Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
EQT купи "Еврокомкабел" и "Кейбълтел" за над 200 млн. евро
Фондът за дялово инвестиране EQT V придоби 100% от кабелния оператор "Евроком" и 70% от доскорошния му конкурент "Кейбълтел". Стойността на двете сделки е над 200 млн. евро. Продавач в първата е "Варбург Пинкус", а при другата е Джин Филипс. Миноритарен акционер с 30% в "Кейбълтел" остава Рон Финли.

Сделките са добър сигнал за силен инвеститорски интерес към сектора. За това говори и фактът, че 63% от финансирането за тях, или 125 млн. евро, е дългово, подсигурено от консорциум с водещи банки Calyon, ING, Unicredit Bank Austria, Welst LB и Avenue Capital. Освен това наскоро бе финализирано придобиването на ITV Partner от друг голям дялов инвеститор зa региона - Mid Europa Partners.

Със сделката "Кейбълтел" и "Евроком" ще формират най-големия кабелен оператор в България. EQT възнамерява да слее двете дружества, да инвестира в новосъздадената компания заедно с Рон Финли и така да създаде нов лидер на българския пазар за цифрова телевизия и широколентов интернет. Поне два месеца след обявяването на сливането "Евроком" и "Кейбълтел" ще продължат да съществуват като отделни пазарни структури. Услугите и обслужването, предлагани в момента, ще останат непроменени през този период. Интегрирането на двете компании и начинът, по който то ще се отрази на потребителите по отношение на нови продукти и услуги, ще бъде обявено до края на годината. В началото на следващата година ще бъде обявено под каква обща марка ще се развива новото дружество, след като се обединят двата кабелни оператора.

Спорно е какъв пазарен дял ще държи новият оператор. Според данни от двете компании "Кейбълтел" държи 13% от пазара, а "Евроком" има 12%. Други участници на пазара обаче твърдят пред Комисията за защита на конкуренцията, че общият им дял е близо 80%. Новосъздадената компания се очертава като лидер на пазара в България и Македония с годишни приходи от около 70 млн. евро и близо половин милион абонати. Сливането на двете компании с един мажоритарен акционер е одобрено от Комисията за защита на конкуренцията. ING Bank работи по сделката като финансов консултант на EQT.

"Виждаме голям потенциал в българския пазар, тъй като и цифровата телевизия, и широколентовият интернет навлизат много бързо. С нашия сериозен международен опит в тази област вярваме, че като работим заедно с новосъздадената компания и ръководството й, ще стимулираме растежа и техническото обновяване на този сектор в България, който към момента е фрагментиран", коментира управляващят съдружник в EQT Partners за Източна Европа и съветник на фондовете EQT Пьотр Чапски. Заедно с ръководството на новосъздадената компания и другите акционери EQT възнамерява да ускори прехода към цифрова телевизия, широколентов интернет и телефонни услуги, като инвестира продължително и предлага широк спектър от нови услуги, съчетани с безкомпромисно обслужване на потребителите.

Кои са EQT

EQT e група от 12 фонда за дялови инвестиции, които имат операции в Европа, САЩ и Азия и са регистрирани в офшорната зона Гърнси. Общият консултант на тези фондове е EQT Partners, създаден през 1994 г. от влиятелната шведска фамилия Валенберг, чиято холдингова компания Investor AB и до днес има различно по размер финансово участие във фондовете. Инвеститори в EQT през годините са шведски и датски пенсионни фондове, германският застрахователен гигант Allianz, основателят на Microsoft Бил Гейтс и др. EQT има опит в придобиването на кабелни оператори. През 2003 г. купи от скандинавския телеком Telia Sonera компанията Com Hem, която след мащабни инвестиции се превърна във водещия доставчик в страната на тройна пакетна услуга. Цената на сделката беше около 300 млн. долара. През 2006 г. ЕQT придоби и германския кабелен оператор Kabel BW от американския фонд за дялови инвестиции Blackstone. : Dnevnik.bg

Интернет Новини, FrAgMaKeR, 01 2009 18:11:22, 3
Sharo


QUOTE(FrAgMaKeR @ Nov 1 2009, 20:47) [snapback]527508[/snapback]
EQT има опит в придобиването на кабелни оператори.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

нещо не схващам... с тая сделка тия ,еврокома и кейбълтел, искат ся да сформират най-големия кабелен оператор в България ,а пък тия EQT ще ги слее и ще инвистира в тях, за да направят нов лидер на българския пазар за цифрова телевизия и широколентов интернет. Оо ...дигиталистика навсякъде xD

FrAgMaKeR


С други думи казано по простичко, след няколко месеца Cabletel и EВРОКОМ ще се слеят, за това се говорише от години, но май чак сега ще стане факт, след като комисията е дала разрешение за подобна сделка. А това EQT е просто името на някакъв фонд, под чиято шапка двете компании ще се обеденят, според стар слух, реалните шефове на двете компании са били братя евреи от Холандия, които много одавна имат желание да слеят двете компании. До колко този слух е истина и до колко се знае кой реално ще е собственика, криещ се зад фонд, който представлява съвкупност от други фондове, чиито собственици не се знае много ясно кои точно са е съвсем друг въпрос.

Задава се нов монопилист на пазара, реална конкуренция на VIVACOM.
club135


Цитат(FrAgMaKeR @ Nov 2 2009, 11:03) [snapback]527564[/snapback]
Задава се нов монопилист на пазара, реална конкуренция на VIVACOM.


По отношение на интернет, който и да хванеш в Пловдив или големите градове, всеки е реален конкурент на Виваком.1. !
2. , !
3. , .
3. GGbit.info Team ! . , Support@GGbit.info.
!


Valid XHTML 1.0 Transitional