Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Антивирус под наем предлага Dr. Web

Потребителите се абонират за външна услуга

Нов клас антивирусни решения от тип продукт-услуга предлага отскоро на нашия пазар компанията „Ем Джи Енд Ви”, представител на руския разработчик “Доктор Веб”.

Програмата Dr.Web AV-Desk е „принципно нов способ по предоставяне на защита за потребителите от вируси, спам и зловредни програми”, твърдят разработчиците. В системата е заложена идеята на “разпределения антивирус” - подход, който отдавна проповядват привържениците на идеята за “програма под наем”.

На практика потребителите могат да се абонират за външна антивирусна защита. Услугата работи чрез компактен клиентски модул, който взаимодейства с единната система за антивирусна защита на базата на технологията на Dr.Web.

За актуалността на базата данни и обновяванията на антивирусното ядро следят специалистите на разработчика. Програмата е напълно автоматизирана и не се нуждае от намеса от страна на потребителя по нейното управление.

Антивирусното решение е изцяло преведено на български език. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 06 2008 15:06:00, 0
ESET NOD32 с 50-та награда от Virus Bulletin

В началото на месец юни 2008 г. независима тестваща организация Virus Bulletin присъди 50-та награда на ESET NOD32.

Наградата VB100% се дава на антивирусен продукт, който покрие критериите при проведените в лабораторна среда тестове - засичане на всички "In The Wild вируси" и генериране на нулев брой фалшиви тревоги (false positives).

ESET NOD32 е единствената антивирусна система, която от май 1998 г. не е пропуснала нито един "In The Wild" вирус при провежданите тестове и държи абсолютния рекорд на Virus Bulletin със своите 50 награди.

Virus Bulletin е независима организация, която провежда специализирани антивирусни тестове чрез екип от утвърдени експерти.

Бюлетинът е изключително високо ценен из цял свят заради строгите и безпристрастни оценки и се счита за най-обективния в бранша. : Actualno.com

Вирусни Новини, Fixer, 05 2008 12:06:37, 0
Отчетоха нарастващ риск при сърфиране в сайтове

Най-опасни, според McAfee, са уеб страниците с домейни на Хонг Конг, Китай, Филипините, Румъния и Русия

Компанията за сигурност McAfee разпространи ново проучване, което показва кои са най-опасните домейни в Интернет от гледна точка на съдържанието на уеб сайтовете им. Едноличен лидер в класацията е домейнът Хонг Конг (.hk), става ясно от публикация в CNET.

Докладът Mal Web, който служи за ръководство по рискови онлайн места, разкрива, че 19.2% от всички уеб сайтове, завършващи с домейна .hk, представляват заплаха за сигурността на интернет потребителите. Следващите позиции в топ пет на класацията заемат съответно Китай (.cn), Филипините (.ph), северната ни съседка Румъния (.ro) и Русия (.ru).

Най-безопасните домейни в мрежата са Финландия (.fi), Япония (.jp), Норвегия (.no), Словения (.si) и Колумбия (.co).
Докладът разкрива, че, като цяло, шансът за сваляне на шпионски, рекламен, вирусен или друг нежелан софтуер по време на сърфиране в Интернет се е увеличил с 41.5% в сравнение с 2007 година.

McAfee е стигнала до тези заключения, след като нейният екип от изследователи е използвал инструмент на фирмата SiteAdvisor, който броди из Мрежата и кликва „yes” на всичко, което се появява пред него, за да го тества – от софтуер за сваляне, скрийнсейвъри и peer-to-peer клиенти за споделяне на файлове до места за качване на снимки, имейли и бюлетини, изискващи регистрация.

След като кликне „yes”, инструментът проследява какво се случва на тестовия компютър, който вече е направил връзка с дадените сайтове, търсейки най-вече рискове з : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 04 2008 18:06:19, 0
Хакери спират руски сайтове за ядрена енергия

Слухове за ядрен инцидент се разпространяват в мрежата.

Хакери отново успяха да уплашат една цяла нация със затварянето на сайтове, принадлежащи на руските ядрени реактори и публикуването на информация за инцидент в Интернет. Най-лошото е, че хората всъщност използват хакнатите уеб сайтове за да проверяват радиоактивните емисии в определен регион, съобщи RIA Novosti преди няколко дни. Въпреки че не е ясно дали докладите за въпросния инцидент близо до Санкт Петербург са били публикувани от хакери, действието потенциално е можело да създаде големи последици, тъй като новините са казвали, че хората би трябвало да бъдат евакуирани от региона поради радиоактивно излъчване. Сайтовете бяха недостъпни за няколко часа, но администраторите работиха по проблема за възможно най-бързото му отстраняване.

"Хората, които губят заради индустрията от сектора на ядрената енергия имат полза да разпространяват грешни слухове за подобен инцидент. Това беше планирана атака от хакери, която доведе до свалянето на почти всички сайтове, предоставящи достъп до Automatic Radiation Environment Control System (ASKRO) (система за автоматичен контрол на радиоактивността на околната среда). Това включва NPP сайта в Ленинград, rosatom.ru сайта, както и др. За няколко часа потребителите не можеха да ползват сайтовете и да получат вярна информация за ситуацията.", съобщи Rosatom Nuclear Energy State за RIA Novosti.

Въпреки че новините за ядрения инцидент можеха лесно да бъдат открити на други източници освен в мрежата, например по телевизията и : NoTrial.info

Вирусни Новини, Fixer, 02 2008 20:06:49, 0
Инсайдерите са топ заплаха за компаниите

Експертите ги определят като по-опасни от хакерите

Инсайдерите вече са по-опасни от хакерите за сигурността на компаниите, твърди проучване на Secure Computing сред европейски ИТ мениджъри.

Над 80% от анкетираните смятат вътрешните заплахи за приоритет в работата си, става ясно от доклада, изнесен на форума Infosecurity Europe в Лондон. Едва 17% от ИТ директорите виждат главната опасност в хакерите.

През последната година 37% от британските компании са изпитали проблеми с изтичане на вътрешна информация. Към инцидентите се отнасят не само умишлените опити за изнасяне на данни, но и случайни изтичания на информация, в резултат на грешки на персонала или кражба на носители.

IT мениджърите в Европа планират значителни бюджети за подобряване на системите за защита от вътрешни заплахи, като именно тези проекти са с най-голям приоритет.

Над две трети от анкетираните смятат за необходимо да разкриват случаите за изтичане на информация, когато те са свързани с лични данни на гражданите. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 02 2008 20:06:05, 0
Вирус подменя връзките към уеб страници

От това страдат и потребителите, и рекламодателите

В интернет плъзна нов вирус, който подменя връзките към уеб страници чрез системите за търсене. Червеят се зарежда при сваляне на програми от интернет, като например безплатния ускорител BitAccelerator, предоставян от мрежата за файлов обмен Letitbit.net.

Според информация от антивирусната компания Dr.Web, заразените компютри се използват за промяна на резултатите от търсенето. Когато потребителят на инфектиран РС въведе за търсене дадена дума, системата го препраща не към желания сайт, а към съвсем друг, който няма нищо общо със заявката.
От подобна манипулация страдат не само обикновените потребители, но и рекламодателите, посочват експертите.

Към момента са заразени стотици хиляди потребителски компютри, твърдят антивирусните специалисти. Вирусът е способен да порази и най-големите търсачки като Google и MSN.

Неотдавна Dr.Web класифицира вирусите за подмяна на страници като рекламен софтуер, но сега вече ги поставя в графата троянски коне. Повечето антивирусни програми се справят лесно с проблема, така че на потребителите се препоръчва редовно да обновяват програмите си за защита. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 30 2008 07:05:56, 2
ЕС замисля чистка в киберпространството

Опасява се за сигурността на личните данни

ЕС търси начини да запази потребителското доверие в мрежата, съобщи сайтът на Европейската комисия. Пазаруването, банкирането и социалните контакти по интернет стават обичайни за повечето хора, което засилва опасенията от кибер престъпления.

Всеки може да бъде жертва. В Европа кибер престъпниците използват около 6 милиона „отвлечени“ компютъра, за да мамят хората и да разпространяват спам. Едва 4% от този спам достига до пощите на потребителите, но това е за сметка на огромните суми, харчени за защита от нежеланите имейли, посочват от ЕК.

За да процъфтяват малките европейски предприятия, те трябва да разчитат на системи за данни, в които информацията им е на сигурно място, препоръчват от Комисията. Компаниите, които търгуват в чужбина, се нуждаят от сигурна, модерна технология, за да вдъхнат доверие на онлайн клиентите.

ЕС признава колко е важна борбата с кибер престъпленията за сигурността на потребителите – страните трябва да работят заедно, инвестирайки както пари, така и опит. Положението е сложно, тъй като нивата на защита в различните страни все още се различават значително.

Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) изтъква, че страните от ЕС са улеснили нейната работа по преодоляване на кибер престъпленията и измамите. Задачата не е маловажна, посочва агенцията на ЕС, тъй като измамите могат да бъдат на стойност 100 млн. евро годишно (2006 г.). Това е битка, която Европа не може да си позвол : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 29 2008 17:05:08, 0
Кибер мошеник източи $50 хиляди с микро плащания

Жертви са потребителите на две брокерски къщи в САЩ

Калифорниец беше обвинен в многобройни измами, след като за 6 месеца е източил $50 000 от онлайн брокерските къщи E-trade и Schwab.com в микро сметки.

Майкъл Ларджент от Плумас Лейк е обвинен в използване на автоматичен текст, с който е отворил 58 000 клиентски онлайн досиета на две брокерски къщи, свързани с онлайн банковите сметки на притежателите си, и така се е докопал до личните финанси на потребителите, съобщи wired.com.

Ларджент накарал E-trade и Schwab да му изпратят огромен брой депозити на стойност между 2 цента и $1 за всяка от сметките. Онлайн брокерите имат навика да изпращат такива "микро-депозити", за да удостоверят, че данните на притежателя на сметката и детайлите по нея са коректни. Писмата на Ларджент били посветени на анимационни герои от популярни тв сериали.

В момента Ларджент е освободен под гаранция. Той е обвинен по четири престъпления с едно и също естество – компютърни, онлайн и пощенски измами.
Разкриването на престъпленията на Ларджент е резултат от щатския патриотичен закон (Patriot Act), който изисква финансовият бизнес да потвърди идентичността на потребителите си. През януари брокерската къща Schwab установила, че над 5 000 от сметките, които е завела, са свързани с фалшиви данни.

Щатските тайни служби разкрили, че поне 11 385 от сметките на Schwab са на името на някой си Speed Apex. Всеки път достъпът до сметките бил извършван през един от пет IP адреса, всеки от които водел към интернет акаунта на Ларджент. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 29 2008 07:05:09, 0
Телефон на Motorola уязвим чрез MMS

Зловреден код може да проникне в модела RAZR

Манипулирани изображения в JPEG формат могат да предизвикат препълване на буфера на мобилни телефони Motorola RAZR, което да позволи изпълнение на зловреден код.

За уязвимостта, открита от Zero Day Initiative, съобщава Heise Security, като се уточнява, че Motorola знае за нея от юли 2007 година. Достатъчно е потребителят да отвори картинката, за да пусне експлойта. Изображенията могат да бъдат предавани на мобилния телефон през Bluetooth или MMS.

При изпращане на MMS, шлюзът (гейтуей) декодира данните и в зависимост от мрежовите възможности на приемащия телефон, резолюцията на изображенията се намалява или картинките във формат PNG се преобразуват в JPEG. Откритата уязвимост е в телефонния парсер EXIF, който анализира мета данните на изображението – а те минават непроменени през шлюза.

Още през юли миналата година експертите са информирали Motorola за уязвимостта. Компанията препоръчва на потребителите да си свалят последните обновления на фърмуера за своите телефони. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 28 2008 17:05:49, 0
Кибер престъпността по-опасна от наркотиците

Интернет взема повече жертви отколкото улицата

Незаконната дейност чрез интернет придобива застрашителни измерения. Кибер престъпленията вече са опасност номер в Канада, измествайки търговията с наркотици, показва ново изследване на асоциацията на полицейските служби в страната, цитирано от vnunet.com.

Половината от анкетираните канадци за признали, че поне един път в своя живот са се сблъсквали с една или друга форма на кибер престъпност. Само 30% от тях обаче са се обръщали към полицията.

Бумът в онлайн престъпността е регистриран още през 2002 година. Сега е много по-вероятно човек да стане жертва на незаконно действие в интернет, отколкото на улицата, твърдят от канадската асоциация на полицейските служби.

Дори не е необходимо жертвата на кибер престъпление да има компютър. Конфиденциалната информация за даден човек се съхранява на най-различни места, от които може да бъде открадната онлайн.

Полицейската асоциация планира да създаде специално звено за борба с кибер престъпленията – проблем, който придоби застрашителни мащаби в Канада. : TechNews.bg

Вирусни Новини, Fixer, 28 2008 16:05:46, 0
      1     2     3     4     5     6     7      

Valid XHTML 1.0 Transitional