Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Ъпгрейд на Apple лаптоп тройно по-скъп от Dell





Сравнението е по цени в онлайн магазините

Опциите за ъпгрейд на епълски лаптоп струват на потребителите три пъти повече пари, отколкото на притежателите на Dell, показва анализ на британския сайт CNET UK. Сравнението е направено на базата цените в онлайн магазините на производителите.



Тройно по-високата цена не е изключение само за някои позиции, а е правило за почти всички опции, твърди публикацията. Така например, увеличението на капацитета на твърдия диск от 120 на 250 GB при MacBook струва 90,01 лири, докато за аналогичен ъпгрейд на Dell XPS M1330 потребителите ще платят 30,01 лири.

Подобна е ситуацията и при оперативната памет. Ъпгрейд от 2 до 4 GB за същите два лаптопа струва съответно 120 и 40,01 лири.

Има и позиции, които са еднакви по цена – например замяната на процесор 2,1GHz (T8100) с 2.4GHz (T8300) струва 30 лири и при двете компании.

Потребителите имат възможност да си купят компоненти и от други доставчици, като по този начин цените и за Apple, и за Dell ще са едни и същи. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 07 2008 09:07:12, 0
Мини лаптопът на Acer се появи в Европа





Aspire One идва с 8,9-инчов екран и процесор Atom

Започнаха продажбите в Европа на мини лаптопа Acer Aspire One. Моделът предоставя 8,9-инчов екран с резолюция 1024x600 точки.

Достъпни са 3 варианта на лаптопа. Първият, A110L, използва процесор Intel Atom N270 и идва с 512MB или 1GB оперативна памет. Налични са също 8 GB флаш памет, три USB порта и модул Wi-Fi.

Останалите два модела са подобни на A110L, но включват и твърд диск с капацитет 120 GB.

Мини лаптопът се продава с операционна система Linux или Windows XP. Цената на модела A110L е от порядъка на 329 евро, според различни източници в интернет.

Aspire Onе е отговорът на Acer на придобилите широка популярност мини лаптопи Asus Eee PC. В този сегмент настъпва и HP с нейния 2113 Mini-Note. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 07 2008 09:07:13, 0
Задават се 5-терабайтови дискове





Японската Hitachi пуска драйва през 2010 година

Компанията Hitachi разкри амбициите си да пусне на масовия пазар 5-терабайтов твърд диск още през 2010 година. Устройството ще бъде изпълнено във форм-фактор 3,5 инча.

5-терабайтовият драйв ще използва технология с перпендикулярен запис и глави с високо ниво на магнитно съпротивление. През октомври миналата година Hitachi обяви, че през 2009-а ще предложи 4-терабайтов HDD.

Hitachi твърди, два диска по 5 TB ще могат да съхраняват информация, колкото е способен да помни човешкият мозък.

Бързите темпове, с които се развиват магнитните твърди дискове, засега не оставят шансове на флаш базираните устройства да ги изместят, въпреки прогнозите на някои анализатори.

Високият капацитет и ниската цена са предимства, които обещават още много живот на HDD-тата. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 07 2008 09:07:14, 0
Расте търсенето на енергийно ефективна електроника





Потребителите се насочват към “зелената” техника, която макар и първоначално скъпа, с времето излиза по-евтина

Напоследък, когато пазаруват електроника, потребителите все по-често питат колко електричество харчи хладилникът, пералната машина или лаптопът.

Тъй като цената на петрола е около $145 за барел, цените на електричеството също рязко скачат нагоре. Това кара потребителите да правят всичко възможно, за да поддържат сметките си за електроенергия по-ниски.

Ето защо производителите на електроника, които разработват енергийно ефективни продуктови линии и ги рекламират ефикасно пред потребителите, имат възможност да дръпнат пред своите конкуренти в тази мрачна глобална икономика.

Да станеш зелен не е само полезно за околната среда, но вече представлява и съществена стъпка, която всеки бизнес трябва да направи, за да може да прогресира. И вече не става дума за зелени продукти, но и за зелени начини за разработване и производство на продукти.

От перални машини, които използват пара вместо гореща вода, до хладилници, работещи с икономични компресори, и енергийно ефикасни компютърни екрани, компаниите за електроника все по-настървено разработват подобни продукти и влагат много средства в реклама на вече пуснатите на пазара.

Обикновено ключовото послание в тези реклами е, че устройствата харчат по-малко енергия в сравнение с конкурентните марки.

Факт е и, че все повече домакинства се обръщат към бяла и черна техника, консумираща по-малко енерги : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 06 2008 18:07:54, 0
Asus разработва лаптоп с усилен корпус





Очакваният модел B51E е проектиран на базата на процесор Intel Core 2 Duo

Тайванската компания Asus подготвя за пазара лаптоп с усилен корпус, предназначен за защита от удари и външни въздействия.

Моделът B51E е проектиран на базата на процесор Intel Core 2 Duo T8300/T8100/T5850/T5750 и чипсет Intel GM965.

Конфигурацията включва вградена видеокарта Intel GMA X3100, оперативна памет DDR2 с обем до 4 GB, твърд диск 320 GB и оптично устройство DVD.

Налични са още 1,3-мегапикселова камера, модули Bluetooth 2.0+ EDR и WiFi 802.11a/b/g/n. Лаптопът тежи 3,1 кг и идва с 8-клетъчна батерия.

B51E ще се предлага с предварително инсталирана операционна система Windows Vista Business. Засега още не е обявено кога лаптопът ще излезе на пазара и на каква цена. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 06 2008 12:07:05, 0
Купувайте акции на Nvidia, съветват експерти





Ценните книжа ще поскъпнат с близо $6 до края на годината

Водещи анализатори препоръчаха акциите на Nvidia като особено изгодни за покупка в момента.

Ценните книжа на графичната компания поевтиняха значително в последно време, но от Wedbush Morgan и Oppenheimer & Co. са оптимисти за бъдещето на Nvidia и определят сегашните проблеми като временно явление, което скоро ще бъде преодоляно.

Nvidia взе погрешно решение за дизайна на новите си продукти, посочва Майкъл Лукарели от Wedbush Morgan. В резултат на това компанията отстъпи пред своя конкурент AMD в показателя цена/производителност, което доведе до падане на цените на продуктите и съответно намаляване на приходите.

Въпреки всичко Nvidia удържа лидерската си позиция на пазара за графични ускорители, като анализаторите отличават линиите Tesla и Tegra.

В края на седмицата акциите на компанията се търгуваха по $12,5. За няколко дена пазарната капитализация на Nvidia намаля с близо 30% до $7 милиарда долара, което е спад с $3 милиарда.

Според Wedbush Morgan, към края на годината акциите на Nvidia ще струват по $18. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 06 2008 10:07:57, 1
AMD увеличи дела си при процесорите





Компанията "порасна" с 2,2% през първото тримесечие

Производителят на процесори AMD е успял да увеличи пазарния си дял през първото тримесечие на годината, сочат данните на iSuppli.

Макар Intel да е недостижим с 79,7% от пазара на процесори, основният му конкурент бележи ръст от 2,2% спрямо първото тримесечие на 2007 година и вече притежава дял от 10,9%.

В същото време делът на Intel е намалял с 0,7 %, което, според анализаторите, означава, че половината от растежа на AMD e за сметка на лидера.

Ценовата война е затихнала през тримесечието, отбелязва iSuppli. Двете компании са запазили средните цени на своите чипове.

Продажбите на компютри остават стабилни, въпреки икономическата криза в САЩ, посочват анализаторите. Очаква се през 2008 година процесорите на Intel и AMD да генерират приходи от 286,5 милиарда долара. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 06 2008 09:07:54, 0
Квантовият компютър е все по-близо





Учени създадоха първия хибриден атом

Решителна стъпка към създаване на мечтания квантов компютър направиха учени от университета Purdue. Вече е факт първият хибриден атом, едната половина от който е изкуствено творение, а другата – естествено.

Според изследователите, всички предпоставки за изграждане на квантовия компютър, който ще предложи непознати досега скорости на изчисление, вече са налице.

Колкото и да са бързи и усъвършенствани съвременните компютри, те все така продължават да разчитат на двоичната система за изчисления, както и първите модели.

Квантовите компютри могат да променят из основи начина на изчисления. При тях информацията ще се обработва в квантови битове, наричани още кубитове.

Ключов момент в новото поколение компютри е управлението на квантовите състояния на атома, т.е. разположението на неговите електрони, което се постига чрез външно електрическо поле. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 05 2008 18:07:27, 1
Швейцарско ножче с USB-флаш и лазерна показалка





От Victorinox твърдят, че това е най-малката лазерна показалка в света

Онези, които обичат вещите от типа “нося със себе си всичко необходимо” ще се влюбят в универсалното сгъваемо джобно ножче SwissMemory Laser от швейцарската компания Victorinox.

Освен острие, отвертка, ножичка и химикалка то има в арсенала си и лазерна показалка, а така също преносим флаш-диск от 2 гигабайта с интерфейс USB 2.0.

От Victorinox твърдят, че това е най-малката лазерна показалка в света. Разработката й се базира на някои компоненти от авиационната индустрия.

Тя е разработена за подчертаване на важни пасажи при презентация, като 3.3-милиметровият лазерен диод генерира червена светлина, която може да се види от 100 метра при пълна тъмнина.

В момента в електронния аукцион Amazon ножчето с 2-гигабайтов флаш се продава за близо 94 долара (версията с 1 GB струва с 10 долара по-малко).

Въпреки че компанията дава на продуктите си доживотна гаранция за качество, за електрониката по ножчето тя е 2 години. : HiComm.bg

Хардуер Новини, Fixer, 05 2008 10:07:20, 5
Intel се подсили със завод в Израел





Предприятието ще осигури 6000 нови работни места

Най-големият играч на пазара за процесори, Intel, откри нов завод в Израел.

Предприятието в южния град Кириат Гат ще произвежда актуалните 45-нанометрови чипове.

Близо 3,5 милиарда е инвестирал Intel в израелския си проект.

Фабриката се простира на около 28 300 квадратни метра. От тях 20 000 кв.м. са стерилни помещения, които ще бъдат непосредствено използвани в производствения цикъл.

Заводът ще осигури 6 000 нови работни места за израелците, съобщава Tom's Hardware. Това е третото предприятие на Intel за 45-нанометрови процесори.

Другите два завода са разположени в Рио Ранчо и Чандлър, Аризона. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 05 2008 09:07:13, 4
      1     2     3     4     5     6     7      

Valid XHTML 1.0 Transitional