Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
Стартира първата българска Mastodon мрежа


Стартира първата българска Mastodon мрежа
Мрежата от сървъри във федерацията на Mastodon е децентрализирана с взаимносвързани напълно независими инстанции.


Стартира първата българска Mastodon мрежа, тя се нарича Kazvam.com и има за цел да предложи алтернатива на популярните социалните мрежи. Kazvam е част (инстанция) от децентрализираната федерация от сървъри с отворен код Mastodon, ползващи протокола ActivityPub.

Концепцията на така наречената федерация е подобна на принципа на работа на e-mail сървърите, където всеки може да поддържа собствен сървър, чрез който да праща съобщения към всички останали сървъри стига да знае адреса на получателя. Така ако си направите акаунт в Kazvam.com ще можете да комуникирате без проблем и с хора от други инстанции на Mastodon.

Самата българска инстанция, обаче е направена специално за българи, като основния език на интерфейса е български и на 100% потребителите в нея са българи, разбира се няма проблем да ползвате и други езици, но поне в локалния канал официално е прието да се пише само на български. Основен принцип на мрежата е да се уважават всички мнения, без да се налага неоправдана цензура, но разбира се без да се нарушава добрия тон. Можете да ползвате акаунта си подобно на Twitter, като уеб клиента много наподобява легендарния TweetDeck, предлагайки много възможности за персонализиране и мощни инструменти за управление. Има и богат избор от мобилни приложения за iOS и Android платформи.

Сървъра е с отворен код под GPL лиценз (по-конкретно: GNU Affero General Public License v3.0), като има много добре развит колектив от разработчици, които работят неуморно за развитието на проекта. Всеки може да се включи и да допринесе за проекта с каквото може.

Допълнителна информация за това какво точно представлява Mastodon можете да прочетете в тази статия на списание "Тоест" и разбира се да прегледате в детайли официалният сайт на Mastodon (на английски). : Kazvam.com

Интернет Новини, FrAgMaKeR, 17 2018 15:10:05, 01. !
2. , !
3. , .
3. GGbit.info Team ! . , Support@GGbit.info.
!


Valid XHTML 1.0 Transitional