Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
Литва стана жертва на кибератака

Бившата съветска република Литва стана жертва на кибер атака, извършена от хакери, които разпространили проруски и антилитовски лозунги и символи, съобщи националният регулатор на телекомуникационния пазар.

Около 300 литовски сайта, сред които такива на обществени институции и на частни компании, са станали жертва на атаката, съобщи агенция BNS.

Съдържанието на тези сайтове било изтрито и вместо него се появили червени знамена на СССР и антилитовски лозунги. Литва бе част от СССР почти пет десетилетия, а през 1991 г. възстанови независимостта си. В средата на юни парламентът на страната реши да забрани използването на територията на Литва на всякакви символи, свързани с нацизма и комунизма. Източник: BGNes.com

Във Вирусни Новини, От Fixer, 30 Юни 2008 15:06:43, 0 Коментара
Cisco, IBM, Intel, Juniper и Microsoft се борят заедно с кибертероризма

Петте корпорации създадоха консорциума ICASI за борба с кибертероризма

Компаниите Cisco, IBM, Intel, Juniper и Microsoft създадоха организацията Industry Consortium for Advancement of Security on the Internet (ICASI), чиито основните задачи са свързани с борбата срещу атаките, застрашаващи информационната безопасност, засягащи много продукти на много разработчици.

Досега, смятат инициаторите на създаването на консорциума, ИТ компаниите не са разполагали с форма за съвместно определяне, оценяване и неутрализиране на подобни глобални заплахи. А атаките от такъв род се целят едновременно в няколко програмни продукта или реализираните в тях протоколи и по този начин представляват проблем не толкова за крайните потребители, колкото за самите производители.

ICASI ще се заеме с разработката на методи за противодействие на такива атаки. Взаимното доверие ще позволи на участниците в консорциума бърза обмяна на критически важна информация за заплахи и респ. бързото им неутрализиране. Източник: ComputerWorld.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 30 Юни 2008 11:06:34, 0 Коментара
Dr.Web излиза с решение и за интернет доставчиците

Пакетът позволява предлагане на онлайн услуги за защита

Нов сервизен пакет обезпечава информационна сигурност в мрежата на интернет провайдера и компютрите на всички негови потребители. Решението Dr.Web AV-Desk пази от различни по рода си вредоносни програми и спам, като позволява на произволен потребител на даден интернет доставчик да се абонира за информационна защита в онлайн режим.

Сервизният пакет е ориентиран към интернет провайдерите, които могат да предоставят на негова основа услуги за антивирусна защита практически на неограничен брой клиенти – както на частни лица, така и на компании. Провайдерите управляват централизирано процесите, свързани с тези услуги.

Сваляйки от интернет мрежата и инсталирайки неголям модул, чийто размер не превишава 1 MB, потребителят се включва към единна система за антивирусна защита на базата на технологията на Dr.Web. Гарантирани си постоянни обновявания на вирусната база данни и ядрото на програмата, както и контрол на вирусната обстановка в абонаментната мрежа от страна на специалистите от“Доктор Веб”.

В основата на сервиза Dr.Web AV-Desk е версията на флагманският продукт Dr.Web – Enterprise Suite, даваща на провайдерите ефикасно средство за антивирусна и антиспам защита за техните потребители, независимо от географското им местоположение. Решението се отличава с гъвкавост, мащабируемост и удобство на управлението, посочиха от drweb.bg. Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 25 Юни 2008 19:06:51, 0 Коментара
Нов вирус в електронната поща

Лаборатория Касперски – водещ производители на системи за защита от компютърни вируси, хакерски атаки и вреден или нежелателен спам - откри нов полиморфен вирус-кейлогър, използващ оригинален механизъм, за да скрие присъствието си в системата.

Вирусът, получил името Email-Worm.Win32.Lover.a, се разпространява по каналите на електронната поща, предава Интерфакс. Потребител получава писмо с прикачен файл to_my_love.scr, при отварянето на който на екрана се появява много ярък скринсейвъра. Файлът обаче не е скринсейвър, а кейлогър, записващ всичко, което потребителят набира на клавиатурата при работа в уеб-браузъри, пощенски и IM клиенти (Opera, Firefox, Internet Explorer, The Bat!, MSN Messenger, ICQ, QIP и др.). Източник: DnesPlus.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 24 Юни 2008 16:06:29, 0 Коментара
Инсайдерите отново сочени за най-опасни

Компаниите подценяват проблема, установи проучване

Служителите в ИТ отделите са основна заплаха за сигурността в компаниите, показа проучване по време на форума Infosecurity в Лондон.

Една трета от анкетираните са признали, че използват своите администраторски пароли за достъп до конфиденциална информация, в частност планове по сливания, заплати на служителите и други лични данни. Над половината от тях имат достъп до информация, която не трябва да знаят.

В компаниите обаче отделят малко внимание на въпросите, свързани със защита на информацията, посочват от компанията Cyber-Ark, провела проучването.

Привилегированите пароли се променят по-рядко, отколкото потребителските – в 30% от случаите на три месеца и в 9% никога.

Освен това половината системни администратори не правят авторизация при достъпа до привилегированите акаунти.

Слабо място е и предаването на информацията. Всяко трето конфиденциално съобщение се изпраща по пощата, 35% се пренасят по куриер, а за 22% от съобщенията се използва FTP. Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 22 Юни 2008 12:06:49, 0 Коментара
Спам от недоставена поща задръства сървърите

Доклад на GFI съветва как да се реши проблемът

Спамът под формата на съобщения за недоставени имейли, или NDR, става все по-сериозен проблем, алармира нов доклад на GFI Software.

Потребителите получават NDR, когато един имейл не пристига на адреса на получателя и се изпраща известие на изпращача. Спамърите обаче могат да причинят значително увеличаване в активността на NDR, защото те изпращат неверни имейли до хиляди адреси.

Някои от тези адреси са истински, но други не - те се използват, за да генерират NDR съобщения чрез манипулиране на адреса „От”. Това се превръща в електронна поща, получавана от потребителите под формата на съобщения за недоставени имейли (NDR) от хора, на които първоначално никога не са изпращали имейл.

Ако не се предприемат действия, имейл сървърите може да се препълнят с безполезни имейли, като така заемат системните ресурси и въздействат върху производителността. Най-добрият начин за спиране на NDR спама е чрез масово инсталирате на антиспам софтуер, който може да идентифицира спам в NDR и да гo изтрие от сървъра, съветват от GFI.

Антиспам софтуерът на компанията - GFI MailEssentials - използва филтър на Бейс, черни списъци с DNS, SPAM URI RealTime Blocklists и проверка на парола, за да запази NDR спама извън пощите. Решението разчита и на функцията Directory Harvesting в имейл шлюза, за да не пуска имейл съобщенията и NDR, които са изпратени към несъществуващи потребители.

В началото спамът беше основно базиран текстове, но през последните няколко години спамърите прибягнаха до използване на прикрепени изображения и широко разпространени файлове като MP3 и Excel документи в имейли, за да придобият достъп до пощенски кутии, посочиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. До 90% от електронната поща, получавана в компаниите, вече е нежелана, а спамърите са усвоили разнообразие от методи, за да заобикалят филтрите в анти спам софтуера. Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 17 Юни 2008 15:06:09, 0 Коментара
Икономиката е заплашена от кибер престъпления

Това твърди Агенцията за сигурност на информацията на ЕС

Увеличената дейност на кибер престъпниците заплашва икономическите интереси на ЕС, предупреди Европейската агенция за сигурност на информацията в мрежа (ENISA). Макар и да е трудно да се определи количествено обхватът на проблема, оповестените данни подчертават сериозността на заплахата.

В Европейския съюз шест милиона компютъра са заразени и свързани със софтуерни роботи, които се задействат и управляват отдалечено (botnets), а спамът струва на бизнеса 65 милиарда евро, посочват от ENISA.

Опасността потвърждават и резултатите от проучване на AVG Technologies върху ефектите от кибер престъпления върху граждани на Европейския съюз, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Разработчикът на софтуер за сигурност в Интернет е поръчал изследването от края на март 2008 г. на специализираната компания Ipsos. От 7000-те потребители на персонални компютри, взели участие в анкетата, 22% са претърпели някаква форма на кибер престъпление. Италианците са "таксувани" най-зле с 32% засегнати потребители, следвани на малка разлика от Великобритания с 31%.

Тези резултати могат да се свържат с две ключови тенденции в поведението: много високо потребление на Интернет за все по-чувствителни транзакции и ниски нива на защита и осведоменост на някои от домашните потребители за това как да предотвратят кибер престъпление.

72% от потребителите пазаруват онлайн, 69% - банкират онлайн и 55% плащат сметки онлайн, показва проучването. Швеция (84%) и Германия (78%) са водещите потребители на онлайн банкиране.

Същевременно 18% от изследваните потребители нямат антивирусна защита на компютрите си, а 38% твърдят, че нямат достатъчно информация за кибер престъпленията и за това как да ги предотвратят. Много европейци вярват, че е по-вероятно да преживеят кибер престъпление (34%), отколкото кражба с взлом (22%), нападение (19%) или обир (25%).

„За няколко години естеството на заплахите се е променило от спорт в професионална криминална дейност. Предизвикателството за нас сега е да доставим сигурност с леко влияние, което не задушава иновацията”, казва главният изпълнителен директор на AVG Technologies Джей Ар Смит. Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 12 Юни 2008 18:06:17, 0 Коментара
Acronis съветва как да се пазят данните при урагани

Пет стъпки гарантират непрекъснатост на работата

С началото на сезона на ураганите и рекордните торнада, които вече връхлитат САЩ, компанията Acronis публикува кратки съвети за непрекъснатост на работния процес, които би трябвало да са част от всеки план на мениджъра или собственик на бизнес, посочват от компанията.

Метеоролозите предвиждат, че тази година нивото на ураганите ще е над средното, като някои от тях казват, че ще има повече от 15 бури, с различни имена. Ефектите от свързаните с времето разрушения могат да бъдат опустошителни за бизнеса, така че предварителната подготовка е критична, предупреждават експертите.

Доставчикът на софтуер за управление на съхраняването на данните и възстановяване след бедствие публикува Топ 5 кратки съвета за непрекъснатост на работния процес, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Макар и по повод ураганния период в САЩ, съветите на Acronis имат универсална стойност в случаи на природни бедствия и за предпазване от загуба на данни.

Първият, Да се приготвим за трудния период, препоръчва на компаниите да направят преглед на офиса си, за да видят как биха могли по-сигурно и безопасно да съхраняват папки, материали и тежки предмети. На проверка подлежи също изправността на аварийните изходи и пожарогасителите.

Кажете на много хора, е вторият съвет на Acronis. Точно както при плановете за безопасност в къщи, и този ще помогне на фирмите да създават подробна процедура за това какво да правят в случай, че нещо се случи, независимо дали служителите са в офиса, на път или вкъщи. Това може да означава тренировки за пожар в целия офис и повиквателни списъци, за да се разпространи съобщението бързо.

Третата препоръка на експертите е компаниите да защитят дигиталните си активи заедно с физическите. С толкова много бизнес активи днес, които се съхраняват на компютрите в дигитална форма – документи, снимки, интелектуална собственост – архивирането и възстановяването стават критична част от планирането на непрекъснатостта на работния процес. За да гарантира, че може бързо да се възстанови и да заработи, дадена компания трябва да създаде изображения на компютрите и сървърите, така че пълните копия на данните и приложенията да са добре скрити. В случай, че нещо се случи, изображенията могат да бъдат заредени върху нов хардуер за часове, а не за дни.

Тествайте плановете си, съветва Acronis. Наличието на план за бедствие е добре, но компаниите имат нужда и да го тестват, за да се уверят, че всеки знае какво да прави. Това е особено належащо при промени, свързани с ключови служители.

И накрая, не всички бедствия са природни бедствия, посочват от Acronis. Всъщност, повечето корпоративни загуби на дан Още по темата Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 10 Юни 2008 14:06:47, 0 Коментара
Откриха сериозна уязвимост в Symbian

Атакуващи могат да контролират телефони S60

Открита от испански хакери уязвимост в системата Symbian може да позволи на атакуващи да поемат управлението на мобилни телефони от серията S60, съобщава theregister.co.uk, позовавайки се на информация от F-Secure.

Компанията за сигурност е открила приложение, което след инсталиране на телефон S60, може избирателно да изключи функциите за защита, блокиращи достъпа на файлове с малуер до критичните компоненти на телефона. Теоретично хакерите могат да използват подобно приложение за троянски атаки и да инициират позвъняване на номера, без съгласието на потребителя.

Макар и Symbian да разчита на нова система за ограничаване на действията на програмите, откритото от F-Secure приложение е способно на преодолее защитата. Успокоително в случая е, че потребителят все пак трябва първо да разреши инсталирането на въпросното приложение.

Освен това, действието на приложението блокира пускането на останалите програми на телефона, така че сигналите за опасност са очевидни.
Уязвимостта е налична само в по-старите версии на фърмуера; новите вече са обезопасени.

Откритата уязвимост не е първа за Symbian. През октомври миналата година беше пробита защитата на смартфони, която блокира инсталирането на неофициални програми и ограничава достъпа до системни файлове. Грешка в Nokia Software Updater позволи на атакуващите да инсталират приложения с всякакви права.

По-рано тази година пък хакерите пробиха телефон от серията N80, като използваха официалната среда за разработка. Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 07 Юни 2008 17:06:55, 2 Коментара
Нов вирус шифрира потребителски файлове

Предлага на жертвите да им продаде дешифратор

В интернет се появи нова версия на познат вирус, който шифрира файлове на заразените компютри и ги прави недостъпни за потребителите, съобщава Dark Reading. Обновеният Gpcode, и по-точно Virus.Win32.Gpcode.ak, е открит от компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Вирусът използва алгоритъм за шифриране RSA с дължина на ключа 1024 бита и поразява файлове във формати .doc, .pdf, .txt, .jpg, .xls, .png и др. Gpcode променя името на шифрирания файл, като добавя ._crypt.

В папката с шифрирани документи вирусът помества файл !_read_me_!.txt, който информира потребителя за злодеянието и му предлага да си закупи дешифратор, за да може да ползва отново своите документи.

Специалистите от Лаборатория Касперски работят в момента по създаване на дешифратор, който да избави от проблема заразените потребители. При по-ранната версия на Gpcode експертите на компанията успяха да кракнат частния ключ след задълбочен криптографски анализ. Източник: TechNews.bg

Във Вирусни Новини, От Fixer, 06 Юни 2008 18:06:41, 3 Коментара
  Предишна     1     2     3     4     5     6     7     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional