Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Лаптоп с два дисплея от V12 Design

Италианската фирма V12 Design е създала преди 4 години оригинален лаптоп, двете части на който представляват сензорни екрани. Проектът се нарича Canova.

Първият модел Canova представляваше оригинално устройство за художници. Машината беше предназначена за създаване на скици и бележки, но нямаше функции на компютър.След това V12 Design започна да предлага идеята си на производителите на ноутбуци и те явно се заинтересуваха. Второто поколение Canova е създаден в сътрудничество с неизвестен американски партньор. Предполага се, че продуктът ще види бял свят след 16 месеца. Авторите твърдят, че моделът ще се справя със задачи, който до сега бяха недостъпни за лаптопите.Както iPhone, новото устройство на V12 Design ще поддържа технологията multi-touch, ще има програмна клавиатура с функция за реакция на натиска и микрофон за разпознаване на гласови команди. Ноутбукът лесно се превръща и в електронна книга.Нестандартният лаптоп се очаква на пазара през 2010 г. : PCWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 14 2008 09:07:07, 0
Показаха най-големия дисплей в света

Компютърен клъстер управлява системата от екрани на Dell

Учени от Калифорнийския институт за телекомуникации и информационни технологии създадоха най-големия, по техните думи, екран в света.

Системата HIPerSpace (Highly Interactive Parallelized Display Space) беше представена миналата седмица на стена в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Тя се състои от седемдесет дисплея на Dell с диагонал 30 инча и резолюция 2560 х 1600 пиксела.

Екраните са разположени по 5 на брой в 14 вертикални реда. Сумарната резолюция на така конструирания дисплей е 35640 х 8000 точки, или 286,7 милиона пиксела - с 10% повече отколкото има вторият по големина дисплей HyperWall-2, създаден в изследователския център Еймс на НАСА.

HIPerSpace има физически размери 9,7 х 2,3 метра. Работата на системата се поддържа от мощен клъстер, съсотящ се от 18 компютъра Dell XPS 710/720 с четириядрени процесори Intel и двойка графични контролери nVidia FX5600.

Клъстерът е допълнен от един главен и 6 допълнителни възела, като общият брой на процесорните ядра в системата достига 100, а броят на видеоадаптерите - 38. Системата има пикова производителност 20 терафлопа и може да съхранява до 10 терабайта информация.

HIPerSpace ще се използва за визуално моделиране в медицината, астрофизиката, химията, археологията и други области. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 14 2008 09:07:00, 0
Nvidia обвинена в кражба на патенти

Rambus e завела дело миналата седмица

Rambus повдигна съдебни обвинения срещу Nvidia за нарушаването на 17 нейни патента за памети.

Компанията твърди, че в най-малко 6 продуктови линии нa Nvidiа, включително чипсети, графични процесори и мултимедийни продукти, са използвани патентовани разработки на Rambus без нейното разрешение.

Калифорнийската компания е внесла документация по делото на 10 юли.

Нейните искания са съдът да забрани на Nvidia да продава продуктите, за които Rambus претендира, че нарушават патентното и право, както и заплащане на т.нар. щети.

Като фирма без собствено производство на чипове, Rambus печели от продажбата на лицензи за своите технологии, а по-голямата част от нейните приходи идват от патенти за чип интерфейси.

Rambus има опит в печеленето на съдебни спорове за патентни права. Преди 4 години нейният опонент в съда Infineon беше принудена да изтегли от пазара RDRAM и да плати $160 милиона обезщетение. Rambus спечели и срещу Hynix и Samsung, които бяха глобени с $185 милиона и $300 милиона съответно. На друг производител на памети, Еlpida, бе наложено да брои на Rambus $85 милиона обезщетение.

Самата Rambus е обвинявана от Федералната комисия по търговията в САЩ в нелоялна конкуренция и монополно поведение. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 14 2008 06:07:40, 2
Пускат масови флаш драйвове по 128 GB

Новите устройства имат 20 пъти по-дълъг живот от твърдия диск

Корейският гигант Samsung започна масово производство на флаш драйвове с капацитети 64 и 128 GB. Новите устройства са изпълнени по технология с клетки на няколко нива (MLC).

SSD моделите ще се доставят във форм-фактор 1,8 и 2,5 инча. Скоростите на четене и запис достигат съответно 90 и 70 мегабита в секунда, благодарение на технологията MLC, която осигурява и по-евтино производство, в сравнение с традиционната SLC (клетки с едно ниво).

Допълнителни предимства на SSD са по-дългият живот на драйва (до 20 пъти, според експертите) и по-ниската консумация на електроенергия, спрямо класическите твърди дискове.

Samsug все още не е обявил датата на пускане на пазара и цените на новите флаш базирани устройства. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 12 2008 13:07:45, 1
Sony обновява лаптопите Vaio

Пуска два компактни модела и един с голям екран

Японската компания Sony подготвя за пазара няколко нови лаптопа от серията Vaio.

Два компактни модела VGN-SR19XN и VGN-SR19VN идват с 13,3-инчови екрани и процесори Intel Core 2 Duo P8400 с честота 2,26 GHz.

Първият разчита на вградена в чипсета графика, докато вторият е снабден със самостоятелна видеокарта Radeon HD3470. Лаптопите предоставят по 4 GB оперативна памет и твърди дискове с капацитет 200 GB.

Sony ще пусне и модел Vaio FW с 16,4-инчов екран. Купувачите ще имат избор измежду видеокарти ATI 3650 и ATI 3470, както и конфигурация с оптичен драйв Blu-ray. Процесорите са същите, както при компактните VGN-SR19XN и VGN-SR19VN.

От японската компания все още не са обявили цените на новите лаптопи и точната дата на излизане на пазара. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 12 2008 13:07:56, 0
Seagate пуска първия 1,5-терабайтов HDD

Компанията го лансира като диск на последните 50 години

Най-големият производител на твърди дискове, Seagate, обяви първия в света HDD с капацитет 1,5 терабайта.

Компанията лансира новия си продукт като диск на последните 50 години, съобщава RegHardware.

Моделът Barracuda 7200.11 съдържа четири магнитни пластини, всяка от които се върти със скорост 7200 об/мин.

Устройството има интерфейс SATA 3 Gbit/s, който позволява запис и четене със скорост 120 MB/s.

Дискът се очаква на пазара през август, като цената все още не е известна. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 11 2008 07:07:15, 3
Intel е готов с новата мобилна платформа

Дебютът на Centrino 2 e на 14 юли в Сан Франциско

Intel е готов с мобилната платформа Centrino 2. Дебютът ще е на 14 юли в Сан Франциско, когато пред нетърпеливите погледи ще бъдат изложени последните Core 2 Duo мобилни процесори, подсилена графика и безжична технология.

Няколко от най-големите доставчици на компютри – Hewlett-Packard, Toshiba, Fujitsu-Siemens и Lenovo се готвят да се присъединят към събитието с нови модели мобилни компютри, пише Еweek.

Ако апетитът на Intel е в продажбите на веригите магазини в периода преди и малко след началото на следващата учебна година, премиерата е също толкова важна за доставчиците на лаптопи. Те ще ще се опитат да изтъкнат предимствата на собствените си модели пред тези на конкуренцията в ентърпрайз сектора, когато ИТ отделите започнат да проучват предлагането, преди да закупят нови лаптопи.

Ноутбуците с новата Centrino платформа и дискретна графика (вградени графични процесори) от ATI или Nvidia ще са налични в началото на август.
Centrino 2 ще бъде представена във време, в което и корпоративните, и крайните клиенти търсят повече мобилност, отколкото компютинг.

Това е петата версия на мобилната платформа на Intel. Фактът, че преносимите компютри завладяват все по-голям дял от пазара за сметка на настолните, увеличава значението на всяка следваща мобилна платформа. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 11 2008 07:07:55, 0
Процесорът Core 2 Duo E8600 удари 6 GHz

Двуядреният 45 nm процесор Core 2 Duo E8600 едва успя да излезе на пазара и вече беше овърклокнат до 6 GHz от ентусиаст с ник coolaler.
Системата включва дънна платка DFI LP UT, базирана на чипсета Intel P35, 4 GB DDR2 памет, видеокарта Radeon HD 4870 и охлаждане с течен азот. В резултат процесорът с номинална честота 3,33 GHz и шина 333 MHz достигна честота 6146,9 MHz. За целта захранването на процесора е повдигнато до 1,856 V, а честотата на шината – до 614 MHz.Резултатът е впечатляващ, но не е изключено на оръклокъра да му е провървяло и да е имал на разположение удачен екземпляр. Дали и серийните процесори E8600 ще имат същия потенциал за ускоряване? : PCWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 10 2008 11:07:00, 1
Шрек нанесе поредния удар на AMD

Студиото DreamWorks, което освен всичко друго е създало и серията анимационни филми Шрек, нанесе значителен удар по репутацията на AMD – в скоро време анимациите ще се създават на процесори на Intel. Преди DreamWorks работеше ексклузивно с AMD.

От началото на следващата година, анимационните филми на DreamWorks ще станат стереоскопични и тяхното производство ще изисква по-голяма изчислителна мощ. „Ние преминаваме изключително на Intel, - заяви Джефри Катценберг, главен изпълнителен директор на DreamWorks Animation. - Това е крайно амбициозна програма и са ни необходими ресурсите на Intel, за да я изпълним“.

AMD за сега не е реагирала публично на тази новина. : PCWorld.bg

Хардуер Новини, Fixer, 10 2008 07:07:24, 0
Philips си даде мониторите на друг

Хонгконгска компания ще плаща процент за ползването на бренда

Philips Electronics прехвърля бизнеса си с PC монитори на компанията TPV Technology Limited. Хонгконгската фирма получава лиценз за ползването на марката, така че продуктите ще продължат да се продават под името Philips.

Споразумението е част от по-рано обявените планове на Philips за възстановяване на губещия й бизнес с телевизори, част от който е и звеното за ИТ дисплеи.
Очаква се сделката с TPV да приключи преди края на годината в зависимост от одобрението на регулаторните органи.

TPV ще поеме контрола над производството, дистрибуцията, маркетинга и продажбите на ИТ дисплеи, като ще плаща процент на Philips заради ексклузивното използване на нейния бренд.

Холандската компания ще се съсредоточи в реформирането на бизнеса си с телевизори, като планира да похарчи 66 милиона евро от второто тримесечие на 2008 г. за преструктуриране.

Сделката с TPV идва след като през април Philips обяви, че обмисля 5-годишно лицензно споразумение с Funai Electric за бизнеса си с телевизори за масовия северноамерикански пазар. : TechNews.bg

Хардуер Новини, Fixer, 10 2008 07:07:15, 0
      1     2     3     4     5     6     7      

Valid XHTML 1.0 Transitional