Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
В Пловдив стартира първата у нас мрежа с оптичен достъп до дома
ITD Network влага 1 милион лeва в първата у нас мрежа за доставка на телекомуникационни услуги по оптика до дома на крайните потребители, която стартира за първи път в страната в град Пловдив.

Новата високотехнологична мрежа с оптичен достъп до дома се изгражда от българския телеком и интернет оператор "Ай Ти Ди Нетуърк" АД (ITD Network). Пакетите и услугите, които ще се предлагат на домашните потребители, носят името Coool box и включват високоскоростен Интернет достъп и фиксирана гласова телефонна услуга, уточниха от доставчика.

Оптичната мрежа вече е изградена в централната градска част на Пловдив, като компанията планира покритие на 80% от града до средата на 2009 г. Направената от ITD Network инвестиция в проекта до този момент надхвърля един милион лева.

Технологията, използвана при изграждането на мрежата, е така наречената "оптика до дома по директно влакно" (Fiber To The Home) и се внедрява за първи път в България от ITD Network. Тази технология гарантира много по-висока стабилност на мрежата при лоши метеорологични условия и гръмотевични бури, тъй като оптичното влакно не се влияе от електрически смущения и не зависи от междинно електрозахранване по трасето.

Технологията позволява скорости над 1 Gbit/s - един гигабит в секунда, което е непостижимо за познатите ни до сега конвенционални мрежи. Всички тези предимства дават възможност на потребителите да ползват в дома си едновременно високоскоростен интернет, телефонни услуги и телевизия, включително High Definition Television, с отлично качество на всяка от услугите.

Услугите "Coool box" се появяват под това наименование след проведено проучване на потребителското мнение с фокус групи в Пловдив, което обхвана три групи - учащи се, активно работещи и хора с установени навици и семейство. Резултатите от проучването показват, че основните изисквания на съвременния потребител във всички групи са насочени към висока скорост на интернета на достъпни цени, гарантирана наличност на услугата без прекъсвания и аварии, както и по-големите ползи за потребителя при комбинирането на повече услуги в една - Интернет, цифрова телевизия и телефон.

Основният пакет "Coool box" се предлага на цената от 24,90 лв. с ДДС на месец и включва интернет достъп със скорост 20 Mbit/s, както при download, така и при upload, без значение дали се отнася за достъп до българско или международно интернет пространство. В тази цена клиентите получават и домашен телефон със 100 включени минути за разговори към фиксирани мрежи в България, страните от Европейски съюз, както и към фиксирани и мобилни мрежи в САЩ и Канада.

"Coool box" е първата телекомуникационна марка, която въвежда практиката "Money Back Guarantee" на българския пазар, като клиент Още по темата Източник: actualno.com

Във Интернет Новини, От FrAgMaKeR, 10 Юни 2008 11:06:48, 14 Коментара
Евроком и КейбълТел се сливат
Ръководствата на двата водещи оператора в сектора на кабелната телевизия и интернет - Евроком Кабел и КейбълТЕЛ, обявиха намерение да обединят дейността си. Това ще даде допълнителна перспектива за развитие на бизнеса и е предпоставка за развитие и модернизация на телекомуникационния бранш в България в полза на крайните клиенти, се казва в съобщение до медиите.

"Ние сме въодушевени от възможността да обединим най-модерната национална оптична инфраструктура на КейбълТЕЛ и широкото ни географско присъствие с доказания опит на Евроком в предоставянето на качествени услуги. Това ще стане основа в дейността на една стабилна, ефективна, ориентирана към потребителите компания. Обединението ще ни позволи да предоставяме по-модерни телекомуникационни услуги на съществуващите ни абонати, както и да достигнем до нови домашни и бизнес потребители с качествени услуги и добро обслужване. В резултат на това обединение ще се създаде една по-голяма компания, с по-голям технологичен потенциал, която да работи успешно на все по-конкурентния пазар в България"е коментарът на Димитър Радев, Главен изпълнителен директор на КейбълТЕЛ.

Петьо Стайко, Председател на борда на директорите на Евроком изтъква, че "Консолидацията на българския кабелен и комуникационен пазар е логична стъпка в продължителния процес на развитие и модернизация на Българската икономика и в частност на този най-динамичен сектор. Ние сме удовлетворени, че Евроком Кабел и КейбълТЕЛ – две от най-прогресивните и уважавани фирми в България, обединяват усилията си, за да предоставят още по-достъпни и разнообразни телекомункационни и развлекателни услуги в домовете на все повече хора, както и на широк кръг бизнес - клиенти".

Стайков подчертава още, че след интеграцията ще се работи целенасочено за внасяне на допълнителна прозрачност в сектора кабелна телевизия и интернет в цялата страната.

"Възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с всички регулаторните органи, за да гарантираме прилагането на законодателството по отношение на инфраструктурата, предоставянето на услуги и защита на авторските права и интелектуалната собственост".

Новосъздадената телекомуникационна компания ще бъде част от холдинга FN Cable, контролиран от инвестиционния фонд WarburgPincus. Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, заявление за което е подадено на 23 май 2008 година. FN Cable обединява и управлява телекомуникационни компании в страните от централна и източна Европа. Част от FN Cable са FiberNet в Унгария, Евроком Кабел в България и Falstap в Украйна. Източник: darikfinance.bg

Във Интернет Новини, От FrAgMaKeR, 31 2008 16:05:09, 5 Коментара
Идва ерата на "хиперсвързаните" потребители


Интересни резултати ни съобщават от Nortel, по чиято поръчка от IDC са провели анкета сред 2400 мобилни потребители от 17 страни, за да установят от какво се нуждаят най-много хората, когато са извън дома си. Участниците в допитването е трябвало да отговорят каква вещ биха взели (портмоне, телефон, mp3 плеър, ключове или лаптоп), ако знаят, че ще бъдат извън дома си 24 часа или повече. Анкетираните са имали възможност да посочат една-единствена вещ и 38% са посочили мобилния си телефон като най-необходимата им вещ. 30% пък са тези, които ще вземат портмонето си на всяка цена. Наистина е интересно да се помисли за по-бързото разпространение на системите за мобилни разплащания, което би позволило на потребителите да комбинират две неща в едно. В анкетата има и категория от 16% бизнес потребители, които от компанията са определили като "хиперсвързани". Това са хора, които използват не по-малко от 7 устройства и работят с не по-малко от 9 приложения, за да си свършат работата. След тях е друга група от 36% потребители, които използват минимум 4 устройства и поне 6 приложения в работата си. Според анализите на агенцията през следващите пет години можем да очакваме процентът на хиперсвързаните бизнес потребители да достигне 40. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 24 2008 19:05:13, 0 Коментара
Google защитава личния живот със замазване на лица


Интернет компанията Google пусна нова система, която замазва лицата на хората, показвани на снимките в картите на услугата Street View.

Специална програма автоматично определя лицата и ги "размива".

Разработката на системата е отнела около една година на Google. Първите тестове са проведени с картите на Манхатън. Макар и да не работи идеално, в повечето случаи технологията успява да разпознае лицата и автоматично ги замазва, споделят разработчиците.

Услугата Street View позволява на потребителите на Google Maps и Google Earth да се разхождат из най-големите градове на САЩ.

Системата зарежда множество снимки, направени с подвижна камера за наблюдение. Очаквана грешка от въвеждането на новата програма е замазване на лице на човек от рекламен плакат.

Google започна разработката на новата технология, след като реши да добави в Street View снимки на улици от големите градове в Европа.

Компанията обаче трябва да съобрази своята услуга с европейското законодателство за защита на личния живот. Източник: actualno.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 15 2008 15:05:15, 0 Коментара
Нова търсачка тръгна в интернет


Глобалното интернет пространство се сдоби с нова търсачка, дело на компанията Powerset.

Едноименната услуга ще отговоря на въпроси на потребители, свързани с търсене на факти и значения на понятията.

Powerset приема ключови думи, фрази и въпроси, зададени на английски език, и се опитва да разгадае смисъла им. Към момента търсачката дава отговори с цитати от Укипедия и базите данни Freebase, но в бъдеще броят на източниците ще се увеличи.

Отговорите могат да бъдат поднесени във вид на няколко връзки, сортирани по категории, като кратки описания или под формата на страница от Уикипедия.

Powerset не е единствената търсачка, която използва уики-технология. По-рано тази година стартира услугата Wikia, която предлага на потребителите да пишат мини статии по различни теми.

Веднъж въведени, статиите се показват в резултатите от търсене. Източник: actualno.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 13 2008 20:05:37, 0 Коментара
34% от интернет аудиторията е в София


Търсене на полезна информация, преглед на актуалните събития в новинарските сайтове, чат във форуми и месинджъри, електронна поща и сваляне на музика и филми са петте най-популярни дейности в Интернет.

Това показват първите резултати от изследването на профила на интернет потребителите у нас от Нилсън Онлайн, пише technews.bg.

Четирима от всеки пет потребители на Интернет най-малко веднъж на ден прекарват времето си в мрежата в занимание чрез най-малко една от следните пет дейности:

- търсят информация през търсачки - за работа, за училище, за продукти и услуги, за покупки, за развлечение;
- четат и пишат съобщения и/или изпращат и получават документи през електронната си поща;
- обменят мисли с приятели и познати по Skype, ICQ, други месинджъри и чат;
- осведомяват се за събитията от деня през новинарските сайтове;
- свалят музика, филми, софтуерни продукти.

Около 30 000 потребители са участвали в изследването на Нилсън Онлайн за демографския и поведенческия профил на потребителите през последните две седмици.

Около 2/3 от тях са работещи, а около 1/3 са ученици и студенти. Около 1 500 от попълнилите анкетата са хора със свободни професии - лекари, адвокати, консултанти, а други 1 500 - собственици на фирми и работодатели. Около 2 000 са мениджърите на високо и средно равнище.

Изследването покрива аудиторията на 150 български сайта на големите медийни групи. Резултатите разкриват, че аудиторията на изследваните сайтове е предимно в градовете, като около 34% от всички живеят в София, около 9% - в Пловдив, други 8% - във Варна.

Потребителите са по равно мъже и жени и около 60% от всички са на възраст между 18 и 35 години.

Почти три пъти по-висок от средния за населението на страната е делът на хората с високо образование (бакалавър, магистър и доктор). Около 22% от работещите имат личен месечен доход над 1 000 лева. Източник: actualno.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 10 2008 23:05:21, 0 Коментара
Разделение по пол и образование характеризира Интернет потребителя у нас


Това дали е мъж или жена и с какво образование е са основните характеристики, формиращи интереса на българския Интернет потребител, става ясно от проучване на Nielsen Online (поделение на The Nielsen Company), публикувано на 9 май от представителя й за България, Ноема.

Търсене на полезна информация, преглед на актуалните събития в новинарските уеб сайтове, чат във форуми и месинджъри, електронна поща и сваляне на музика и филми са петте най-популярни дейности в мрежата у нас, заключават провелите проучването експерти на фирмата.

Около 30 хил. потребители, в продължение на две седмици, са участвали в допитването на Nielsen Online за демографския и поведенческия профил на ползващите световната мрежа. Около две-трети от тях са работещи, а останалата една-трета - ученици и студенти.

Близо 1500 от попълнилите анкетата са хора със свободни професии - лекари, адвокати, консултанти и др., а също около 1500 - собственици на фирми и работодатели. Две хиляди са мениджърите на високо и средно равнище.

Сред задачите на изследването е била и тази да се постигне по-добро разбиране на Интернет аудиторията и нейното поведение, както и да се открои сегментацията на потребителите, за целите на медия планирането и за оптимизация на онлайн продуктите.

По време на изследването е била покрита аудиторията на 150 български сайта, собственост на 13 водещи медийни групировки.

Като демографски групи, ползващите изследваните сайтове живеят предимно в градовете. Близо 34% от тях са жители на София, около 9% на Пловдив, а други 8% на Варна. Това са и трите града у нас, където поради броя на населението има и най-много Интернет потребители.

Разделението между мъже и жени се е оказало почти равно, а около 60% от всички участници в анкетата са на възраст между 18 и 35 години. Почти три пъти по-висок от средния за населението на страната е делът на хората с високо образование (бакалавър, магистър и доктор). Около 22% от запитаните имат личен месечен доход над 1000 лева.

Профилът на потребителите е различен за различните категории сайтове, според съдържанието което последните предлагат, твърдят от Nielsen Online.

Ако сайтовете с информация за текущи събития и глобални новини, както и сайтовете за намиране на работа и кариерно развитие се посещават поравно от мъже и жени, то страниците за бизнес и финансови новини, както и тези за автомобили, нормално са преобладаващо "мъжки" сайтове.

Обратно, сайтовете за семейството и начина на живот (лайфстайла) могат без съмнение да бъдат определени като "дамски". Над 85% от посетителите на сайтове за красота и за отглеждане на деца и около 75% от посетителите на сайтове, свързани с храна, диети и готвене, са жени.

Повече от 60 на сто от всич Още по темата Източник: actualno.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 10 2008 23:05:40, 0 Коментара
Очакван ръст в локалното търсене


30% от мобилните потребители ще използват локално търсене до 2013 г. Това показва проучване на Juniper Research. Според данните на агенцията в момента най-добре оборудваните региони за развитие на услугите за местно търсене са Западна Европа и Северна Америка, както и страните от регионите с добре разработени системи за електронна информация като "Жълти страници", градски пътеводители, пътна информация и др. Наличието на електронни карти също е от значение, както и включването на по-интересните за посещение места в тях. Основният двигател за развитието на местното търсене ще бъде рекламата, но според Juniper Research ефективността на рекламните съобщения ще бъде различна за различните региони. Основно значение ще има качеството на предоставяната информация, както и наличието на местна инфраструктура. До 2013 г. се очаква приходите от услуги за местно търсене да достигнат $4,8 милиарда, но от агенцията предупреждават, че рекламодателите трябва да бъдат много внимателни, за да не претоварят потребителите с твърде много рекламни послания, тъй като това може да предизвика негативни реакции и отказ от използването на услуги. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 10 2008 13:05:30, 0 Коментара
Глобиха торент-търсачка със $111 милиона

Спреният TorrentSpy се готви да обяви фалит

Собствениците на вече прекратилата дейност търсачка TorrentSpy ще трябва да заплатят 111 милиона долара глоба, реши окръжният съд на Лос Анджелис. Наказанието е за извършени нарушения на авторски права, съобщава Асошиейтед Прес.

TorrentSpy се използваше за търсене на материали, разпространявани чрез мрежите за файлов обмен с поддръжка на протокола BitTorrent. През 2006 година обаче Американската асоциация на филмовите компании (MPAA) предяви иск срещу TorrentSpy, като обвини сайта в подпомагане на пиратството чрез опростено търсене и сваляне от интернет на защитени с авторски права материали.

Първоначално TorrentSpy беше принуден да прекрати услугите за потребители в САЩ, по-късно да въведе система за филтриране на връзките към пиратски материали и най-накрая да прекрати дейността си. Собствениците на сайта коментират, че съдебните изисквания са били несъвместими с начина на работа на търсачката.

Тази седмица съдът в Лос Анджелис удовлетвори исканията на холивудските киностудия за изплащане на компенсации за нарушени авторски права от компанията Valence Media LLC, оператор на TorrentSpy. Всяко нелегално сваляне на филм или епизод от телевизионно шоу е било оценено като глоба от 30 хиляди долара.

Асоциацията МРАА е внесла иск за 3700 нарушения на копирайта, като по този начин общата сума на глобата възлиза на 111 милиона долара. Valence Media LLC, от своя страна, се готви да инициира процедура на фалит и изисква от съда да прекрати влизането в сила на решението. Източник: TechNews.bg

Във Интернет Новини, От Fixer, 09 2008 10:05:58, 0 Коментара
Геймърите все още използват Windows XP


Три четвърти от геймърите все още използват операционната система Windows XP, показва проучване на W1zzard, автор на известната програма GPU-Z, която дава подробна информация за чипа и паметта на видеокартите.

Изследването е обхванало 163 888 геймъри, от които 75% са признали своята обвързаност и лоялност към XP.

От останалите анкетирани 23% използват Vista, а по 1% се падат на Windows 2003 и на 64-битовата Windows XP.

Макар и Microsoft да обяви, че ще спира продажбите на Windows XP, потребителите не бързат да преминават към Vista.

Напротив, наскоро в петиция, организирана в Интернет, за удължаване на живота на XP се подписаха над 100 000 души.

W1zzard изнася и предпочитанията на геймърите към графичните карти. Две трети от анкетираните използват в своите системи видеокарти на nVidia, а останалите са избрали конкурентите продукти на AMD (ATI). Източник: actualno.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 05 2008 14:05:27, 13 Коментара
  Предишна     1     2     3     4     5     6     7     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional