Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
МВР вече ще следи и всички контакти в интернет
Данните от комуникацията в глобалната мрежа ще се съхраняват 1 година заради борбата с престъпността


МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа. Това става ясно от публикувана вчера в "Държавен вестник" съвместна наредба на вътрешното министерство и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Данните за действията в интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон ще са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР, но без самото съдържание на разговорите и кореспонденцията. Те, както и досега, ще се предоставят от операторите по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, т.е. след решение на председателя на окръжния съд.
Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. "Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните", обясниха експерти.
Телефонните оператори вече са осигурили такъв достъп, тъй като и досега в законите имаше такова изискване. Те съхраняват данни за това от кой номер е дошло повикването, от коя клетка, ако обаждането е от мобилен телефон, и колко време е продължил разговорът. Новото е, че обхватът се разширява и с тотално следене на интернет, което ще започне от 15 март догодина. Вече ще се събират данни за времето, в което потребителят е седял в мрежата, за изпращача и получателя на всяко съобщение, както и за началото и края на разговорите в мрежата през програми като Skype. Информацията трябва да се съхранява от операторите в продължение на 12 месеца. Това изискване е записано в директива на ЕК от 2005 г. и новия Закон за електронните съобщения. Целта е да се предотвратяват и разследват сериозни престъпления и тероризъм.
Наредбата изисква всяка година до 31 март операторите да дават отчет на министъра на вътрешните работи колко пъти са предоставяли събраните данни на компетентните органи - прокуратура, следствие, спецслужби и др., колко пъти не са могли да го направят и по какви причини. Тази информация ежегодно ще се праща и на Европейската комисия.
Както се очакваше, интернет доставчиците възразиха остро срещу някои от новите разпоредби. Собственикът на Bol.bg Димитър Ганчев обясни, че когато наредбата е дискутирана с бранша, в нея не е имало изискване да се дават данни за телефонните разговори през интернет, което изисква големи допълнителни разходи. "Освен това става въпрос за пряка намеса в един пазар, който досега не бе регулиран от правила. Не знам и как Още по темата Източник: Вестник "Сега"

Във Интернет Новини, От FrAgMaKeR, 30 Януари 2008 13:01:06, 8 Коментара
Християни се обявиха срещу аватарите
Администраторите на няколко големи руски сайта забраниха на потребителите си да използват измислени никове и аватари, съобщава Pravoslavie.bg.

Новите правила забраняват при регистрация да се използва фалшиво или измислено име и фамилия.

Допълнително условие е името задължително да е изписано на кирилица.

А за аватар може да бъде използвана само лична снимка.

През октомври 2007 г. на ежегодишния събор на Руската православна старообрядна църква бе повдигнат въпросът за анонимността на интернет средата (предимно форуми и чатове).

Духовниците преценили, че създаването на интернет алтер его, посредством аватар и ник е неугодно Богу зло.

"Използването на така наречените "никове" противоречи на християнския морал.

Човек е длъжен да се представя с открито лице, използвайки името, дадено му при кръщение" - заяви пред медиите ръководителят на PR отдела на старообрeдната църква Александр Антонов. Източник: news.bg

Във Интернет Новини, От Niksana, 29 Януари 2008 21:01:07, 8 Коментара
В Италия забраниха съхраняването на данни за сърфиране в интернет
Италианските телекомуникационни компании и оператори отсега нататък няма да могат да пазят никакви данни за посещаваните от потребителите сайтове по интернет.

Това няма да може да се прави дори заради причини, свързани с правосъдието.

Така реши италианската Служба за защита на частния живот на гражданите, съобщи ProntoSofia.

Тя постанови, че до два месеца италианските телекомуникационни компании Telecom Italia, Wind, H3G и Vodafone трябва да унищожат незаконно съхранените информации и да предприемат действия, чрез които да не може подобни данни да бъдат пазени в бъдеще.

"Тези мерки потвърждават, че действа един нов и важен принцип, според който трябва да бъдат запазени в тайна данните за навигирането в интернет на потребителите", каза Мауро Паисан, представител на Службата за закрила на частния живот на гражданите.

Според Паисан телекомуникационните компании не могат да пазят данни и за думите, търсени от потребителите чрез интернет търсачки.

Това се прави с цел да не се получава информация за личните и социални контакти на потребителите, за религиозните и политическите им убеждения или за сексуалната им ориентираност.

Според него единственото нещо, което компаниите могат да пазят в архивите си, е информацията, свързана с консумирането на интернет, с цел заплащането на предоставените от тях услуги. Източник: news.bg

Във Интернет Новини, От Niksana, 29 Януари 2008 20:01:31, 1 Коментара
Достъп до Интернет, мобилен и домашен телефон чрез M-Tel HomeBox
M-tel представи нова оферта, наречена M-Tel HomeBox. На едно място са събрани мобилен, фиксиран домашен телефон и високоскоростен интернет. Абонаментът на пакета е 19,90 лв. на месец, ако сключите договор за 2 години или 29,90 лв. месечно при договор за 1 година. Получавате два номера: фиксиран и мобилен...
Ако искате да се възползвате от M-Tel HomeBox, свързвате домашния телефон и компютър към устройство, което се дава от мобилния оператор.

Цените от домашния номер към фиксираните мрежи в България едва 9 стотинки на минута за градски и междуградски разговори и то без първоначална такса. Международните разговори започват от 12 стотинки на минута. Ако изберете M-Tel HomeBox имате и 50 безплатни минути месечно към български фиксирани мрежи.

Можете да изберете пет номера в групата "Семейство и приятели", към които имате по 200 безплатни минути всеки месец.

Разговорите с клиенти на М-Тел са по 18 стотинки на минута, а обажданията към другите мобилни оператори е по 39 стотинки.

Освен домашен и мобилен телефон, избралите M-Tel HomeBox ще ползват и високоскоростен достъп до Интернет (до 3.6 Mbps) с 5000 МВ безплатно всеки месец.


DownloadBG: Домашният телефон и достъпът до интернет фиксирани ли са с определено място?

M-tel: Услугата M-Tel HomeBox предоставя фиксирана телефония и достъп до интернет, поради което ползването й е обвързано с конкретен адрес на ползване, който клиентът посочва при сключване на договора за услугата. Смяната на адреса е безплатна като единственото нещо, което клиентът е необходимо да направи е да посети М-Тел магазин и да ни уведоми за новия си адрес на ползване, след което от новия адрес трябва да се направи еднократно обаждане до 14787 за повторно активиране на услугата.
При смяната на адреса в рамките на същото населено място, клиентът запазва и двата си номера. Това важи и когато клиентът се мести от населено място, което е например в покрайнините на София и отива да живее в град София или обратно. При преместване от едно населено място в друго, в случаите, когато двете населени места имат различни кодове за национално избиране (например от клиента иска да се премести от Пловдив в София), е необходимо M-Tel HomeBox номерата му да се сменят.

Източник: Download.bg

Във Интернет Новини, От Angel-oF-DeatH, 29 Януари 2008 00:01:14, 0 Коментара
M-Tel HomeBox - фиксиран телефон и високоскоростен интернет
От 24 януари с M-Tel HomeBox клиентите получават едновременно фиксирана телефония и високоскоростен достъп до интернет. Потребителите на М-Тел могат да се сдобият светкавично с домашен телефон и интернет достъп само с едно посещение на магазин на оператора, без чакане и без кабели. Всичко, което трябва да направят, за да ползват M-Tel HomeBox, е единствено да включат своя домашен телефонен апарат и/или компютър към HomeBox устройството, което получават за ползване напълно безплатно от М-Тел.

С услугата М-Tel HomeBox потребителите получават два телефонни номера от М-Тел – фиксиран и мобилен. Те могат да се използват за изходящи и входящи обаждания. Посредством фиксирания си номер клиентите могат да говорят на изключително конкурентни цени към национални фиксирани и към всички международни мрежи. Разговорите от HomeBox към фиксираните мрежи в страната са без първоначална такса и струват само 9 стотинки на минута за градски и междуградски разговори. Цените на международните разговори са едни от най-ниските на българския пазар и започват от 12 стотинки на минута. Освен това, всички потребители на M-Tel HomeBox получават 50 безплатни минути месечно към фиксирани мрежи в страната.

Абонатите на M-Tel HomeBox получават и 200 безплатни минути месечно към 5 номера от групата „Семейство и приятели”. След изразходване на безплатните минути, разговорите към номерата „Семейство и приятели” ще струват само 9 стотинки на минута. В мрежата на М-Тел потребителите ще говорят за 18 ст./мин. Цената на обажданията към останалите мобилни мрежи в страната е 39 ст./мин. За да правят обаждания към мобилни номера, потребителите на HomeBox трябва да изберат префикс “9” пред избирания GSM номер.

Високоскоростен интернет достъп със скорост до 3.6 Mbps и 5000 безплатни МВ на месец е третата възможност, която клиентите могат да ползват у дома с M-Tel HomeBox.

„С М-Tel HomeBox Мобилтел предоставя на българския пазар едно изключително иновативно решение, съчетаващо в себе си няколко услуги. Благодарение на него, мобилният оператор поставя България сред първите държави в Европа, предложили на клиентите на комуникационни услуги възможността да „опитат” тази технологична новост”, каза Андреас Майерхофер, главен директор „Маркетинг” на Мобилтел.

Цената на пакета е 19,90 лв. на месец с договор за 2 години и 29,90 лв. на месец с договор за 1 година. Услугата M-Tel HomeBox стартира в над 60 населени места, сред които София, Пловдив, Варна, Русе и Велико Търново. В следващите седмици предлагането на услугата ще бъде разширявано като тя ще се предлага в над 150 населени места - Бургас, Благоевград, Банско, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол и още много други. Източник: GgBiT.InFo

Във Интернет Новини, От Craft, 23 Януари 2008 18:01:51, 5 Коментара
Евроком Кабел купува ITV Partner
Комисията за защита на конкуренцията одобри концентрацията между ЕКМБ и Интерактивни технологии. Зелена светлина беше дадена на Евроком Кабел Мениджмънт България (ЕКМБ) да придобие 100% от акциите на Интерактивни технологии. Запитването е постъпило в Комисията за защита на конкуренцията на 29 ноември миналата година. ЕКБМ е собственик на кабелните мрежи на Евроком кабел, Центрум груп-кабел, Центрум груп - БГ, Еуроком Пловдив, Евроком Карлово и др. Интерактивни технологии е известна с търговското си наименование ITV Partner, която е доставчик на платена телевизия по сателит. Източник: ipo.bg

Във Интернет Новини, От gibona, 23 Януари 2008 13:01:33, 2 Коментара
"Макс Телеком" стартира предплатената си услуга MaxPhone
"Макс Телеком" стартира предплатената си услуга MaxPhone с код 0999. Разговорите през MaxPhone позволяват където и да е по света клиентът да бъде избиран от всички оператори в България на цената на национален разговор. В същото време потребителите на MaxPhone могат да разговарят от чужбина с мобилни и фиксирани номера в България, без да плащат роуминг. Услугата може да се ползва през всяка една Интернет мрежа. Разговорите са на символичната цена от 0,01 лв./мин. към всички абонати на 0999 в България и по света.
MaxPhone е софтуерен телефон, който се инсталира лесно и бързо на всеки един компютър, свързан с Интернет. MaxPhone може да бъде изтеглен от Интернет страницата на компанията http://www.maxtelecom.bg/index.php?t=1&p=5000#sm5000 след регистрация и зареждане на минимална сума за разговори 10 лева. Плащането се извършва чрез https://www.epay.bg/ . Клиентите имат възможност да избират номер от номерационния план на Макс Телеком, започващ с 0999. Услугата не изисква обвързване с абонамент. Сумите, които могат да бъдат предплатени, са между 10 и 500 лева.
С фиксирани мрежи в България разговорите се таксуват на цена от 0,145 лв./мин., а тези с мобилни мрежи - по 0,792 лв. на минута. Сред най-евтините международни разговори с MaxPhone са тези със САЩ. Цената на минута разговор с фиксиран или мобилен телефон в страната е 0,264 лв. Разговорите с фиксирани и мобилни мрежи в Германия се таксуват съответно по 0,264 лв./мин. и по 0,871 лв./мин. Цените на всички направления могат да бъдат намерeни на www.maxtelecom.bg . Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Craft, 18 Януари 2008 18:01:54, 1 Коментара
club4e.com, Нов иновационен проект от morkov4oДнес стартира нов иновационен проект. Чрез него ще можете да намирате MP3-ка в интернет бързо и лесно. Търсачката работи съвместно с "Паяк" - "изкуствен интелект" (бот), който обикаля страниците в интернет, претърсва ги за линкове към други страници и ги добавя в базата данни. Пример за подобни търсачки: Google, MSN Search, Yahoo
Проекта можете да намерите на http://club4e.com/
Източник: GgBiT.InFo

Във Интернет Новини, От gibona, 17 Януари 2008 23:01:36, 25 Коментара
Трафик-сниферът на MPAA в нарушение на GPL
Организацията на американските филмови продуценти MPAA, известна с твърдите си "анти-пиратски" позиции, наскоро е създала набор инструменти, предвиден да помага на университетите да откриват случаи на споделяне на файлове чрез техните мрежи. Инструментът е базиран на Ubuntu, и включва също Apache и специализиран софтуер за следене на трафика, разработен от MPAA.

Доскоро инструментът беше достъпен на сайт, създаден от MPAA. Миналата нощ обаче той е бил свален - организацията е получила предупреждение от Матю Гарет, член на техническия съвет на Ubuntu, че инструментът нарушава лиценза GPL, и попада под ударите на Digital Millenium Copyright Act. :-)

Повече по темата тук Източник: Григор Гачев, Linux-bg.org

Във Интернет Новини, От the_mouse, 11 Декември 2007 00:12:38, 1 Коментара
Нов WiMAX оператор на българския пазар от началото на 2008 г.
От "Кериър БГ" съобщиха, че започват работа по изграждане на WiMAX мрежата си, която за една година трябва да покрие десет града на територията на България - столицата, големите градове по Черноморието, както и регионалните центрове. Компанията има доста да наваксва, тъй като конкурентите й започнаха работа по изграждане на мрежите си още през 2006 г. За доставчик на оборудването на "Кериър БГ" са избрани Motorola, а 3-годишната инвестиционна програма възлиза на 140 млн. лева. През 2008 г. компанията ще инвестира 12 млн. лв., през втората 35 млн. лв., а през третата - 100 млн. лева. Услугите си "Кериър БГ" ще започне да предлага през пролетта на 2008 г. и сред тях ще са телефон, Интернет и мултимедия. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Craft, 13 Ноември 2007 19:11:03, 1 Коментара
  Предишна     3     4     5     6     7     8     9     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional