Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
Microsoft купи търсачката Powerset

Powerset ще струва на софт гиганта над 100 милиона долара

Софтуерната корпорация Microsoft планира да закупи търсачката Powerset за сумата от над 100 милиона долара, твърди изданието VentureBeat.
Очаква се сделката да бъде обявена през юли, но засега няма официално потвърждение от нито една от двете компании.

Търсачката Powerset е една от най-младите на пазара, като стартира дейност през май, откогато датира и интересът на Microsoft към нея. За разлика от съществуващите услуги, Powerset предлага интелигентно търсене.

Системата възприема ключови думи, фрази и въпроси, като се опитва да разгадае смисъла им и да генерира по-прецизни резултати.
Освен стандартната уеб услуга, Powerset предлага и специално приложение за iPhone, което е прието много добре от потребителите на епълския продукт.

Microsoft възнамерява да използва технологията Powerset, за да подобри своята безплатна търсачка Live search, която се нарежда на трета позиция след Google и Yahoo! на доходния пазар на рекламата, свързан с търсенето в Интернет.

Техниките на "семантично търсене" на Powerset свързват лингвистика и информатика за анализирането на онова, което потребителят издирва, като се основават на въпросите, които задава и на думите, които използва, което е различно от стандартните методи на търсене.

"Знаем, че при една трета от търсенето потребителите не получават адекватен отговор още в началото при първото кликване", подчертава един от старшите ръководители на Microsoft, Сатия Надела.

Търсачките днес са неспособни да разберат, че думи като например "дърво" и "дръвче" се отнасят до едно и също понятие. Не се разбира защо когато човек търси "рак" - понякога търсачката го отвежда до хороскоп, а понякога до болестта.

Microsoft прави новата си придобивка в момент, когато се опитва да увеличи атрактивността си on-line, за да може по-добре да съперничи на гиганта Google.

Както вече е известно, предложение за закупуване на стойност близо 50 милиарда долара, което Microsoft направи на Yahoo!, бе отхвърлено през юни от компанията. Източник: TechNews.bg

Във Интернет Новини, От Fixer, 30 Юни 2008 11:06:38, 0 Коментара
Паисиевият домейн
Според интернет изданието на в. Капитал:
Първите сайтове с имена на екзотични езици ще са факт до края на годината

Комуникацията е всичко. Особено когато става въпрос за интернет. Само че думата "комуникация" добива ново значение, когато диктуваш името на уебстраницата си и, да кажем, трябва да измисляш нови имена на латинските букви като например "българско с", "камшиче с точка" за латинското j и т.н. Домейните от най-високо ниво (TLD) на кирилица са критикувани, че ограничават достъпността до ресурсите на мрежата, но от друга страна, изписването на сайтове изцяло на родната азбука (например www.как.бг) спомага за по-лесно опериране с регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители.

Ретроспекция

Стандартно имената на домейните се изписват чрез комбинация от знаци, включващи латинските букви от A до Z, цифрите от 0 до 9 и тире. През 2003 г. организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която съхранява базата данни с имената на милионите сайтове по света и регулира раздаването на домейни, обяви, че в интернет ще могат да се регистрират интернационални имена на домейни от първо ниво (TLD), изцяло изписани на азбука, различна от латиницата.

През октомври 2007 г. започнаха изпитателни тестове на адреси, изписани изцяло на "нетрадиционни" езици, като например руски. Тогава Крис Диспейн, председател на организацията ccNSO (Country Code Names Supporting Organization), която като част от ICANN отговаря за домейните, "зачислявани" на държави (или ccTLD), коментира, че има страни, които очевидно се нуждаят от интернационалните имена на домейни и ICANN ще работи, за да им ги осигури възможно по-скоро. Става въпрос за ускорена процедура за ограничен брой домейни - вероятно между 6 и 10, които ще бъдат разпределени между всички "екзотични" езици. Най-вероятно това ще се случи на срещата на ICANN в Кайро през ноември. След като се проследи реализацията на тази пробна процедура, ще се изработи набор от усъвършенствани изисквания за следващите кандидати за домейни, които изцяло не са на латиница. Колко точно ще се забави втората вълна от разпределение не е ясно, но се очаква отлагане с поне две години, докато процесът се отработи.

Конкурентите

Сред предполагаемите домейни, които първи ще получат международното одобрение на ICANN, са тези на Китай, Русия и вероятно Саудитска Арабия. Така или иначе още през 2006 г. Поднебесната империя обяви, че въвежда свои локални имена на домейни, като задължи интернет доставчиците в страната да Още по темата Източник: Калина КАЛЧЕВА, capital.bg

Във Интернет Новини, От the_mouse, 28 Юни 2008 23:06:24, 0 Коментара
Ограниченията на Gmail за изпращане на съобщения

Обикновените потребители на Gmail не са забелязали, че услугата има много ограничения

Ето някои от тях, описани в писмо от Google:
- 500 съобщения на ден (т.е. можете да натиснете бутона 'Изпрати' най-много 500 пъти на ден);
- 500 уникални получателя на съобщение;
- 2000 общо писма на ден (например, можете да изпратите едно съобщение на група от 500 човек четири пъти).

В допълнение към тези ограничения, "Google временно ще изключи акаунта ви ако изпратите съобщение до повече от 500 получателя или ако изпратите голям брой съобщения, които не могат да бъдат доставени". Според центъра за помощ на услугата, можете да изпратите съобщение до 100 човека в едно и също време ако използвате POP или IMAP протокол.Google обяснява, че тези ограничения са били създадени с цел да се борят срещу спама и да предотвратят злоупотребите. Същите правила се отнасят и за потребителите на Google Apps.Потребителят на Gmail Ом Малик мисли, че "500 съобщения са нищо в днешно време, особено ако сте в информационния бизнес като мен" и се пита защо от Google не публикуват всички тези ограничения. Източник: NoTrial.info

Във Интернет Новини, От Fixer, 28 Юни 2008 20:06:18, 0 Коментара
"Спектър Нет" стартира комбиниранa услугa


"Спектър Нет" представи новите си комбинирани услуги за крайни потребители, базирани на иновативната технология PON (Пасивна оптична мрежа). Тя позволява достигането на високи скорости на трансфер и е значително по-сигурна от LAN мрежите, тъй като използваните оптични влакна не провеждат електричество. Оптиката дава и неограничени възможности за увеличение на скоростта.
Подобрените параметри позволяват на PON технологията да доставя и HD телевизионен сигнал като услугата по никакъв начин не се отразява на скоростите за изтегляне или изпращане на информация. Може да се ползва и телефонна услуга, като в мрежата на компанията телефонните разговори са безплатни. Потребителите, които искат да се свържат с мобилен телефон в рамките на България, могат да направят това за 0,46 лв. на минута. Тези, които искат да говорят с близките си в чужбина, се свързват за 0,08 лв. на минута към страните от Европейския съюз, САЩ и Канада. При ползване само на Интернет достъп цената на услугата е 29,90 лв., а за базов пакет triple PON (Интернет, телевизия и телефон) се заплащат 55,90 лв. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 28 Юни 2008 08:06:48, 1 Коментара
49 милиона потребители ще използват мобилен Интернет след 5 години


Според данни на Berg Insight през 2013 г. в Европа ще има 49 милиона преносими компютъра, които ще са свързани с Интернет чрез широколентова безжична връзка, базирана на технологиите HSPA/LTE. За сравнение, през 2007 г. този брой е бил 8,4 милиона. Развитието на пазара ще се дължи най-вече на желанието на потребителите да разполагат с Интернет достъп навсякъде и по всяко време. Въпреки това според анализите на пазара мобилната връзка все още няма да измести изцяло основните линии за достъп до Интернет, а вместо това ще остане като второстепенна в случаите, когато потребителите са в движение. С развитието на технологиите се очаква на пазара да се появят все повече преносими компютри с вградени HSPA/LTE чипове, което ще даде възможност на потребителите да използват Интернет просто като поставят SIM карта в тях. В момента обемът на мобилния трансфер на данни определено надвишава този на гласовите услуги, най-вече в развитите пазари. В Швеция например половин милион мобилни устройства с широколентов безжичен достъп генерират два пъти повече трафик, отколкото 10-те милиона мобилни телефона в страната заедно. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 28 Юни 2008 08:06:22, 0 Коментара
Потребителите на мобилен Интернет ще се увеличават


Потребителите на мобилен Интернет се очаква да се увеличат доста с разпространението на Web 2.0 услугите и популяризирането на 2,5/3G мрежите и услугите на мобилните оператори. Според информацията от Juniper Research обаче операторите вече ще трябва да се съобразят и с другите конкуренти на пазара и да преразгледат маркетинговите си стратегии. Нещо, което отдавна не ни изненадва, е, че Далечният Изток и Китай ще са сред най-важните пазари за мобилните Интернет услуги, като през 2013 г. се очаква там да има 416 милиона техни потребители. За сравнение: към края на 2008 г. от агенцията прогнозират те да са 190 милиона. В същото време най-големият неизползван потенциал за мобилни Интернет услуги е Южна Америка. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 26 Юни 2008 20:06:04, 0 Коментара
Швеция ще може да следи комуникациите на жителите си


Шведският парламент прие през изминалите дни закон, който легализира мониторинга над телефонните разговори, съобщенията, електронната поща и употребата на Интернет от гражданите на страната без съдебно разрешение. Срещу закона повече от година са протестирали част от шведите с по-големи технически познания, но мнозинството от населението чува за него едва сега. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 20 Юни 2008 22:06:28, 0 Коментара
С 40% се е увеличил пазарът на мобилен Интернет в Европа през 2007 г.


Според данни на GSM асоциацията през 2007 г. пазарът на мобилен Интернет в Европа се е увеличил с 40%, достигайки 7 милиарда евро. Потребителите на 3G услуги пък за една година - от април 2007 до април 2008 г. - са се удвоили, като са достигнали 112 милиона. Според асоциацията увеличаващото се потребление на 3G услуги се дължи на спада на цените на услуги, телефони, лаптопи и устройства за пренос на данни, като в някои страни мобилните широколентови услуги дори са по-евтини от фиксираните. Освен това на телекомите все повече им се налага да се конкурират с Wi-Fi провайдерите, което допълнително оказва влияние върху движението на цените надолу, което пък е в интерес на крайните потребители. Според проучването на GSM асоциацията цените за пренос на данни в роуминг в ЕС са спаднали с 25% през последната година - до края на април 2008 г., а цените на SMS - с 18%, и това се е случило, без да се намесва Вивиан Рединг. Както знаем, тя строго следи работата на операторите и сега се е заела да регулира цените за съобщения и пренос на данни в роуминг. В същото време пък трафикът на данни в ЕС се е увеличил със 75% през посочения период. Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Niksana, 13 Юни 2008 14:06:23, 0 Коментара
Искате ли да бъде създаден домейн .БГ?
Интернет се развива. Все повече потребители говорят езици, различни от английския, което създава за тях ограничения върху използването на глобалната мрежа. Затова един от най-важните проекти на международната организация ICANN през тази година е въвеждането на Интернет домейни от първо ниво на азбуки, различни от латиницата.

Предстои началото на ускорена процедура за създаване на ограничен брой многоезични домейни от първо ниво. Очаква се работна група да представи окончателния вариант на процедурата по време на предстоящата среща на ICANN в Париж. След одобрението от борда на ICANN ще бъде възможно българските Интернет потребители да получат свой домейн на кирилица - ".БГ".

За да бъде България от първите държави, които ще получат свой домейн е необходима да се покаже подкрепата на българските Интернет потребители. В периода от 12 до 25 юни сдружение Унинет провежда Интернет допитване на сайта www.za-bg.eu.

Участвайте в допитването и подкрепете създаването на българския домейн ".БГ"! Източник: GgBiT.InFo

Във Интернет Новини, От the_mouse, 12 Юни 2008 11:06:09, 7 Коментара
Apple пусна конкурент на Google Apps

На WWDC, наред с iPhone 3G компанията Apple представи още един интересен продукт - новата уеб услуга MobileMe http://www.apple.com/mobileme). След регистрация потребителят получава достъп до такива приложения, като Mail, Contacts и Calendar, които се стартират в браузъра и използват технологията Ajax. Освен това, собственикът на акаунта има достъп до приложението Gallery за разглеждане и обмен на снимки, 20 GB свободно пространство на сървъра на компанията и инструмента iDisk за управление на персонални файлове, който също се стартира в браузъра.

Услугата поддържа технология за мигновена доставка на информация, независимо дали това са съобщения, електронна поща, записи в календара или контакти - тези услуги се наричат push e-mail, push calendar и push contacts. Получените съобщения веднага се доставят на всички възможни устройства - компютър Mac, РС с Windows, iPhone и даже на плейъра iPod touch. Притежателят на телефона не е нужно да си проверява пощата - за всяко получено съобщение той ще разбере веднага. При това се синхронизира не само кореспонденцията, но и папките и статуса на съобщенията. същото касае календара и контактите.

MobileMe не съдържа реклама, но затова пък е платена. Цената на годишния абонамент е $99. За тази сума получавате 20 GB свободно пространство и ежемесечен трафик 200 GB. При желание можете да се абонирате и за семеен пакет за $149. Той включва увеличение на дисковото пространство до 40 GB. MobileMe можете да тествате безплатно в продължение на 60 дни. Услугата ще се разпространява през лесно запомнящия се адрес www.me.com . Източник: PCWorld.bg

Във Интернет Новини, От Fixer, 11 Юни 2008 15:06:25, 0 Коментара
  Предишна     1     2     3     4     5     6     7     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional