа


Италианка се спаси от полет 447 и... загина в автомобилна катастрофа

Тя и съпругът й закъснели за самолета, но след няколко дни катастрофирали с кола


Човек колкото и да се опитва, не може да избяга от съдбата си.
Възрастна италианка, която само с няколко минути е закъсняла за фаталния полет на авиокомпания Air France от Рио де Жанейро, загина няколко дни след инцидента.
Причината за смъртта й е отново катастрофа, само че автомобилна, предаде агенция АНСА.
Тя и съпругът й са прекарали отпуската си в Бразилия, но не успели да пристигнат навреме за фаталния полет.
Така на двамата се наложило да вземат друг самолет и кацнали благополучно на европейска земя.
Няколко дни по-късно обаче семейството е катастрофирало на магистралата, свързваща Мюнхен с италианския Бренеро.
При тежката катастрофа жената е загинала намясто.

Самолетът Ербъс A330 на Air France излетя на 1 юни от международното летище на Рио де Жанейро и падна в Атлантическия океан, убивайки 228 души.
Общо 41 тела са открити досега, съобщи по-рано началникът на бразилската служба за контрол над трафика подполковник Рамон Кардосо.
------------


Като го прочетох това веднага се сетих за Final Destination blink.gif wacko.gif Източник: dnes.bg

Във Други новини, От lemmy, 10 Юни 2009 16:06:20, 15 Коментара
  Предишна     1     2     3     4     5     6     7     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional