Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
Разгаря се война на чиповете

Някогашните обособени пазари сега се сливат

Дълги години в сферата на производството на чипове имаше само един двубой: AMD срещу Intel. Ho скорошната поредица от събития показва, че нещата вече не са така прости и много производители на чипове, които някога са работили в отделни пазарни сегменти, сега вече влизат в конфликт.

Intel отдавна доминира на пазара за компютърни и сървърни чипове, но все пак има още две други големи категории чипове: тези за висококачествен графичен дизайн и тези за мобилни телефони. Повечето от графичните се произвеждат от ATI Technologies, сега вече част от AMD и от Nvidia.

Повечето от мобилните телефони работят с процесори по технология на британската компания ARM Holdings. Тези пазарни сегменти до голяма степен бяха отделни, защото различните процесори трябваше да са добри в различни неща: компютърните чипове трябва да могат да обслужват все по-усложнен софтуер; графичните - бързо да обработят данните в паралелни потоци; докато чиповете за мобилни телефони се налага да балансират между добро функциониране и ниско потребление на енергия. Границите между тези пазари вече се заличават с прогреса на компютрите и с усложняването и напредъка в мобилните технологии.

За да избегне вклиняване в един разпределен пазар, Intel разработи Atom като нова група чипове с ниска консумация на енергия за “мобилни интернет устройства“ -т.нар. MIDs, които са по-големи от смарт телефоните, за нетбукове, и за неттопове - евтини олекотени настолни компютри. От Intel показаха първите модели на търговското изложение в Тайпе в края на май и заявиха, че вече имат проблеми с това да отговорят на търсенето. Фирмата иска също по-голям дял в чиповете за графичен дизайн и съобщи, че възнамерява да засили графичните възможности на чиповете си с идеята да почне да продава специализирани графични чипове.

AMD предприема същата стъпка. През 2006 г. компанията купи ATI за 5.4 млрд. долара, за да обогати микропроцесорните си чипове с по-добри възможности за графичен дизайн. Миналата седмица фирмата представи новата марка Puma, която прави чипове за малки лаптопи.

След като Intel и AMD навлязоха в територията й, Nvidia отвърна на удара. Оттам искат чиповете им да се използват не само за създаване на графика при видеоигри например, а също и за някои други трудоемки задачи, като видеодекодиране и обработване на снимки. Компанията се опитва да улесни разработването на софтуер за чиповете си. Що се отнася до сегмента на новите мощни преносими устройства, Nvidia иска да подхване нещата от всички страни. Наскоро компанията се съюзи с Via - тайванска компания за производство на чипове с ниско потребление на енергия за лаптопи. Пак миналата седмица Nvidia представи новата си с Още по темата Източник: HiComm.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 02 Юли 2008 12:07:28, 0 Коментара
GIGABYTE изстреля първите си видеокарти, базирани на ATI Radeon HD 4800

Моделите GV-R487-512H-B и GV-R485-512H-B с новия графичен процесор на AMD/ATI, изпълнен по 55-нанометровия технологичен процес от второ поколение са снабдени и с куп от най-новите технологии на производителя.


Според официалния сайт на Gigabyte, новите графични адаптери са с високи тактови честоти, което им гарантира отлична производителност при ресурсоемки приложения, но се предвидени и редица инструменти за ефективна икономия на електроенергия. Интересните технологии в тези адаптери са доста, но споменаване заслужават поне графичното ядро TeraScale, както и поддръжката на CrossFireX, UVD 2 и PowerPlay.

Припомняме, че ядрото ATI TeraScale е с производителност един терафлопс, и включва 800 потокови процесора както и GDDR5 памет, които, взети заедно, би трябвало значително да увеличат динамичността и реалистичността при забавленията със съвременните компютърни игри.

Видеокартите GV-R487-512H-B и GV-R485-512H-B поддържат и технологията за работа с видео с висока резолюция Avivo, могат да работят с всякакви телевизори и монитори и имат HDMI интерфейс с поддръжка за 7.1-канален цифров звук.

Повече подробности за новите графични адаптери има на официалната страница на Gigabyte, а информация за цените и появата им на нашия пазар може да се търси при дистрибуторите Аргус, Мост и Вали. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 02 Юли 2008 12:07:57, 0 Коментара
Квантовите компютри в скоро време ще станат реалност

Независимо от многообещаващите възможности на квантовата технология, нейната практическа реализация и до сега си остава неосъществена, пише Daily Telegraph. Учените твърдят, че квантовите компютри потенциално са способни мигновено да правят изчисления, с които обикновените компютри се справят за години.

Експерти на квантовата технология предсказват появата на първите квантови компютри в близките години. Техният ентусиазъм е базиран на неотдавнашните успешни опити. Антон Зилингер, квантов физик от университета във Виена и един от пионерите в областта на квантовата изчислителна техника заяви, че очаква появата на потребителски модели компютри от ново поколение до 20 години.

Мощта на квантовите компютри се заключава в необичайното поведение на материята на субатомно ниво. В квантовата реалност частиците могат да се намират едновременно в няколко места и да обединяват свойствата на частицата и вълната.

Обикновените компютри обработват данните на базата на двоичната система (1 – има сигнал, 0 – няма). Теоретично, квантовите компютри използват елементарни частици за обработка на данните. Единицата информация, квантовият бит, благодарение на нееднозначната природа на материята, може да бъде въвлечена в няколко процеса едновременно.

Учените считат, че най-простият квантов компютър ще работи 1000 пъти по-бързо от съвременните компютри. Още едно преимущество на компютрите на бъдещето се заключава в липсата от необходимост на структуриране на базите данни. Потенциалната способност на квантовите компютри да изпълняват комплексни алгоритми позволява да намират нужната информация в неорганизиран вид. Изследователите твърдят също така, че квантовите компютри могат да осъществяват мигновено предаване на данни с помощта на телепортация. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 02 Юли 2008 12:07:19, 8 Коментара
„Пламтящ“ компютър от Smooth Creations

Производителят на оригинални десктопи и ноутбуци, конфигурирани по поръчка, дизайнерската група Smooth Creations неотдавна представи системата Tru Falame. В тази серия влизат три корпуса - Cooler Master Staker 830, Silverstone TJ03 и Silverstone TJ06.

За вътрешността на Tru Flame няма смисъл да говорим – тя може да е доста разнообразна. Клиентът има от какво да избере – 5 различни процесора и 9 видеокарти, двойка звукови карти и три оптични устройства (включително Blu-Ray).

Единственият непроменим параметър е дънната платка, базирана на чипсета nVidia nForce 790i SLI.

Повече подробности за тези конфигурации можете да получите на Интернет страницата на Smooth Creations. Разбира се, красивият компютър хич не е евтин даже в минимална конфигурация - $2500.

Smooth Creations предлага и различна „огнена“ периферия – мишка Logitech G5 и клавиатура Logitech G15, които влизат в комплекта на закупения компютър. В допълнение, можете да си купите и „пламтящ“ широкоформатен монитор ViewSonic: 19 инча за $300, 22 инча - за $400. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 02 Юли 2008 12:07:26, 0 Коментара
Asus Eee Monitor – снимки и характеристики

В Интернет се появиха снимки на евтина вариация на тема Apple iMac от ASUS. Тайванският производител отдавна беше обещал да пусне монитор с вграден компютър само за $500. Според плановете на компанията, устройството ще се появи на пазара през есента на тази година.

Характеристики на Asus Eee Monitor:

Цитат
Диагонал на дисплея: 19 и 20 инча
Процесор: Intel Atom N270
Твърд диск: 40 GB SSD или 80 GB хард диск
Особености: 5 порта USB 2.0, модем, Ethernet, Firewire, 4 in 1 четец за флаш карти


Снимките разкриват интересен момент. Логото на Denon върху мрежичката, прикриваща тонколоните на монитора може да означава, че аудиосистемата е разработена заедно с производителя на Hi-Fi техника. А това разбира се е приятна изненада. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 02 Юли 2008 12:07:09, 0 Коментара
AMD пуска нови четириядрени процесори

Цените започват от 175 долара в партиди по хиляда броя

Три нови модела процесори Phenom X4 пуска на пазара компанията AMD.

Най-мощният от четириядрените 65-нанометрови чипове е Phenom X4 9950 Black Edition с тактова честота 2,6 GHz, 2 MB кеш от второ ниво (по 512 KB на ядро) и 2 MB от трето ниво.

Процесорът е предназначен за високопроизводителни настолни компютри, вкл. геймърски машини. Консумира максимално 140 вата.

Другите два чипа, Phenom X4 9350e и Phenom X4 9150e, са енергийноефективни (65 вата) и работят на тактова честота 2,0 GHz и 1,8 GHz, съответно. Кеш паметта от второ и трето ниво е по 2MB.

Phenom X4 9350e и Phenom X4 9150e ще намерят приложение в компютри с малък форм фактор. И трите нови чипа ще се монтират в сокети AM2+.

Цените на процесорите започват от $175 за Phenom X4 9150e. По-бързият Phenom X4 9350e струва $195, а върховият Phenom X4 9950 Black Edition ще се продава по $235 в партиди по 1000 бройки. Източник: TechNews.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 02 Юли 2008 12:07:11, 0 Коментара
Dell разшири линията лаптопи Studio със 17-инчов модел

Новата HD машина поддържа до 4GB оперативна памет и два диска по 320GB

Американският производител Dell пусна на пазара нов лаптоп от линията Studio със 17-инчов екран, след като по-рано предложи 15-инчов модел.

