Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
92% е делът на Intel и AMD на пазара на процесори

През първото тримесечие на годината компанията AMD е постигнала 13 процента дял от световния пазар на процесори – от гледна точка на приходи, показват данни на анализаторската компания iSuppli.

Една година по-рано производителят е имал 10,9 процента. През четвъртото тримесечие на 2007 година компанията е държала 14,1% от пазара на процесори от гледна точка на обем приходи.

Пазарния дял на Intel за тази година се е понижил. През първото тримесечие на 2007 г. компанията е имала 80,4 на сто от световния пазар на процесори, а през първото тримесечие на тази година пазарният дял на компанията е спаднал на 79,7%. През четвъртото тримесечие на 2007 година Intel е имала 78,5 процента от общия пазарен дял по обем приходи.

Останалите производители на процесори през първото тримесечие на 2008 г. си поделят остатъка от 7,3 процента от световния пазар. За една година техния дял е намалял с 1,4 процента.

По-рано анализатори от iSuppli публикуваха резултати от изследване на световните продажби на компютри през първото тримесечие на 2008 година. За този период са били продадени 70 милиона компютъра, което е с 12,1 процента повече спрямо същия период от предходната година. Според същото проучване продажбите на ноутбуци за една година са нараснали с 30 процента. : ComputerWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 17:07:52, 2
5 TB твърд диск ще пусне Hitachi до 2010 година

Компанията Hitachi изрази намерение да пусне на пазара твърд диск с обем 5 терабайта, като устройството ще бъде с 3,5-инчов форм-фактор. Според компанията, това трябва да стане до 2010 г.

При производството на устройството се планира да се въведе новата технология CPP-GMR (current perpendicular-to-the-plane giant magneto-resistive). Чрез нея се postiga увеличение на плътността на записа на информацията до 1 ТВ на квадратен инч върху твърдия диск. В момента средната плътност на записа за HDD устройствата е 200 GB на квадратен инч.

Представителят на Hitachi Йошихиро Широиши смята, че два пет-терабайтови диска на компанията ще съответстват по обем на капацитета на човешкия мозък.
Припомняме, че компанията стана първият производител, който пусна терабайтов твърд диск в началото на миналата година. Разработката на този продукт отне на Hitachi две години.

Планове за създаване на свръх-капацитетни твърди дискове обяви и компанията Sony в началото на март тази година. : ComputerWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 17:07:24, 0
ASUS представи EEE PC 904

Лаптопът е 80 гигабайтов твърд диск

ASUS представи нов модел на ултракомпактния лаптоп EEE PC – 904. Този вариант на компютъра предлага 8,9-инчов дисплей с резолюция 1024 х 600 пиксела. Процесорът му е 900 NHz Intel Celeron M, оперативната памет – 1 гигабайт, а твърдият му диск – 80 гигабайта. Освен това клавиатурата му ще е същата като на по-големия EEE PC 1000. Лаптопът ще се продава с предварително инсталирана операционна система Windows XP. Цената на новото EEE PC ще бъде около 540 долара, а по магазините ще можем да го видим след средата на месеца. : DigitalWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 17:07:01, 0
HP анонсира два бизнес лаптопа

Compaq 6735b и 6536b са базирани на платформата Puma

Въпреки че пуснаха много модели с платформата AMD Puma, хората от HP явно все още не я смятат за изчерпана и представиха два нови бизнес лаптопа, базирани на нея – 15,4 инчовия Compaq 6735b и 14,1-инчовия 6535b. Двата компютъра могат да бъдат оборудвани по избор с процесори AMD Turion X2, X2 Ultra, или Athlon X2 и с графични карти ATI Radeon HD 3200. Лаптопите имат 2 или 3 гигабайта RAM по избор, а твърдият им диск ще е 160 гигабайта. И двата модела ще имат WXGA резолюция. 15,4-инчовият ще поддържа и WSXGA+ резолюция, а 14,1-инчовият – WXGA+. Базовата конфигурация на всеки от двата лаптопа струва 779 долара. : DigitalWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 16:07:13, 0
Acer с нов геймърски монитор

След като пуснаха на пазара геймърския настолен компютър Aspire Predator, от Acer създадоха и монитор, който е насочен към същата аудитория. Според официалните характеристики новият G24 е първият монитор на света, който има нива на контраст до 50 000 : 1. Останалите спецификации на устройството също не са за пропускане – резолюцията му е 1920 х 1200 пиксела, яркостта – 400 cd2, а времето за реакция – 2 милисекунди. Мониторът е оборудван и с разработена от Acer технология за придаване на допълнителна яркост и избягване на отблясъците. G24 има DVI и HDMI интерфейс. Засега обаче цената и датата, на която мониторът ще се появи по магазините, все още не са известни. : DigitalWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 16:07:03, 0
Глобиха Acer за некоректна реклама

Тайванската комисия по търговия глоби с 39 484 долара корпорацията Acer за некоректна реклама, информира The Inquirer.

Според заключението на комисията рекламите не са отговаряли на действителността и са заблудили потребителите. В рекламата за ноутбуците от серията Aspire се е твърдяло, че всички продукти с марка Acer разполагат с технологията Dolby Digital. В действителност се е оказало, че само ноутбуците, произведени след 2007 г., отговарят на обявените характеристики.

Комисията по търговията освен това е задължила компанията да промени съдържанието на рекламното съобщение. От Acer пък са заявили, че снимките и текста на въпросната реклама предоставят достатъчно изчерпателна информация за продуктите.

Представители на Acer са обявили намерението на компанията да обжалва решението на Комисията по търговия. : IDG.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 16:07:39, 0
Нови тестове на Intel Nehalem+Foxconn X58

Маркетинговите войни се водят не само по време на жизнения цикъл на вече представен продукт, но и доста преди появата му на пазара. Винаги има начин да се накара потребителят да се откаже от покупката на конкретно решение, като за целта се използват различни начини. Това може да е „случайно изтекла“ информация за техническите характеристики или снимки на инженерни образци, а още по-добре ако става дума за първи тестове.

Колегите от Tomshardware.tw са се докопали до инженерен образец на процесора Intel Nehalem, работещ на честота 2930 MHz и са направили редица тестове. Освен това, интерес представлява и дънната платка Foxconn с чипсет X58, която използва още не анонсирания процесор. Другите компоненти са следните: 2х1024 МВ Crucial Ballistix DDR3-1600, видеокарта Gainward HD 4850 512 МВ, твърд диск Seagate SATAII 750 GB и захранващ блок Coolermaster RS850-EMBA. Не е известно обаче защо тайванците не са използвали 3 модула памет, тъй като е известно, че интегрираният контролер на процесорите Bloomfield поддържат три канала за паметта.

С резултатите от тестовете можете да се запознаете на тази страница. Накратко, с увереност можем да кажем, че даже при използване на инженерен образец и работа на процесора в двуканален режим, той изпреварва равния му по честота процесор Penryn. Разликата в производителността в зависимост от тестовете варира от 15 до 40 %. : PCWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 09:07:35, 0
Идват процесорите с хиляди ядра

Intel съветва разработчиците да се подготвят за новата ера

Водещи инженери на Intel предупредиха разработчиците на софтуер да се подготвят за новата ера на процесори с хиляди ядра. От лабораторията Intel Microprocessor Technology Lab визират близкото бъдеще, когато чиповете ще съдържат десетки, стотици и дори хиляди ядра.

В момента върховите процесори на Intel имат по четири ядра. Скоро компанията ще премине към новата осемядрена архитектура Nehalem и благодарение на технологията Simultaneous Multi-threading ще могат да се обработват до 16 потока инструкции едновременно.

Досега разработчиците успяваха да адаптират приложенията за чипове с до няколко ядра. С развитието на процесорните платформи към десетки и стотици ядра адаптацията на софтуера ще става все по-трудна и неефективна.

Ето защо експертът от Intel съветва разработчиците да заложат изначало в своите продукти поддръжката на голям брой процесорни ядра, дори и в момента да не са налични подобни чипове. При такъв подход, приложенията ще могат да се възползват напълно от възможностите на новите платформи, без да се налага доработка.

Миналата година Intel демонстрира прототип на процесор с 80 ядра. В момента компанията разработва чип с кодово име Larrabee, първите варианти на който ще включват от 16 до 24 ядра. Компютри с Larrabee се очакват на пазара най-рано към края на следващата година. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 04 2008 08:07:31, 0
Delkin Devices дава 200 години гаранция на своите Blu-ray дискове

На 200 години оценява гаранционния срок на своите еднократно записваеми Blu-ray дискове компанията Delkin Devices. Според разработчика, продуктът с название Archival Gold BD Recordable е първия от подобен род.

Компанията не съобщава каква технология е използваха в своите дългоживеещи дискове. Delkin твърди, че дисковете са устойчиви на повишени температура, влажност и драскотини. Archival Gold BD Recordable с обем 25 GB поддържат запис при скорост 4х и имат специалния защитен слой ScratchArmor, който ги прави 50 пъти по-устойчиви на надраскване, отколкото обикновените дискове.

Цената на един диск е $27. Опаковка от 5 диска струва $130, 10 диска - $250, а 25 диска - $575. : PCWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 03 2008 12:07:18, 0
SSD дисковете гълтат повече ток от обикновените хард дискове

Полупроводниковите твърди дискове, използващи флаш технология по-бързо харчат тока на батерията, пише Tom's Hardware. Теоретично SSD би трябвало да увеличават времето за автономна работа на лаптопите, но тяхното практическо използване показва обратния резултат.

Редакторите на Tom's Hardware са тествали няколко SSD диска на седем различни производителя и са констатирали повишена консумация на енергия във всички случаи. Продължителността на работа на Dell Latitude D630 при замяна на SSD с високопроизводителен HDD се е увеличила средно с 1 час.

Според експертите на Tom's Hardware, по-голямата консумация на енергия на полупроводниковите дискове няма да намали темповете на тяхното внедряване, тъй като техните предимства по отношение на производителността за безспорни. : PCWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 03 2008 12:07:18, 0
      2     3     4     5     6     7     8      

Valid XHTML 1.0 Transitional