Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
Ново обвинение на ЕС срещу MicrosoftЕвропейската комисия в петък предяви ново обвинение в нарушение на антимонополното законодателство срещу американската софтуерна компания Microsoft.

Според представители на висшата институция на Обединена Европа, гигантът от Редмънт нарушава законодателството за конкуренцията, предлагайки операционната система Windows заедно с вградения в нея браузър Internet Explorer.

Според представители на ЕК, ситуацията възпрепятства конкуренцията сред създателите на интернет браузъри и пречи на усъвършенстването на програмите, както и на по-големия избор на потребителите.

От ръководството на Microsoft коментираха новината, заявявайки, че в своята работа компанията строго се придържа към законодателството на Европейския съюз. Представители на компанията посочиха също, че претенциите на Европейската комисия ще трябва да бъдат разгледани в двумесечен срок.

Припомняме, че през 2004 г. антимонополната комисия на ЕС обвини Microsoft, че ограничава достъпа на потребителите до аудио - визуални приложения на други компании. Тогава на създадената от Бил Гейтс корпорация беше наложена глоба.

Започна да става банално от страна на ""ЕС"" тези техни обвинения нямат край! Аз не съм фен на М$, но пък как да пуснат системата си??? без браузър :Д

Източник: data.bg
Източник: GgBiT.InFo

Във Интернет Новини, От Revolution, 19 Януари 2009 15:01:22, 1 Коментара
Отново режат кабели в София

Интернет компания обявява награда от 5 000 лв. за всеки гражданин, който може да идентифицира извършителите

В 1:00 ч. през нощта на 24 срещу 25 октомври неизвестни лица са срязали телекомуникационни кабели на оператора Speedy Net в софийския квартал Банишора. В резултат на саботажа временно е прекратен Интернет достъпът до всички абонати на компанията в Банишора, включително домакинства, частни фирми, болница и други държавни учреждения. Въпреки че екип на Интернет доставчика е реагирал веднага, отстранявайки повредата още същия ден, причиненото неудобство за потребителите на Speedy Net в квартала си остава факт. Сутринта на 26 октомври е отрязан и оптичен кабел, който захранва с Интернет абонатите на Speedy Net в квартал Яворов. Отново повредата е отстранена за броени часове от екип на Интернет доставчика. Късно следобед на 26 октомври отново са отрязани телекомуникационни кабели на компанията в кв. Банишора. И в трите случая не е откраднато нищо, а единственият резултат е създаване на затруднения за клиентите на Speedy Net, което показва, че става въпрос за саботаж.

„Това е поредното посегателство срещу мрежата на голям български Интернет доставчик, което ни връща към позабравените времена на мутрите и конкуренцията с нелоялни похвати. Крайно време е тези непазарни методи за конкуренция в телекомуникационния бранш у нас да изчезнат, а компаниите да започнат да се съревновават със средства, позволени от закона. Не може едни оператори да инвестират в скъпо мрежово оборудване, качествена инфраструктура и услуги с добавена стойност за своите потребители, а други – да залагат на унищожаване на чужда инфраструктура“ - заяви Страхил Иванов, изпълнителен директор на Speedy Net.

Служителите на реда, дошли на мястото на първия саботаж, противно на всякаква логика, са посочили, че не могат да направят нищо по случая, тъй като не е извършена кражба. Въпреки, че унищожаването или повреждането на елементи от далекосъобщителната мрежа е определено за престъпление в Наказателния кодекс (чл. 216, ал. 5), а наказанието за такова деяние, е лишаване от свобода до десет години, като съдът може да постанови и лишаване от права. Нещо повече - умишленото повреждане на телекомуникационно оборудване е престъпление, което води до негативни последствия за много голям брой потребители, включително домакинства, представители на частния бизнес и държавни учреждения. Това прави подобен вид деяния не по-малко вредни и грозни, отколкото посегателство срещу мрежата на Националната електрическа компания или на други дружества за комунални услуги.

„Speedy Net апелира органите на реда да си свършат работата и да направят нужното за откриване на извършителите на тези саботажи. Ние ще подкрепим всички действия на дър Още по темата Източник: NoTrial.info

Във Интернет Новини, От Fixer, 28 Октомври 2008 15:10:29, 4 Коментара
Microsoft организира ден против пиратството

Microsoft анонсира, че днес, 21-ви октомври 2008 година, е Световния ден против пиратството. Компанията ще продължи с образователните инициативи и действията си в 49 страни по света. Целта на инициативата е да се понижи нивото на нелегалния софтуер.

В изявление за пресата компанията споделя, че тези стъпки са предприети като част от обещанието за работа с общини, правителства и местни агенции по света за защита на потребителите и партньорите.

От компанията споделят, че софтуерната индустрия има напредък с анти-пиратството в някой райони. Нивото на пиратството в Западна Европа е спаднало до 34%. Само за информация през 1991 година е било 78%. Източник: kaldata.com

Във Интернет Новини, От Fixer, 21 Октомври 2008 18:10:53, 6 Коментара
Petrol става четвъртия GSM операторНов оператор на “Петрол” и “М-Тел”


Предплатена карта за GSM ще сваля цената на бензина. Услугата 2 в 1 ще е за клиентите, които зареждат в "Петрол". Новият оператор "Петрол Мобайл" стартира в цялата страна от понеделник, съобщиха от компанията.

Абонатите ще ползват отстъпки в цената на горивото и на стоките по бензиностанциите на "Петрол". Колкото повече говорят по телефона шофьорите, толкова по-евтино ще им излиза бензинът. Фирмата ще работи с най-големия ни мобилен оператор "Мобилтел". "Петрол холдинг" притежава вече телекомуникационна компания - "Транс Телеком". Дружеството обаче не проявява интерес към предстоящия търг за нови четвърти и пети GSM лицензи, каза изпълнителният директор на "Транс Телеком" Емануил Рафаилов. Източник: standartnews.com

Във Интернет Новини, От Craft, 17 Октомври 2008 14:10:10, 8 Коментара
Евроком намалява таксата за цифрова телевизия, увеличава тази за кабелна
Евроком обяви, че от септември месечната такса за цифрова телевизия вече ще е с 20% по-ниска, като ще намалее от 5 на 4 лв. След като през март т.г. Евроком пусна EPG (електронен програмен справочник), през есента ще стартира обновеният му вариант, който дава възможност на потребителите да се информират за програмите на всички канали от цифровата ТВ. Близките планове за развитие на компанията включват допълнително увеличаване на цифровите телевизионни програми, както и добавяне на нови функции като услугата Pay-per-view. В момента компанията преговаря и с нови доставчици на съдържание за разширяване броя на HD каналите, които за пръв път в България започна да предлага от края на месец май. През септември се очаква да стартират още 2 нови телевизионни програми - "Вест ТВ" (политематичен канал) и "Охота и рибалка", предназначен за любителите на лова и риболова. В същото време от септември абонаментната такса за кабелната ТВ в мрежите на Евроком ще бъде увеличена средно с по-малко от 7%, а в част от мрежите старата цена ще бъде запазена. Например цената в София и Пловдив ще бъде увеличена с 1,90 лв. и ще достигне 23,90 в София, а в Пловдив - 19,90 лв.
От септември Евроком въвежда нов Интернет план Интро, със скорост 6 Mbps, за 9,90 лв. през промоционалния период от 6 месеца. Освен това абонатите на най-популярните Интернет пакети ще получат ново увеличение на скоростта с 25%. Подобреният план "Интро+" ще е със скорост 10 Мbps вместо досегашните 8, а план "Оптима" ще бъде с оптимизирана скорост от 12 на 15 Мbps, без промяна в цената. Едновременно с това таксата за най-бързия Интернет, който Евроком предлага, е вече с 25% по-ниска. Цената, която потребителите ще плащат за план "Максима" (20 Mbps), ще е 36 лв., а не досегашните 48 лв.

Източник: mobilebulgaria.com

Във Интернет Новини, От Craft, 02 Септември 2008 18:09:42, 2 Коментара
Съдът реши, че МВР може да ни чете мейлитеСъдът реши, че МВР може да ни чете мейлите
Униформените могат да четат всичко в глобалната мрежаТричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на фондация "Програма достъп до информация" срещу наредбата на МВР за подслушването на мобилните телефони и за достъпа до личните електронни съобщения. Това съобщиха от ВАС вчера.

Наредбата, която разбуни духовете на интернет обществото, беше подписана от тогавашния вътрешен министър Румен Петков на 15 март 2006 г. на основание на директивата на ЕС. МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа.

Документът включва категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриването на престъпления. Изрично обаче е изключено да се запазват данни, които разкриват съдържанието на съобщенията.
Според магистратите гаранцията, че данните се предоставят само на компетентните органи (съд, прокуратура, служби за сигурност) е напълно достатъчна.

Решението на магистратите може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Наредбата вече е валидна за мобилните оператори у нас, но за интернет доставчиците влиза в сила от 2009 година.
Документът позволява на полицията да има пълен достъп до личните данни, телефонните контакти и електронната поща на всички граждани, без за това да е нужно одобрението на съда. Целта е да се предотвратяват и разследват сериозни престъпления и тероризъм. Наредбата изисква всяка година до 31 март операторите да дават отчет на министъра на вътрешните работи колко пъти са предоставяли събраните данни на компетентните органи - прокуратура, следствие, спецслужби и др., колко пъти не са могли да го направят и по какви причини. Тази информация ежегодно ще се праща и на Европейската комисия.

У нас подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС.

Източник: hicomm.bg

Във Интернет Новини, От gibona, 21 Юли 2008 04:07:14, 7 Коментара
Създателите на Google най-влиятелни в UK

Класация на Гардиън извиси Сергей Брин и Лари Пейдж

Създателите на най-голямата търсеща машина Google оглавиха списъка на най-влиятелните медийни фигури във Великобритания, публикуван в Гардиън.

Сергей Брин и Лари Пейдж оставят след себе си Джеймс Мърдок, син на известния медиен магнат Рупърт Мърдок. Синът за първи път изпреварва своя могъщ баща, който вече заема пето място в класацията.

Гардиън публикува списъка с най-влиятелните медийни фигури всяка година от 2001-а насам. Миналата година първи в класацията беше Ерик Шмид, президент и генерален директор на компанията Google Inc. Източник: TechNews.bg

Във Интернет Новини, От Fixer, 14 Юли 2008 12:07:08, 1 Коментара
Google пусна свой Second Life

Google представи бета-версията на Lively – виртуален свят, подобен на Second Life. В него потребителите могат да създават персонажи и след това чрез тях да общуват с други участници в проекта с помощта на анимирани жестове или текстови съобщения.

След регистрация в Lively, потребителят може да създаде собствен персонаж (аватар) – мъж, жена или някакво същество. По нататък участникът в проекта получава възможност да строи виртуални съоръжения. Това могат да са къщи, кафенета или даже екзотични острови. Построеното жилище може да бъде мебелирано, да се добавят картини и техника, включително телевизори, на които се транслира изображение от YouTube.

Със своята анимирана графика, Lively се различава от Second Life. Тук не са предвидени виртуални парични средства, затова и не можете да се занимавате с търговия. В Интернет услугата не могат да се импортват собствено създадени виртуални обекти. Във виртуалното пространство може да се влезе не само чрез централния сайт, но и от всеки друг сайт, ако той е поместил на страниците си специален код с номера на виртуалната стая.

Lively работи само с операционните системи Windows XP и Vista, и уеб браузърите Internet Explorer и Firefox. След време той ще бъде достъпен и за потребителите на платформата Mac. Източник: PCWorld.bg

Във Интернет Новини, От Fixer, 10 Юли 2008 10:07:52, 2 Коментара
Поредна акция на ГДБОП-НСП

Срещу разпространението на пиратско съдържание в Интернет

В изпълнение на стратегията на ГДБОП-НСП и решенията на Съвета за защита на интелектуална собственост към Министъра на културата на Р България за ограничаване на интелектуалното пиратство на 3 юли т.г. служители на ГДБОП-НСП съвместно с колегите си от сектора за борба с организираната престъпност при ОДП- Стара Загора под прякото наблюдение и ръководство на Районната прокуратура в гр. Чирпан и със съдействието на представители на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/ СИБС, извършиха специализирана проверка в офисите на Интернет доставчик, опериращ като LAN мрежа в града.

При акцията са открити 2 сървъра, единият от които FTP сървър, съдържащ над 3 терабайта файлове с музика, филми и бизнес софтуер без уредени авторски права, до които е предоставян неограничен достъп за даунлоуд на абонатите на Интернет доставчика.

Служителите на сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП-НСП продължават работа по разследване дейността на дружеството, а двата сървъра са иззети като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс на Р България. Източник: NoTrial.info

Във Интернет Новини, От Fixer, 07 Юли 2008 16:07:32, 1 Коментара
Youtube е на път да загуби делото срещу Viacom за нарушаване на авторските права

Края на съдебния спор между американския медиен гигант Viacom и Google Inc., собственици на сайта за споделяне на видео съдържание youtube.com, изглежда вече съвсем близо, след като американския Федералния Съд постанови на медиината компания пълен достъп до базата с информация за потребителите и видеофайловете в Youtube.

Искът на Viacom бе породен от опасенията им за загуби от нарушаване на авторските права на комедийни и други техни предавания, възлизащи на стойност 1 млрд. щатски долара. В него компанията настоява Youtube да разкрие данни за потребителите си и тяхната дейност на сайта (по-специално какво видео, от кого и кога се гледа). И макар подобни спорове да не са рядкост в онлайн индустрията, предлагаща споделено съдържание, случаят може да се окаже прецедент, ако Google Inc. наистина бъдат задължени да разкрият конфеденциална информация за потребителите на Youtube, като идентификационен номер (ID) и IP адрес.

[youtube]RjWureG63g8[/youtube]

Интервю на Kara Tsuboi с Dan Farber, анализатор в CNET


Според Kurt Opsahl, главен адвокат на Electronic Frontier Foundation (международна некомерсиална организация за защита на свободата на словото) решението на съда е в ущърб на Google, тъй като нарушава правото на всеки да чете или разглежда материали анонимно.

От Viacom, обаче категорично отричат, че ще използват по какъвто и да било начин информацията, касаеща личните данни на потребителите на Youtube, а ще фокусират вниманието си върху това каква част от техните предавания и колко често се гледа на сайта, за да установят до каква степен действително са нарушени авторските им права.

В отговор Google помолиха да им бъде дадена отсрочка, за да могат да направят личните потребителски данни в базата си анонимни, но ако молбата им не бъде удовлетворена вероятно ще обжалват решението на съда.

Все пак успокояващ е факта, че другия иск на Viacom, отнасящ се до разкриването на сорс кода на търсачката, по-специално алгоритмите за търсене, бе отхвърлен от съда с обосновката, че няма никакви доказателства от Google да са манипулирали алгоритмите с цел видео съдържанието, нарушаващо авторските права, да бъде третирано по специален начин. Източник: IDG.bg

Във Интернет Новини, От Fixer, 05 Юли 2008 13:07:51, 3 Коментара
  Предишна     1     2     3     4     5     6     7     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional