Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Щатски фирми плащат на свои да шпионират електронната поща

Успешно отучват служители от социалните мрежи

Във Великобритания вероятно има повече камери и системи за видео наблюдение, отколкото където и да е другаде по света. И все пак работниците в САЩ са наблюдавани много по-строго по отношение на използването на Интернет, сочат данните от ново проучване на Proofpoint.

Две от всеки пет (или 41 процента) от големите щатски компании плащат на свои служители, за да четат или анализират съдържанието на изходящата кореспонденция от фирмата. Една от всеки четири (или 26 на сто) от 300-те анкетирани щатски фирми, изследвани от Proofpoint, твърдят, че са уволнили някого за нарушаване на политиките за електронна кореспонденция през изминалите 12 месеца.

Имейлите са били единственият източник за изтичане на информация или за излагане на корпоративната репутация на риск. Много щатски компании са превъзпитали служителите си да не използват Web 2.0 комуникации като блогове, табла за съобщения и сайтове за споделяне на съдържание.

Около 13 процента от фирмите са предизвикали насрещни действия в резултат на бунта на служителите срещу забраната да ползват социални мрежи. Непозволеното ползване на сайтове за споделяне на съдържание пък е довело до дисциплинарни мерки от страна на ръководството в 14 на сто от фирмите, участвали в проучването.

Една от всеки четири (27 процента) от корпорациите, участвали в проучването, са разследвали излагането на риск на поверителна, чувствителна или лична информация в загубени или откраднати мобилни уст : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 27 2008 07:05:05, 0
Разкриха мощна фишинг банда с румънско участие

38 души от групата са дадени на съд в САЩ

Съвместна акция на американски и румънски спец служби завърши с разкриване на мощна банда фишъри. В групата от 38 души са участвали кибер престъпници от САЩ и северната ни съседка Румъния, съобщава theinquirer.net.

Всички членове на бандата са арестувани и дадени на съд с обвинение за кражба на хиляди номера на кредитни и дебитни карти. 33 души от групата ще бъдат съдени в Лос Анджелис, а останалите 5 – в Бриджпорт, Кънектикът.

Кибер мошениците са създавали специални сайтове, на които нищо неподозиращите клиенти на банки и платежни системи са оставяли своите лични данни.
Обвинението срещу арестуваните включва 65 пункта. Финансовите машинации в САЩ се наказват с лишаване от свобода за срок до 30 години.

Разследването се е натъкнало на много добре организирана банда, в която всеки член е имал стриктна роля. Румънците са отговаряли за разпращането на спама и създаването на фишинг сайтове. Техните американски партньори са изработвали фалшиви карти и са планирали операциите. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 20 2008 17:05:53, 0
Спамърите зомбират социалните мрежи

С профили на млади дами зарибяват потребителите

Сайтовете от типа социални мрежи се утвърждават като ново бойно поле на войната срещу спама, твърдят анализатори по сигурността, цитирани от theregister.co.uk. За шест месеца от октомври 2007 година до март 2008 социалните мрежи са отчели четирикратен ръст в обема на спама на своите мрежи.
На няколко водещи сайтове на социални мрежи 30 процента от новите акаунти са измамни автоматично създадени “зомби” регистрации, създадени с цел разпращане на спам и извършване на други злонамерени атаки, обясняват от компанията за борба със спама Cloudmark.

Експертът Джей Еф Съливан смята, че спамът, разпространяван в социалните мрежи, е същият вид като този по електронната поща и достига в общи линии до същите хора.

"Самият замисъл на социалните мрежи залага на безрезервно доверие. Потребителите не си и помислят, че могат да бъдат атакувани от спам", обяснява Съливан. "Хората вече нямат доверие на електронните писма. Спамърите следват онлайн навиците на потребителите".

Нежеланите рекламни съобщения в социалните мрежи могат да пренасочват към изтегляне на “екранни тапети” и други подобни приложения. Зломишлениците най-често атакуват потребителските акаунти, като използват фалшиви логин страници. Фишинг тактики, разгадаване на пароли и коварно използване на троянски коне също влизат в действие срещу нищо неподозиращия потребител.

Нежелани съобщения, появяващи се уж от името на някой познат или приятел, е много по-в : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 16 2008 05:05:54, 0
Критичен ъпдейт на OpenSSL за Дебиан
Линукс дистрибуцията Дебиан анонсираха преди два дни критичен ъпдейт за OpenSSL. Проблемът се състои в това че дебианизираната версия на пакета съдържа предвидим генератор на случайни числа. Поради тази причина възможността за разбиване на ssh и ssl ключовете е изключително голяма. Приканва се всички ползващи Дебиан Etch, SID (Unstable) или Lenny (Testing) да направят обновение на системите си и на всичките си ключове.

Оригиналното съобщение: DSA 1571-1
Информация как да проверите и смените ключовете си: Debian Wiki - SSLkeys : GgBiT.InFo

Вирусни Новини, melkor, 15 2008 16:05:30, 0
Нов руткит се крие в процесора

Експерти по въпросите на информационната безопасност от Clear Hat Consulting разработиха прототип на руткит, който използва за маскирането си особеностите на инструкциите на съвременните процесори.

Руткитите представляват специални средства, скриващи последствията от проникване в компютъра и използваните хакерски инструменти. Руткитът от нов тип използва така наречения режим за системно управление (System Management Mode, SMM) на централните процесори. Този режим е предназначен преди всичко за реализация на системата за енергоспестяване, но може да се използва и за други цели. След активиране на SMM, състоянието на регистрите на процесора се съхранява в специална обособена област на физическата памет (System Management RAM), изолирана от операционната система и приложенията.
Специалистите на Clear Hat Consulting обясняват, че използването на режима SMM и изолираната памет съществено затруднява откриването на руткита.

В същото време, хакери могат безнаказано да крадат конфиденциални данни и да получат достъп до информацията, намираща се в оперативната памет на компютъра. Така например, руткитът, създаден от Clear Hat Consulting може да прихване данни, въвеждани с помощта на клавиатурата.
Трябва да отбележим, че и преди са създавани руткити, работещи извън операционната система. Така например, преди година Джоан Рутковка, специалист по руткити и един от основателите на Invisible Things Labs е разработила руткит, използващ за маскировка технологията за виртуализация. Този набор от опасни инструменти позволява незабелязано да се получи пълен достъп до отдалечен компютър. : PCWorld.bg

Вирусни Новини, Fixer, 13 2008 19:05:05, 2
Открита е нова дупка в Gmail

Експерти демонстрират изпращането на хиляди спам писма без никакъв проблем

Група занимаваща се с Интернет сигурност е открила бъг в мейл системата на Google, който им е позволил да изпратят 2'000 спам писма през един gmail акаунт.

Дупката в Gmail позволява на злонамерени лица да изпращат купища спам използвай Gmail като препращаш сървър, а също така се компрометира и системата на Gmail, което съвсем реално заплашва всички останали мейл доставчици като Hotmail и Yahoo.

Според експертите дупката е свързана с възможността за препращане (forwarding) на писма и не достатъчно висока степен на рестрикции в тази функционалност.

Въпреки че експертите от Information Security Research Team (INSERT) са се свързали с Google и са сигнализирали още преди седмица за тази дупка, тя все още не е оправена и няма никаква реакция от екипа на Gmail.
: NoTrial.info

Вирусни Новини, Fixer, 13 2008 19:05:15, 0
Спамът атакува мобилните телефони

Удвояване на нежеланите SMS-и отчитат анализатори

Спамърите се насочиха към мобилните телефони, след като превзеха тотално електронната поща. През настоящата година се очаква потребителите в САЩ да получат 1,5 милиарда нежелани текстови съобщения, прогнозира компанията Ferris Research. Това би било двукратен ръст в мобилния спам спрямо 2006 година.

Мобилният телефон е най-персонализираното технологично устройство, тъй като винаги съпътства своя притежател. Това го прави особено атрактивна цел за посланията на спамърите. Анализаторите очакват вълната от мобилни нежелани съобщения да създаде много повече главоболия на потребителите отколкото спама в електронната поща.

Мобилният спам нахлува директно в личния живот на човека. При пристигането на текстово съобщение, телефонът изпява мелодия, която може да отвлече вниманието на потребителя, а и да му струва пари, в някои случаи.

С увеличаване на броя на получаваните нежелани SMS-и ситуацията може да излезе извън контрол. Операторите ще са на печалба от подобна активност, но за абонатите мобилният спам би бил кошмар. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 12 2008 06:05:41, 0
Как Gmail се справя със спама

Въпреки, че Gmail не се справя с всички спам съобщения, върши по-добра работа от другите популярни пощи.

Спам филтрите на Gmail постоянно се подобряват и важен елемент за това подобрение се дължи на самите потребители на услугата. Всеки път когато кликнете на бутона "Mark as spam", Gmail използва тази информация за да блокира подобните мейли не само за вас, но и за всички Gmail потребители. Спамът за съжаление се развива все повече и повече и става все по-труден за блокиране - особено новата мода с картинките.

От Gmail публикуваха статистика за полученият спам и неразпознатият спам:

От Google пуснаха интересно видео, в което се опитват да разяснят защо употребата на Gmail ви дава възможност "да си възвърнете загубеното време". Тоест вместо да губите време в ровене из спама, можете да използвате Gmail.

[youtube]8FVme_xIRYk[/youtube]

Цялата новина : NoTrial.info

Вирусни Новини, Fixer, 04 2008 17:05:43, 18
Скотланд ярд ще търси престъпници в социалните мрежи

Scotland Yard e създал специален полицейски отряд, чиято задача е да търси престъпници в социалните мрежи

Полицаите от Open Source Team ще следят редовно социалните мрежи като Facebook, Bebo, MySpace, а също и видеохостинга YouTube, за наличие на съобщения за извършени или подготвяни престъпления.

Старши детектив Мартин Хюит (Martin Hewitt) казва, че престъпниците все по-често използват новите технологии за общуване помежду си при планиране на престъпления.
Много от тях разказват за извършени правонарушения на собствените си страници в социалните мрежи.

Освен това в хода на мониторинга на социалните мрежи полицаите са открили, че престъпниците не само се хвалят с вече извършени нарушения, но и разказват и за подготовка на бъдещи престъпления.

Отрядът ще работи тайно. Потребителите на социалните мрежи няма да усещат присъствието на полицаи в сайта.
: NoTrial.info

Вирусни Новини, Fixer, 25 2008 19:04:04, 4
Заразените уеб страници са се утроили

Притеснителни резултати за първото тримесечие

Темповете, с които фирмата за Интернет сигурност Sophos засича заразените уеб страници в Мрежата, са увеличили скоростта си с цели три пъти през първото тримесечие на 2008 година. В своя доклад за Интернет заплахи от компанията казват, че са откривали нова заразена уеб страница на всеки 5 секунди, докато през 2007 година тези темпове са били по една уеб страница на 14 секунди.

Мрежата продължава да бъде предпочитаният начин от разработчиците на злонамерен софтуер да атакуват своите жертви. А нарастващата зависимост на потребителите от Интернет, отнасяща се до пазаруване и събиране на информация, прави от Мрежата идеална среда за кибер престъпниците да ловуват лошо защитени потребители.

Възходът на заразените уеб страници е свързан с намаляването на броя на заразените имейл съобщения, смятат от Sophos. Според данните на фирмата, през първото тримесечие на 2008 година един от всеки 2 500 имейла е съдържал злонамерен софтуер, докато през 2007 данните сочат едно от всеки 909 съобщения.

Причината за този спад в заразените имейли се дължи на промяната от заразни прикрепени файлове към включване на линкове, които водят потребителите до инфектирани сайтове. Съобщенията, съдържащи подобни линкове, могат да не бъдат регистрирани като носители на инфекция, но липсата на прикрепен злонамерен файл не означава, че те са по-малко опасни от другите спам имейли.

Sophos е откривала нови спам уеб страници на всеки три секунди през първото тримесечие, : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 23 2008 19:04:27, 0
      1     2     3     4     5     6     7      

Valid XHTML 1.0 Transitional