Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
ЕК финансира изследвания в сигурността

Помощта ще бъде насочена към лаборатория на Symantec

Новата европейска лаборатория за изследвания на Symantec ще получи подкрепа от водещи научни организации в областта на информационните технологии. Съвместният проект ще проучва съществуващи и нови интернет заплахи.

Европейската комисия ще отдели финансиране на Symantec Research Lab за колективни изследвания, съобщават от компанията за сигурност. Отпуснатите средства ще се изразходват в проекта WOMBAT – Световно наблюдение на поведението на зловредния код и заплахите от атаки.

Лабораторията е разположена в технологичния парк София-Антиполис в южна Франция. Проектът WOMBAT ще използва данни от глобалната мрежа на Symantec - Global Intelligence Network, ще изучава и разработва нови технологии за оценка на атаките, както и модели, които ще помогнат на специалистите да избират правилните контра мерки за защита от заплахите в интернет.

WOMBAT е третият дългосрочен проект, по който Symantec получава финансиране от Европейската комисия. Компанията си сътрудничи също така с научно-изследователски институти, други технологични компании и европейски оператори по проекта AntiPhish. Наскоро пък приключиха работите по LOBSTER – финансиран от ЕС проект за защита на европейските магистрали за предаване на данни.

Лабораторията във Франция си партнира с правителствени ведомства, университети и фирми както по дългосрочния проекти, така и в краткосрочни разработки с бързо приложение. Сред постиженията на лабораторията са първата технология за защита от спам на Symantec, система за увеличаване на производителността на продукт : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 05 2008 13:04:25, 0
NOD32 вече най-добра антивирусна и на 2007 г.

Една от най-престижните организации за тестване на антивирусни продукт - AV-Comparatives , за втора поредна година раздаде призовете за антивирус на годината и за втори пореден път ESET взима наградите в няколко категории ! Yahoo!


Тази година наградите са в 6 груги :

- Цялостна - за The best антивирус на годината
- Цялостно засичане при ръчно сканиране
- Проактивна защита (защита без необходимост от дефиниции)
- Най-малко фалшиви аларми
- Най-бързо сканиране
- Най-надежден продукт при засичане на полиморфни вируси


ESET NOD32 е екслузивният No.1 в 4 от категориите , включително проактивен лидер и най-добър продукт на годината !!! Wink


За да бъде даден продукт провъзгласен за най-добър , той трябва трайно да постига изключително висок рейтинг на засичане на заплахите , включително и при засичане на едни от най-сложните вируси (полиморфните вируси) , трябва да има много добра проактивна защита , да генерира много малко фалшиви аларми (по възможност никакви) , трябва да бъде бърз и лек , да няма критични или дразнещи бъгове . NOD32 отговаря на всички тези критерии , като понякога даже и чупи рекордите и заслужено взима призът за No.1 на 2007 г!

Освен всичко друго , AV-Comparatives подчертава , че ESET е компанията с най-много награди през 2007г от различни уважавани центрове и организации !

Пълният доклад може да бъде намерен на http://www.av-comparatives.org


П.П.: Честита победа на всички истински фенове! 4.gif : ESET NOD32 Bulgaria

Вирусни Новини, Fixer, 18 2007 19:12:27, 9
Троянец се крие зад Skype и краде пароли


Имитира прозореца за логин на VoIP софтуера
Популярността на програмата за интернет телефония Skype подтиква все повече хакери към опити да се доберат до ценни данни, като се маскират с нея. Наскоро в мрежата се появиха информации за нов троянец, който се разпространява с файла 65404-SkypeDefenderSetup.exe.
При стартиране на този файл, пред потребителя се появява изглеждащ достоверно прозорец на Skype за логване в системата. В процеса на установяване обаче се извършва кражба на данни за достъп до акаунта на потребителя, както и на други пароли, които се съхраняват в базата на Internet Explorer.
Потребителите могат да разпознаят измамата по бутона "sign in", който се различава от този в истинската програма Skype. Логването и кражбата на акаунт е единствената функция, която изпълнява мнимата програма.
Зловредният код се разпространява със спам съобщения, както и чрез линкове в чата. Така че единствено от бдителността на потребителите зависи дали ще станат жертва на троянеца. Във вредоносния код не е заложена възможност за саморазпространение или копиране, което намалява риска от масово заразяване.
: technews.bg TOFO

Вирусни Новини, TOFO_FORD_GT, 18 2007 19:10:12, 1
Adware оглави класация на зловредните кодове

Gator е бил най-активен през първата седмица на октомври

Рекламната програма Gator оглави десятката на най-разпространените вредоносни кодове за първата седмица на октомври, показва статистиката на PandaLabs. Този адуер застрашава конфиденциалността на потребителя, тъй като следи неговата он-лайн активност.

На второ място в класацията е потенциално нежеланата програма Altnet, следвана отново от адуер в лицето на SaveNow. Общо седем са рекламните програми в десятката на PandLabs, като останалите три вредоносни кодове са спайуер (MarketScore), експлойт (iFrame) и вече споменатият Altnet.

В началото на октомври се активира троянецът Nabload.CHW, който се разпространява в електронни съобщения, уж пристигащи от службата за поддръжка на Gmail. В текста на писмата троянецът приканва потребителите да свалят нова антивирусна програма, като ги предупреждава, че ако не направят това, няма да могат повече да използват своята пощенска кутия. Когато кликнат на указания линк, потребителите всъщност копират троянеца на своите компютри.

Особено опасен е троянецът Maran.DJ, който добавя няколко записа в регистрите на Windows. Така при всяко пускане на системата, зловредният код краде данни от рода на пароли, имена на потребители и друга конфиденциална информация, която се въвежда в уеб сайтове и документи. : Technews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 15 2007 10:10:02, 1
Ченгета хвалят сигурността на Skype

Швейцарската полиция разследва десeтки случаи за разпространение на наркотици с "посредничеството" на мрежата за интернeт телефония Skype. Дилъри на дрога и техните клиенти редовно преговарят през Skypе, разкрива сайтът computerweekly.com.

На полицията е трудно да проследява Skype, посочва прокурор от Цюрих. Със своите 256-битово кодиране и особена схема на маршрутизация на трафика, мрежата се оказва много удобна и сигурна за престъпния бизнес, вкл. наркодилърите.

Skype е проектиран изключително умно, казва шефът на швейцарската федерална работна група по мониторинг на интернет трафика Бернард Уедер. Това прави проследяването на договорките през мрежата много трудно.

От Skype могат да проследяват разговорите, но отказват да сътрудничат на службите, оплаква се Уедер. В изявление до медиите обаче от PR отдела на компанията отричат подобни твърдения. : News.bg

Вирусни Новини, Fixer, 11 2007 20:10:48, 8
С 1200 долара хакерите печелят милиони
Желаещите да печелят от престъпна кибер дейност могат да си купят от черния пазар всичко необходимо за около 1200 долара. Това показват разчетите на компанията за сигурност Panda Labs.

Зловредни кодове и софтуерни инструменти по вкуса на всеки хакер или спамаджия са достъпни за покупка от стотици форуми. Повечето такива сайтове се хостват в Източна Европа, но мрежите на Интернет мафията бързо се разпространяват из целия свят, предаде technews.bg.

Троянците вървят от 350 до 700 долара, разкриват от Panda. Най-често те се използват за кражба на пароли за онлайн банкиране. Сдобиването с електронни адреси за разпространение на троянците струва около 100 долара за един милион адреса.

Цените достигат 1500 долара за 32 милиона адреса. Разни кодиращи програмки и услуги за преодоляване на защитния софтуер се търгуват от 1 до 20 долара за всеки скрит изпълним файл. И накрая, самото разпространение на електронните съобщения, съдържащи троянец, става чрез наемане на спам сървър за около 500 долара.

Срещу вложение от около 1200 долара за зловреден код, инструменти за разпространение и наем на сървър, кибер престъпниците имат шанс да станат милионери. При 10% успеваемост на опитите за заразяване, кампания до един милион потребители ще означава, че 100 хиляди от тях са потенциални източници на печалба.

Ако успеят да вземат данните на 10% от тези 100 хиляди, кибер престъпниците ще си осигурят достъп до 10 хиляди банкови сметки. Колко ще източат от жертвите зависи, разбира се, от наличните пари в сметките и от други фактори. Хакерите обикновено крадат по малко, з : Actualno.com

Вирусни Новини, FrAgMaKeR, 30 2007 01:08:57, 4
Нова версия на Firefox заради IE бъг
Новата версия на Огнената Лисица, която се свали при повечето потребители се появява, заради проблем засягащ системи на които са инсталирани едновременно и IE и Firefox. Проблемът се отнася и до напълно обновени XP системи.
Същността на проблема, описан от Secunia (http://secunia.com/) е в това, че е възможно със специално оформен URL да се накара IE да извика друга Windows-ска програма като и подаде за параметър този URL. В случая програмата е Firefox, и чрез предварително подготвения адрес може да използва слабост във Firefox, за да изпълни произволна програма на атакуваната машина.
Атаката е малко сложна и изисква няколко стъпки, но е сигурно, че също е и добре експлоатирана. Все по често се случва сайтове с ниско ниво на сигурност и висока посещаемост да стават част от веригата за заразяване с вируси. Други вектори за заразяване, са лошо поддържание shared hosting сървъри. : Мирчо Мирев, linux-bg.org

Вирусни Новини, the_mouse, 19 2007 10:07:03, 0
Фалшив ePay мами българи"Имате едно ново съобщение във вашия профил в ePay.bg. За да видите съобщението, влезте в профила си, с вашето потребителско име и парола, през този линк."

Може би и вие сте получили такова писмо в електронната си поща, ако ползвате услугите на easyPay.bg, изпратено от ntf@epay.bg? Влизате, искат ви потребителско име и парола. Пишете усърдно, накрая давате Enter, и влизате... няма писмо. Хващате телефона, почвате да звъните в ePay, в банката, в полицията. Точно така се е случило с клиент на системата. Жената разказва, че вчера сутринта получила имейла, отворила го, прилежно въвела потребителското си име и парола, и накрая... няма съобщение. Написала мейл до ePay. В него разказала за „писмото” и ги помолила за съдействие: „Получих емейл, че това съобщение не е изпратено от тяхната система и ме съветват да не отварям посочените линкове . Пишеше още, че взимат необходимите мерки и съжаляват за причинените неудобства”, разказва тя. По-късно получила втори имейл. В него повторно я съветвали да не отваря посочените линкове, но в случай че ги отвори, да се свърже с тях за допълнителна информация. От системата увериха, че парите ви няма да бъдат откраднати, просто трябва да промените паролата си за достъп, защото преводите са спрени. Все пак има ужилен, признават от офиса на фирмата - на 22 юни нашенец е олекнал с 400 лв. НСБОП и столичното ІV-то районно работят по случая. Вече са открити чуждите сървъри, откъдето пускат зарибяващите писма. Оказва се, че те се държат от българи, при това младежи на по 22 години, намиращи се в САЩ и Холандия. Младежите вече са идентифи : Dnes.BG

Вирусни Новини, FrAgMaKeR, 26 2007 23:06:12, 1
Nokia искат патент за мобилен firewall
Мобилните телефони все повече изземват някои от функциите на настолните компютри. Но освен удобствата, които създават, към преносимите устройства се ориентират и неприятни приложения като вирусите. От Nokia обаче са предвидливи и въпреки че съвсем не са първите, които са се сетили за мобилна "защитна стена", са пуснали заявление за патент. Приложението ще се инсталира на сървър на мобилния оператор и ще пропуска данни, които смята за легитимни. Единственият проблем, който виждаме засега, е, че по всяка вероятност приложението може да се използва и за цензуриране на съдържание, след като няма да се инсталира на потребителското устройство. Все пак се надяваме абонатите да могат да решават сами кое съдържание да допускат до своя телефон и кое не.
: GgBiT.InFo

Вирусни Новини, Craft, 05 2007 13:04:08, 0
AVG е избран за водещ алтернативен бранд в Северна Америка


GRISOFT, разработчикът на софтуерът AVG Internet Security е бил избран от Северно-американските доставчици на решения за информационните технологии, които четат списанието VARBusiness, като най-добра алтернатива на останалите лидери на пазара за сигурност в региона.

Лоурънс М. Уолш, редакторът на списанието, което покрива бизнеса за интегриране на технологии, обяснява че има няколко причини, поради които тази търговска марка е предпочитана за лидер в категорията си. “Продукти, като AVG често дават на реселърите с добавена стойност висока ефективност, иновативни технологии и преференциални ценови възможности,” казва Уолш.

Линията продукти AVG на GRISOFT за потребителите в дома, малкия и средния бизнес защитава срещу растящото количество Интернет заплахи включително червеи, вируси, троянци, адуер, спайуер, спам и киилогърс. AVG Internet Security 7.5 е всеобхватен продукт за компютърна сигурност включващ анти-вирусна и анти-спайуер защита, лесна за използване защитна стена, спам филтър и инструменти за защита срещу фишинг. Друг известен продукт AVG е AVG Anti-Malware, който комбинира последните анти-спайуер и анти-вирусни технологии, в един пакет с лесен за използване интерфейс. На разположение са също мрежови и сървърни версии с отдалечено администриране, предлагащи съвместимост с последните версии на операционните системи, включително и с Windows Vista. Всички продукти за сигурност AVG включват автоматични бързи осъвременявания и пестеливо използване на компютърните ресурси. Платените версии са с безплатна техническа поддръжка за периода на лиценза.

Лари Бридуел, от Глобални Стратегии за Сигурност в GRISOFT казва: “За GRISOFT е чудесна новина, че : GgBiT.InFo

Вирусни Новини, avgbulgaria, 24 2007 14:02:05, 0
      2     3     4     5     6     7     8      

Valid XHTML 1.0 Transitional