Studio 17 е проектиран на базата на мобилната платформа Intel Centrino с процесор Core 2 Duo и чипсет 965GM/PM. Лаптопът с HD възможности идва с цифрова клавиатура и оптично устройство DVD или Blu-ray.

Моделът поддържа до 4 GB оперативна памет и два твърди диска по 320 GB всеки. Графиката се управлява от видеокарта Intel GMA X3100 (като опция се предлага ATI Mobility Radeon HD 3650).

Налични са 2-мегапикселова видеокамера и скенер на пръстови отпечатъци. Конфигурацията включва още модул WiFi 802.11b/g/draft-n, Bluetooth, пет USB порта, слот ExpressCard, VGA изход, порт FireWire и четец на карти “8 в 1”.

Studio 17 тежи близо 4 кг и се предлага с предварително инсталирана операционна система Windows Vista.

В базова конфигурация лаптопът струва 999 долара, по информация от сайта на Dell. Източник: TechNews.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 01 Юли 2008 14:07:18, 0 Коментара
Panasonic пуска 6-канални слушалки

От днес Panasonic започва продажби на 5.1 безжичните слушалки RP-WF5500. Впрочем, компанията трябваше да пусне тези слушалки още през ноември 2007 г., но с какво е свързано забавянето за сега не се съобщава.

Технически характеристики на RP-WF5500:

Цитат
Формати за многоканалния звук: Digital 5.1/DTS/AAC
Работна честота за предаване на данните: 2,4 GHz
Време за работа от батериите: 6 часа
Радиус на действие: 30 метра
Тегло: 255 g
Диаметър на мембраната: 40 мм
Честотен диапазон: 20 – 22 000 Hz
Аналогов вход: 1
Цифров оптичен вход: 2
Цифров оптичен изход: 1


Моделът Panasonic RP-WF5500 може да бъде поръчан от различни Интернет магазини, а приблизителната му цена е около $230. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 01 Юли 2008 11:07:02, 0 Коментара
AMD Shrike – това пък какво е?

Неотдавна се появи информация за плановете на AMD, съгласно които компанията възнамерява да пусне евтина мобилна платформа за компактните лаптопи. Като се има предвид все по-нарастващата популярност на ултрапортативните компютри и Интернет устройства, AMD възнамерява да разработи процесор със свръх ниска консумация на енергия (LV и ULV). Платформата за тези процесори ще се казва Shrike.

Устройствата, базирани на Shrike ще работят под управлението на операционната система Windows Vista, а времето за автономна работа ще е не по-малко от шест часа. Тези устройства се очакват на пазара през втората половина на 2009 г. При това, производителността на новите процесори ще нарасне с 20 %, а графичната система ще е с 35 % по-бърза в сравнение със съществуващите днес решения за компактни лаптопи. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 01 Юли 2008 11:07:16, 0 Коментара
Lenovo пак ще пуска настолни РС за домашни потребители

След продължително отсъствие от този пазарен сегмент китайският производител ще поднови предлагането на домашни настолни компютри с нова серия системи, първият модел от която е IdeaCentre K210.


Някои от възможностите на тези нови РС-та са взети директно от портативните бизнес модели на компанията, пишат световните онлайн информационни източници. Сред тях са например функцията за разпознаване на лица, която се предлага като алтернатива на четците за пръстови отпечатъци, и вградената web-камера BrightEye, която отговаря и за автоматичното регулиране на яркостта на монитора.

От Lenovo обещават и допълнителни инструменти за сигурност - ще има например отделен бутон, при натискането на който автоматично ще се стартира инсталиран антивирусен софтуер, който би трябвало да прочисти компютъра дори, ако той е заразен изцяло. Освен от компютърни, има и защита от истински вируси, реализирана чрез специалното антибактериално покритие на клавиатурата.

Според публикациите стартова система IdeaCentre K210 с 2 GHz процесор Pentium Dual-Core, 1 GB операционна памет, 320 GB хард диск и вграден графичен адаптер ще струва около $379 (без монитор). Конфигурацията максимум включва процесор Core 2 Quad, 3 GB системна памет, 500-гигабайтов твърд диск, видеокарта Radeon HD 2600 XT и оптично Blu-Ray устройство. Към системите ще се предлагат също 19 и 22-инчови монитори, но техните цени няма да влизат в тази на основната конфигурация - т.е. ще бъдат само опция, за която се заплаща допълнително.

Не се споменава кога точно новите IdeaCentre K210 ще се появят на пазарите, но такава информация може да се получи евентуално от Lenovo България или дистрибутора на компанията у нас, Солитрон. Междувременно, ако проявявате интерес, можете да хвърлите едно-две очи и на видео-ревюто на новите машини на Lenovo в YouTube. Източник: PCWorld.bg

Във Хардуер Новини, От Fixer, 01 Юли 2008 10:07:46, 0 Коментара
  Предишна     3     4     5     6     7     8     9     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional