Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Apple пусна конкурент на Google Apps

На WWDC, наред с iPhone 3G компанията Apple представи още един интересен продукт - новата уеб услуга MobileMe http://www.apple.com/mobileme). След регистрация потребителят получава достъп до такива приложения, като Mail, Contacts и Calendar, които се стартират в браузъра и използват технологията Ajax. Освен това, собственикът на акаунта има достъп до приложението Gallery за разглеждане и обмен на снимки, 20 GB свободно пространство на сървъра на компанията и инструмента iDisk за управление на персонални файлове, който също се стартира в браузъра.

Услугата поддържа технология за мигновена доставка на информация, независимо дали това са съобщения, електронна поща, записи в календара или контакти - тези услуги се наричат push e-mail, push calendar и push contacts. Получените съобщения веднага се доставят на всички възможни устройства - компютър Mac, РС с Windows, iPhone и даже на плейъра iPod touch. Притежателят на телефона не е нужно да си проверява пощата - за всяко получено съобщение той ще разбере веднага. При това се синхронизира не само кореспонденцията, но и папките и статуса на съобщенията. същото касае календара и контактите.

MobileMe не съдържа реклама, но затова пък е платена. Цената на годишния абонамент е $99. За тази сума получавате 20 GB свободно пространство и ежемесечен трафик 200 GB. При желание можете да се абонирате и за семеен пакет за $149. Той включва увеличение на дисковото пространство до 40 GB. MobileMe можете да тествате безплатно в продължение на 60 дни. Услугата ще се разпространява през лесно запомнящия се адрес www.me.com . : PCWorld.bg

Интернет Новини, Fixer, 11 2008 12:06:25, 0
В Пловдив стартира първата у нас мрежа с оптичен достъп до дома
ITD Network влага 1 милион лeва в първата у нас мрежа за доставка на телекомуникационни услуги по оптика до дома на крайните потребители, която стартира за първи път в страната в град Пловдив.

Новата високотехнологична мрежа с оптичен достъп до дома се изгражда от българския телеком и интернет оператор "Ай Ти Ди Нетуърк" АД (ITD Network). Пакетите и услугите, които ще се предлагат на домашните потребители, носят името Coool box и включват високоскоростен Интернет достъп и фиксирана гласова телефонна услуга, уточниха от доставчика.

Оптичната мрежа вече е изградена в централната градска част на Пловдив, като компанията планира покритие на 80% от града до средата на 2009 г. Направената от ITD Network инвестиция в проекта до този момент надхвърля един милион лева.

Технологията, използвана при изграждането на мрежата, е така наречената "оптика до дома по директно влакно" (Fiber To The Home) и се внедрява за първи път в България от ITD Network. Тази технология гарантира много по-висока стабилност на мрежата при лоши метеорологични условия и гръмотевични бури, тъй като оптичното влакно не се влияе от електрически смущения и не зависи от междинно електрозахранване по трасето.

Технологията позволява скорости над 1 Gbit/s - един гигабит в секунда, което е непостижимо за познатите ни до сега конвенционални мрежи. Всички тези предимства дават възможност на потребителите да ползват в дома си едновременно високоскоростен интернет, телефонни услуги и телевизия, включително High Definition Television, с отлично качество на всяка от услугите.

Услугите "Coool box" : actualno.com

Интернет Новини, FrAgMaKeR, 10 2008 08:06:48, 14
Евроком и КейбълТел се сливат
Ръководствата на двата водещи оператора в сектора на кабелната телевизия и интернет - Евроком Кабел и КейбълТЕЛ, обявиха намерение да обединят дейността си. Това ще даде допълнителна перспектива за развитие на бизнеса и е предпоставка за развитие и модернизация на телекомуникационния бранш в България в полза на крайните клиенти, се казва в съобщение до медиите.

"Ние сме въодушевени от възможността да обединим най-модерната национална оптична инфраструктура на КейбълТЕЛ и широкото ни географско присъствие с доказания опит на Евроком в предоставянето на качествени услуги. Това ще стане основа в дейността на една стабилна, ефективна, ориентирана към потребителите компания. Обединението ще ни позволи да предоставяме по-модерни телекомуникационни услуги на съществуващите ни абонати, както и да достигнем до нови домашни и бизнес потребители с качествени услуги и добро обслужване. В резултат на това обединение ще се създаде една по-голяма компания, с по-голям технологичен потенциал, която да работи успешно на все по-конкурентния пазар в България"е коментарът на Димитър Радев, Главен изпълнителен директор на КейбълТЕЛ.

Петьо Стайко, Председател на борда на директорите на Евроком изтъква, че "Консолидацията на българския кабелен и комуникационен пазар е логична стъпка в продължителния процес на развитие и модернизация на Българската икономика и в частност на този най-динамичен сектор. Ние сме удовлетворени, че Евроком Кабел и КейбълТЕЛ – две от най-прогресивните и уважавани фирми в България, обединяват усилията с : darikfinance.bg

Интернет Новини, FrAgMaKeR, 31 2008 13:05:09, 5
Идва ерата на "хиперсвързаните" потребители


Интересни резултати ни съобщават от Nortel, по чиято поръчка от IDC са провели анкета сред 2400 мобилни потребители от 17 страни, за да установят от какво се нуждаят най-много хората, когато са извън дома си. Участниците в допитването е трябвало да отговорят каква вещ биха взели (портмоне, телефон, mp3 плеър, ключове или лаптоп), ако знаят, че ще бъдат извън дома си 24 часа или повече. Анкетираните са имали възможност да посочат една-единствена вещ и 38% са посочили мобилния си телефон като най-необходимата им вещ. 30% пък са тези, които ще вземат портмонето си на всяка цена. Наистина е интересно да се помисли за по-бързото разпространение на системите за мобилни разплащания, което би позволило на потребителите да комбинират две неща в едно. В анкетата има и категория от 16% бизнес потребители, които от компанията са определили като "хиперсвързани". Това са хора, които използват не по-малко от 7 устройства и работят с не по-малко от 9 приложения, за да си свършат работата. След тях е друга група от 36% потребители, които използват минимум 4 устройства и поне 6 приложения в работата си. Според анализите на агенцията през следващите пет години можем да очакваме процентът на хиперсвързаните бизнес потребители да достигне 40. : mobilebulgaria.com

Интернет Новини, Niksana, 24 2008 16:05:13, 0
Google защитава личния живот със замазване на лица


Интернет компанията Google пусна нова система, която замазва лицата на хората, показвани на снимките в картите на услугата Street View.

Специална програма автоматично определя лицата и ги "размива".

Разработката на системата е отнела около една година на Google. Първите тестове са проведени с картите на Манхатън. Макар и да не работи идеално, в повечето случаи технологията успява да разпознае лицата и автоматично ги замазва, споделят разработчиците.

Услугата Street View позволява на потребителите на Google Maps и Google Earth да се разхождат из най-големите градове на САЩ.

Системата зарежда множество снимки, направени с подвижна камера за наблюдение. Очаквана грешка от въвеждането на новата програма е замазване на лице на човек от рекламен плакат.

Google започна разработката на новата технология, след като реши да добави в Street View снимки на улици от големите градове в Европа.

Компанията обаче трябва да съобрази своята услуга с европейското законодателство за защита на личния живот. : actualno.com

Интернет Новини, Niksana, 15 2008 12:05:15, 0
Нова търсачка тръгна в интернет


Глобалното интернет пространство се сдоби с нова търсачка, дело на компанията Powerset.

Едноименната услуга ще отговоря на въпроси на потребители, свързани с търсене на факти и значения на понятията.

Powerset приема ключови думи, фрази и въпроси, зададени на английски език, и се опитва да разгадае смисъла им. Към момента търсачката дава отговори с цитати от Укипедия и базите данни Freebase, но в бъдеще броят на източниците ще се увеличи.

Отговорите могат да бъдат поднесени във вид на няколко връзки, сортирани по категории, като кратки описания или под формата на страница от Уикипедия.

Powerset не е единствената търсачка, която използва уики-технология. По-рано тази година стартира услугата Wikia, която предлага на потребителите да пишат мини статии по различни теми.

Веднъж въведени, статиите се показват в резултатите от търсене. : actualno.com

Интернет Новини, Niksana, 13 2008 17:05:37, 0
34% от интернет аудиторията е в София


Търсене на полезна информация, преглед на актуалните събития в новинарските сайтове, чат във форуми и месинджъри, електронна поща и сваляне на музика и филми са петте най-популярни дейности в Интернет.

Това показват първите резултати от изследването на профила на интернет потребителите у нас от Нилсън Онлайн, пише technews.bg.

Четирима от всеки пет потребители на Интернет най-малко веднъж на ден прекарват времето си в мрежата в занимание чрез най-малко една от следните пет дейности:

- търсят информация през търсачки - за работа, за училище, за продукти и услуги, за покупки, за развлечение;
- четат и пишат съобщения и/или изпращат и получават документи през електронната си поща;
- обменят мисли с приятели и познати по Skype, ICQ, други месинджъри и чат;
- осведомяват се за събитията от деня през новинарските сайтове;
- свалят музика, филми, софтуерни продукти.

Около 30 000 потребители са участвали в изследването на Нилсън Онлайн за демографския и поведенческия профил на потребителите през последните две седмици.

Около 2/3 от тях са работещи, а около 1/3 са ученици и студенти. Около 1 500 от попълнилите анкетата са хора със свободни професии - лекари, адвокати, консултанти, а други 1 500 - собственици на фирми и работодатели. Около 2 000 са мениджърите на високо и средно равнище.

Изследването покрива аудиторията на 150 български сайта на големите медийни групи. Резултатите разкриват, че аудиторията на изследваните сайтове е предимно в градовете, като около 34% от всички живеят в София, около 9% - в Пловдив, други 8% - във Вар : actualno.com

Интернет Новини, Niksana, 10 2008 20:05:21, 0
Разделение по пол и образование характеризира Интернет потребителя у нас


Това дали е мъж или жена и с какво образование е са основните характеристики, формиращи интереса на българския Интернет потребител, става ясно от проучване на Nielsen Online (поделение на The Nielsen Company), публикувано на 9 май от представителя й за България, Ноема.

Търсене на полезна информация, преглед на актуалните събития в новинарските уеб сайтове, чат във форуми и месинджъри, електронна поща и сваляне на музика и филми са петте най-популярни дейности в мрежата у нас, заключават провелите проучването експерти на фирмата.

Около 30 хил. потребители, в продължение на две седмици, са участвали в допитването на Nielsen Online за демографския и поведенческия профил на ползващите световната мрежа. Около две-трети от тях са работещи, а останалата една-трета - ученици и студенти.

Близо 1500 от попълнилите анкетата са хора със свободни професии - лекари, адвокати, консултанти и др., а също около 1500 - собственици на фирми и работодатели. Две хиляди са мениджърите на високо и средно равнище.

Сред задачите на изследването е била и тази да се постигне по-добро разбиране на Интернет аудиторията и нейното поведение, както и да се открои сегментацията на потребителите, за целите на медия планирането и за оптимизация на онлайн продуктите.

По време на изследването е била покрита аудиторията на 150 български сайта, собственост на 13 водещи медийни групировки.

Като демографски групи, ползващите изследваните сайтове живеят предимно в градовете. Близо 34% от тях са жители на София, около 9% на Пловдив, а други 8% на Варна. Това са и трите града у : actualno.com

Интернет Новини, Niksana, 10 2008 20:05:40, 0
Очакван ръст в локалното търсене


30% от мобилните потребители ще използват локално търсене до 2013 г. Това показва проучване на Juniper Research. Според данните на агенцията в момента най-добре оборудваните региони за развитие на услугите за местно търсене са Западна Европа и Северна Америка, както и страните от регионите с добре разработени системи за електронна информация като "Жълти страници", градски пътеводители, пътна информация и др. Наличието на електронни карти също е от значение, както и включването на по-интересните за посещение места в тях. Основният двигател за развитието на местното търсене ще бъде рекламата, но според Juniper Research ефективността на рекламните съобщения ще бъде различна за различните региони. Основно значение ще има качеството на предоставяната информация, както и наличието на местна инфраструктура. До 2013 г. се очаква приходите от услуги за местно търсене да достигнат $4,8 милиарда, но от агенцията предупреждават, че рекламодателите трябва да бъдат много внимателни, за да не претоварят потребителите с твърде много рекламни послания, тъй като това може да предизвика негативни реакции и отказ от използването на услуги. : mobilebulgaria.com

Интернет Новини, Niksana, 10 2008 10:05:30, 0
Глобиха торент-търсачка със $111 милиона

Спреният TorrentSpy се готви да обяви фалит

Собствениците на вече прекратилата дейност търсачка TorrentSpy ще трябва да заплатят 111 милиона долара глоба, реши окръжният съд на Лос Анджелис. Наказанието е за извършени нарушения на авторски права, съобщава Асошиейтед Прес.

TorrentSpy се използваше за търсене на материали, разпространявани чрез мрежите за файлов обмен с поддръжка на протокола BitTorrent. През 2006 година обаче Американската асоциация на филмовите компании (MPAA) предяви иск срещу TorrentSpy, като обвини сайта в подпомагане на пиратството чрез опростено търсене и сваляне от интернет на защитени с авторски права материали.

Първоначално TorrentSpy беше принуден да прекрати услугите за потребители в САЩ, по-късно да въведе система за филтриране на връзките към пиратски материали и най-накрая да прекрати дейността си. Собствениците на сайта коментират, че съдебните изисквания са били несъвместими с начина на работа на търсачката.

Тази седмица съдът в Лос Анджелис удовлетвори исканията на холивудските киностудия за изплащане на компенсации за нарушени авторски права от компанията Valence Media LLC, оператор на TorrentSpy. Всяко нелегално сваляне на филм или епизод от телевизионно шоу е било оценено като глоба от 30 хиляди долара.

Асоциацията МРАА е внесла иск за 3700 нарушения на копирайта, като по този начин общата сума на глобата възлиза на 111 милиона долара. Valence Media LLC, от своя страна, се готви да инициира процедура на фалит и изисква от съда да прекрати влизането в сила на решението. : TechNews.bg

Интернет Новини, Fixer, 09 2008 07:05:58, 0
      1     2     3     4     5     6     7      

Valid XHTML 1.0 Transitional