Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
Новини
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   Фен Сайтове
Oth.GGbit.info
   Гейм Сървъри
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Дървена Дограма
Виктор Шапилов
Рекламно Каре
Как ще изглежда Linux след четири години

Системата ще има три основни модела на употреба. Уеб приложенията и виртуализацията ще излязат на преден план

Едно от най-големите предизвикателства за Linux e начинът, по който системата ще еволюира, за да посрещне нарастващия пазар на потребители, които сами по себе си не са почитатели на тази ОС, но в същото време търсят евтина алтернатива на Windows и дори епълската Mac.

През последните четири години Linux бе подложена на задълбочени проучвания относно нейните използваемост и обхват на възприемане. Едно предположение на informationweek.com за това как би изглеждала Linux след няколко години се свежда до трипосочно разделение между различните версии на системата. Тук не става дума за различни дистрибуции, а за три различни базови модела на употреба.

1. Заплащане за използване: $20 за Ubuntu е добър пример за подобен модел. За тази незначителна сума получавате професионална поддръжка за Linux, както и лицензи за използване на патентовани технологии, като кодеци за легални DVD-та. Очаквайте тази тенденция да набере сила, най-вече защото цената е символична, а хората разбират и, че Ubuntu може да споделя машина с Windows, без това да създава проблеми на системата. Освен това, очаквайте и поне още една Linux компания да избере този модел на поведение.

2. Безплатно използване: това е най-често срещания модел засега – безплатно разпространение с опционна поддръжка и допълнителна поддръжка с опции за компоненти със затворен код.

3. Безплатно/свободно: тези дистрибуции не съдържат никакви компоненти, които да са обвързани с патенти. Подобни дистрибуции са gNewSense или Blag Linux.

Много важно е да се отбележи, че през следващите няколко години разликите между тези три базови лицензионни модела ще бъдат един от основните акценти на внимание в Linux общността и сред самите създатели на тези дистрибуции.

Десктоп
През тази година бяха показани няколко възможности за това как ще изглежда Linux десктопи след 4 години. Една от тях е KDE 4, която въпреки първоначално трудното пускане, бързо привлече внимание заради своя напредничав подход в управлението на десктопа. Макар и засега тя да представлява визуална любопитност, то след 4 години и с малко повече разработване от трети страни тази система изглежда с много обещаващо бъдеще.
Друга система е gOS. Нейният интерфейс служи като “front-end” за много често срещани уеб приложения, което ще бъде един от най-разпространените начини, по които хората ще вършат работата си с Linux. Очаквайте да видите още много подобни варианти на опростен, “click-and-go” интерфейс, който ще позволи на нарастващия брой неспециалисти-потребители на Linux да работят по-лесно със системата. Техничарите обаче вина Още по темата Източник: TechNews.bg

Във ОС Новини, От Fixer, 18 Август 2008 16:08:28, 0 Коментара
Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" Alpha 4
Убунту е операционна система, разработвана от общество от програмисти, подходяща за лаптопи, настолни компютри и сървъри. Независимо дали я ползвате на работа, у дома или в училище, Убунту съдържа всички приложения които ще ви потрябват някога, от текстообработващи програми и клиенти за електронна поща, до сървъри и инструменти за разработване на софтуер. Лиценз: Безплатен, GPL (GNU General Public License)

Уеб Страница: Canonical Ltd
Download: Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" Alpha 4 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 15 Август 2008 00:08:39, 0 Коментара
Damn Small Linux 3.4.12
Тази "джобна" (oколо 50 MB) Линукс дистрибуция е изключително популярна. Напълно функционална е и може да работи като Live CD/USB, или да се инсталира на харддиска като Линукс операционна система Debian. Тази дистрибуция разполага с почти готов десктоп и множество инструменти за работа в команден ред. Програмите в нея са специално подбрани като е търсен баланс между функционалност, размер и скорост на работа. Damn Small Linux може да да бъде изполван и като SSH/FTP/HTTPD директно от live CD. Лиценз: Безплатен GPL (GNU General Public License)


Екран: Damn Small Linux Screen
Уеб Страница: Damn Small Linux Team
Download: Damn Small Linux 3.4.12 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 14 Август 2008 17:08:24, 0 Коментара
Малко подробности за Windows 7

Вече е известна датата, когато ще започнат продажбите на следващата операционна система от серията Windows. На конференцията D: All Things Digital, Бил Гейтс и Стив Балмър тържествено обявиха, че Windows 7 ще се появи през януари 2010 г.

Новата OS няма да е просто междинно звено между Vista и нещо друго. Windows 7 ще е абсолютно нова операционна система. Тя ще бъде базирана не на ядрото MiniWin, както се предполагаше, а на платформите Vista и Microsoft Windows Server 2008. По всяка вероятност, на външен вид „Седмицата“ ще прилича много на Vista. Поне основните интерфейсни моменти ще бъдат запазени.

Какво ново можем да очакваме от Windows 7? Преди всичко, нови възможности на графиката. Промените в DirectX ще позволят на Win32 приложенията пълноценно да използват най-съвременни решения, реализирани в новите графични ускорители и LCD монитори. В Windows 7 ще е реализирана иновационна технология за ефективно управление на захранването и икономия на енергия в преносимите компютри. Едно от най-интересните нововъведения ще е поддръжката на сензорни дисплеи и технологията multitouch, поддържаща едновременни натискания и жестове. И накрая, Microsoft твърди, че Windows 7 ще е по-надеждна от Vista по отношение на безопасността. Източник: PCWorld.bg

Във ОС Новини, От Fixer, 14 Август 2008 13:08:02, 0 Коментара
Linux Kernel 2.6.27 Release Candidate 3
Ядрото е общото между всички дистрибуции на Linux - това е нещо, което зависи от Линус Торвалдс. Вие можете да се сдобиете безплатно с него. Обикновенно го получавате в неговия изходен код (така, както са го писали Линус Торвалдс, Алан Кокс и др.), но, за да се зареди операционната система, трябва ядрото да е в машинен код. Т.е. трябва на превърнете ядрото от изходен в машинен код, който процес се нарича компилиране. Това обаче позволява да компилирате само тези тези части, които са ви нужни. Например, вие може би не се нуждаете от поддръжка на SCSI адаптери и устройства или на поддръжка на повече от 1GB RAM. Благодарение вие можете да настроите така ядрото, че то да е най-оптимизирано за вашата конфигурация. Когато инсталирате някаква дистрибуция на Linux, вие получавате компилирано ядро, което обаче е направено така, че да поддържа почти всичко, което го прави доста неоптимизирано. Това предполага, че бихте искали да го прекомпилирате. (описанието е копирано от valery.bgit.net) Лиценз: Безплатен, GPL (GNU General Public License)

Уеб Страница: Linus Torvalds
Download: Linux Kernel 2.6.27 Release Candidate 3 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 13 Август 2008 10:08:47, 0 Коментара
Damn Small Linux 4.4.4
Тази "джобна" (oколо 50 MB) Линукс дистрибуция е изключително популярна. Напълно функционална е и може да работи като Live CD/USB, или да се инсталира на харддиска като Линукс операционна система Debian. Тази дистрибуция разполага с почти готов десктоп и множество инструменти за работа в команден ред. Програмите в нея са специално подбрани като е търсен баланс между функционалност, размер и скорост на работа. Damn Small Linux може да да бъде изполван и като SSH/FTP/HTTPD директно от live CD. Лиценз: Безплатен GPL (GNU General Public License)


Екран: Damn Small Linux Screen
Уеб Страница: Damn Small Linux Team
Download: Damn Small Linux 4.4.4 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 10 Август 2008 23:08:52, 0 Коментара
Linux Kernel 2.6.26.2
Ядрото е общото между всички дистрибуции на Linux - това е нещо, което зависи от Линус Торвалдс. Вие можете да се сдобиете безплатно с него. Обикновено го получавате в неговия изходен код (така, както са го писали Линус Торвалдс, Алан Кокс и др.), но, за да се зареди операционната система, трябва ядрото да е в машинен код. Т.е. трябва на превърнете ядрото от изходен в машинен код, който процес се нарича компилиране. Това обаче позволява да компилирате само тези тези части, които са ви нужни. Например, вие може би не се нуждаете от поддръжка на SCSI адаптери и устройства или на поддръжка на повече от 1GB RAM. Благодарение вие можете да настроите така ядрото, че то да е най-оптимизирано за вашата конфигурация. Когато инсталирате някаква дистрибуция на Linux, вие получавате компилирано ядро, което обаче е направено така, че да поддържа почти всичко, което го прави доста неоптимизирано. Това предполага, че бихте искали да го прекомпилирате. (описанието е копирано от valery.bgit.net) Лиценз: Безплатен, GPL (GNU General Public License)

Уеб Страница: Linus Torvalds
Download: Linux Kernel 2.6.26.2 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 07 Август 2008 02:08:38, 0 Коментара
GNOME 2.23.6
GNOME е популярна многоплатформена работна среда за Linux™ и UNIX™ базирани операционни системи. Включва всички стандартни инструменти, които потребителите очакват от една съвременна работна среда. За разработчиците на програми GNOME е едновременно мощна и гъвкава основа. Във GNOME са включени всички приложения, които са необходими за основната потребителска функционалност като системни менюта, управление на файловете, ползване на Интернет и е-поща. В работната среда са включени и множество помощни програми, като: калкулатор, речник, четец на документи, програма за преглед на изображение, програма за визуализация на мултимедия, текстов редактор и традиционен за UNIX терминален емулатор. Лиценз: Безплатен, GPL (GNU General Public License)

Екран: GNOME Screen
Уеб Страница: The GNOME Project
Download: GNOME 2.23.6 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 07 Август 2008 02:08:58, 0 Коментара
Linux Kernel 2.6.27 Release Candidate 2
Ядрото е общото между всички дистрибуции на Linux - това е нещо, което зависи от Линус Торвалдс. Вие можете да се сдобиете безплатно с него. Обикновенно го получавате в неговия изходен код (така, както са го писали Линус Торвалдс, Алан Кокс и др.), но, за да се зареди операционната система, трябва ядрото да е в машинен код. Т.е. трябва на превърнете ядрото от изходен в машинен код, който процес се нарича компилиране. Това обаче позволява да компилирате само тези тези части, които са ви нужни. Например, вие може би не се нуждаете от поддръжка на SCSI адаптери и устройства или на поддръжка на повече от 1GB RAM. Благодарение вие можете да настроите така ядрото, че то да е най-оптимизирано за вашата конфигурация. Когато инсталирате някаква дистрибуция на Linux, вие получавате компилирано ядро, което обаче е направено така, че да поддържа почти всичко, което го прави доста неоптимизирано. Това предполага, че бихте искали да го прекомпилирате. (описанието е копирано от valery.bgit.net) Лиценз: Безплатен, GPL (GNU General Public License)

Уеб Страница: Linus Torvalds
Download: Linux Kernel 2.6.27 Release Candidate 2 Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 07 Август 2008 02:08:42, 0 Коментара
Fedora 10 Alpha
Проектът Fedora е отворен проект, разработван от Red Hat като неговата цел е да се създаде операционна система изцяло от програми с отворен код, която по нищо да не отстъпва на всички останали Linux дистрибуции. Лиценз: Безплатен GPL(General Public Licence)

Екрани: Fedora Core Screen
Уеб Страница: Red Hat, Inc.
Download: Fedora 10 Alpha Източник: GgBiT.InFo

Във ОС Новини, От Tragedy, 06 Август 2008 01:08:58, 0 Коментара
  Предишна     3     4     5     6     7     8     9     Следваща  
Календар
Температура
Валута
Телевизия
Кинопрограма
Информация

Valid XHTML 1.0 Transitional