Начало   Софтуер   Ревюта   Статии   Дневници   Галерия   DC HuB   Уеб Чат   Форум
 GGbit.info Новини
 Комуникации
 Сигурност
 Софтуер
 Хардуер
 Игри и забава
 Работна Среда
 Спорт & Хоби
 Програмиране
 Шоу Новини
 Други Новини
GGbit.info +
   
Oth.GGbit.info
   
CS.GGbit.info
   Frendly Url's
SSD дискове. Що е то и струва ли си?


[block][/block] Напоследък в цял свят станаха популярни ултрапортативните лаптопи или още наречени netbook устройства. Те въведоха нови стандарти при работата с мобилни компютри. На първо място това са умалените им размери и тегло, които позволяват да ги носите със себе си навсякъде. С появата на нетбук устройствата обаче, на пазара засили своето присъствие и новият стандарт за твърди дискове - SSD. Новите SSD (Solid State Disc) устройства са доста по-скъпи от еквивалентните им като капацитет стандартни HDD (Hard Disc Drive). Това обаче не е предизвикано само и единствено от не дотам развитата им технология на производство в момента. Те имат редица предимства пред досегашните дискове, ”владеещи” пазара. По-големите като капацитет SSD дискове се превръщат в последен ъпгрейд за лаптопите, независимо дали са произведени с тях или пък са добавени като допълнение. Някои от устройствата от този тип предлагат по-ниска консумация на енергия, по-бърз трансфер на данни и подобрена устойчивост спрямо обикновените твърди дискове, поради липсата на движещи се компоненти в тях. Нека сега се спрем на достойнствата на Solid State Disc.
Накратко SSD технологията се базира на принципа, на който са произведени и обикновените Flash Memory Stick. Това означава, че бихме могли да си представим диска като една голяма по капацитета си флашка. Не очаквайте обаче да отворите лаптоп с SSD диск и да откриете огромна флашка вътре. Този тип дискове притежава интерфейса на стандартните твърди дискове и има 2.5-инчов формат като по-рядко могат да се срещнат и такива с 1.8-инчов размер.Тестовете, напрвени от notebookreview.com показват, че всички тествани модели на SSD дискове имат превъзходство в бързината при работа дори над най-бързите лаптоп-дискове, които имат скорост от 7200 оборота в минута. Тестовете още показват, че скоростта на стандартните дискове спада при придвижване из секциите на диска, когато главите, четейки се насочват от краищата към центъра на устройството, докато новият формат поддържа една и съща скорост на работа, независимо от местонахождението на информацията ви. И докато обикновените електромеханични дискове в перфектното си състояние могат да позволяват 80MB трансфер на данни в секунда, то Samsung и Intel пускат в продажба дискове, обменящи информация с над 150 и дори 190 мегабайта в секунда. Друг важен аспект при работата на SSD е бързината, с която диска асоциира файлове и скоростта, с която ги намира. Времето, необходимо на SSD е 0.1 - 0.3 милисекунди, което при стандартен диск е 12-14. Изразено в ежедневна употреба това означава по-бързо зареждане на програми и приложения.
Вече споменахме едно от предимствата на SSD, изразено в липсата на подвижни части. Вместо тънки плочи, въртящи се с бясна скорост, където и най-малкото отклонение може да доведе до повреда, тук са налични тънки флаш модули, които са споени за дъното на диска. Това означава по-голяма сигурност за потребителите и тяхната информация, когато изпуснат лаптопа си или го използват в среда с наличие на множество вибрации (кола или автобус например). Липсата на подвижни елементи означава, че лаптопът става практически безшумен (като изключим шумът на охлаждащия вентилатор).
Ниската консумация на енергия също е ключов елемент от представянето на Solid State Disc. Тя може да бъде 2 до 3 пъти по-малка в сравнение на тази на стандартен HDD. Това разбира се, не означава, че ще имате 2-3 пъти по-дълъг живот на батерията (не забравяйте, че в лаптопът има и други компоненти). С новите модели мобилни компютри може да се постигне до 10 - 20 процента по-ниска консумация от цялата машина.Сега нека да поговорим и за негативите от притежаването на SSD диск. На първо място няма как да не споменем цената, която в някои случаи превишава в пъти тази на обикновен твърд диск. Въпреки, че през последната година цените им спаднаха драстично, те все още си остават скъпа придобивка за нашенеца. Докато за 100-200 долара можете да се сдобиете с прилично количество хард диск гигабайти, то цените на SSD са доста по-солени, започващи от 500 долара за по-големите по обем модели. Напоследък някои компании в САЩ успяха да постигнат цена от около 250 долара за 64-гигабайтов диск, което обаче не е голямо успокоение като се имат предвид гореспоменатите ценови съотношения. Освен това, обемът на новите дискове, който отстъпва на стандартните, би затруднил хората, които използват Windows Vista, предвид големия инсталационен обем на операционната система.
SSD-устройствата биха били подходящи за хора, които често пътуват и подлагат на ”физически стрес” своя лаптоп. Потребителите, които често използват мобилния си компютър за игри или пък за изискващи интензивна работа на твърдия диск програми, също могат да забележат подобрение в работата си. Като цяло обаче, средностатистическият лаптоп-потребител не би усетил съществена промяна в поведението на системата си. Неслучайно производителите на ултрапортативни мобилни устройства започнаха да предлагат продуктите си и със стандартни твърди дискове - явно пазарът не откликна според очакванията. Потребителите предпочетоха да доплатят известна сума за по-голям обем дисково пространство, вместо да се чудят как да разширят наличните им 4, 8 или 16 гигабайта SSD базирани нетбуци с големи по обем карти памет, които и без това в повечето случаи се оказха недостатъчни за хората, притежаващи мини лаптопи и особено за тези, които ги ползват като единствен комптър. Все пак нека не забравяме, че цифровата фотография и кино буквално ”поглъщат” наличната ни памет.
В заключение си остава въпросът дали си струва да си купим подобен диск или лаптоп с тази технология. Това разбира се, всеки трябва да реши сам. Дали да избере бързина и надеждност пред обем и цена, това е индивидуална дилема за всеки. В крайна сметка вие най-добре знаете какво би отговорило на нуждите и финансовите ви възможности. Остава ни да се надяваме, че съвсем скоро технологията на производство ще се развие дотолкова, че избораът между двата типа дискове въобще да не бъде актуален така, както днес изглежда въпросът за избора между съвременните флашки и изглеждащите ни толкова архаично дискети, но които само допреди няколко години бяха ”хегемон” в средствата за пренос на дигитална информация.

По материали от www.notebookreview.com : Георги Добриков, Laptop.bg

Полезни статии, the_mouse, 08 2008 19:11:32, 2
nihilista


Скоро време и цената ще бъде приемлива. А този вид хард-дискове са перфектни за всякакъв вид експлоатация (особено с среди с големи вибраций). Няма прескачане, няма забиване. Ако напишат читав фирмуеар и сложат защити на драйверните стъпала, тези дискове стават вечни! smile.gif
_razOr_


Скоро срещнах това из нета.
Хардовете са супер, особено за игри ^^1. !
2. , !
3. , .
3. GGbit.info Team ! . , Support@GGbit.info.
!


Valid XHTML 1.0 Transitional