Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Космическа катастрофа
GGbit.info > ???????? > ???? ???????? > ????? ??????
Niksana
Руски и американски спътник се сблъскаха над Сибир в първа по рода си катастрофа на неповредени сателитиНа височина близо 800 км. над Сибир се сблъскаха руски и американски комуникационни спътници, съобщи в последното си комюнике Националното управление за аеронавтика и космически изследвания на САЩ (NASA), цитирано от CBS News.

По информация на Мрежата за космическо наблюдение (Space Surveillance Network; SSN) на Пентагона, руският Cosmos 2251 и американският Iridium 33 се сблъскали в 4,55 ч. по Гринуич (6,55 ч. българско време) на 10 февруари на височина от 790 км., съобщава специализираният портал SPACE. В резултат на катастрофата се образували два големи облака от отломки, които са потенциална опасност за сателитите в близки орбити.

560-килограмовият Iridium 33, който бил част от глобалната система за мобилна връзка Iridium Satellite LLC – компания в състава на американския консорциум Motorola, е изстрелян през 1997 г., а 900-килограмовият руски сателит тип Strela-2M, бил изстрелян през 1993 г. и е смятан за нефункциониращ. Унищожаването на Iridium 33 може да предизвика ограничени прекъсвания в мобилните комуникации до петък, посочват от компанията-оператор.

Тя уточнява, че Iridium се е движил на близка до полюса орбита със завъртане веднъж на 100 минути при скорост от ок. 27 088 км/ч. (16 832 мили в час).

”Това е първи по рода си случай на катастрофа между два непокътнати спътника”, посочва ръководителят на Службата на Програмата за орбитални отломки (ODP) на NASA в Космическия център ”Джонсън” в Хюстън, Никълъс Джонсън (Nicholas Johnson).

Катастрофата е най-тежкия случай на разпръскване на космически отпадъци, след преднамереното унищожаване на стар метеорологичен сателит от Китай през 2007 г. Поразеният от ракета сателит остави на орбита около 2500 отломки, като точния брой на парчетата космически отпадъци останали след катастрофата във вторник тепърва ще се уточнява.

”В момента проследяваме над 500 парчета отломки, които представляват потенциален риск за останалите сателити и космически апарати”, посочва говорителят на Американското стратегическо командване (USSC), което контролира щатската Мрежа за космическо наблюдение, лейт. Чарли Дрей (Lt. Charlie Drey). Към момента Мрежата следи постоянно движението на над 18 000 отломки от космически апарати.

Смята се, че отломките от разбитите спътници не представляват значима заплаха за Международната космическа станция, тъй като тя се върти на много по-ниска орбита около Земята. В момента МКС е на височина около 354 км. над повърхността на планетата, много под точката на сблъсък от 790 км. и се очаква много малка част от отломките да паднат на орбиталния път на станцията.

Останките представляват най-голяма заплаха за сателитите на Системата за наблюдение на Земята (Earth Observing System) на NASA, които се намират на височина от 705 км.

В изявлението си по повод катастрофата, компанията Iridium със седалище в Бетесда, Мериленд, посочва че сблъсъкът е бил ”инцидент с много малка вероятност”. Тя уточнява, че унищоженият сателит е бил част от плеяда от 66 нискоорбитални спътници, поддържащи мрежата за мобилен гласов и информационен обмен. Останалите спътници ще запълнят ”комуникационния пробив” до петък, а резервен сателит ще заеме за постоянно мястото на унищожения в рамките на 30 дни.

Досега в историята си на наблюдение на космическия трафик, NASA е регистрирала само 4 случая на сблъсъци на космически апарати в орбита, при които са са сблъсквали малки спътници и елементи от т. нар. ”космически боклук”.

Миналият месец, новият телекомуникационен спътник Eutelsat W2M излезе от строя само 5 седмици след изстрелването си, подобно на телекомуникационния ASTRA 5A на компанията SES Luxemburg, който започна да се носи неконтролируемо по орбитата си. Това накара компанията да предупреди собствениците на близкорозположените сателити да са готови да променят курса им, за да избегнат евентуална катастрофа с Astra 5A.

Също миналия месец, Програмата за орбитални отломки на NASA обяви, че на 4 юли 2008 г. руският сателит от съветската ера Cosmos 1818 е разпръснал след себе си облак от отломки, който вероятно е резултат от изтичането на реакторен охладител след удар с отломък или разпадане на спътника.
Relevant Advertise!
Craft
Баси и в космоса почнаха да се блъскат,развиваме се biggrin.gif
Rap1
^На това му казвам зрелищно развитие... laugh.gif И там стана опасно толкова, колкото и тук долу...5.gif
killzone
Ами ако са се движили в една и саща орбита много е възможно.
Sharo
QUOTE(killzone @ Oct 7 2009, 19:01) *
Ами ако са се движили в една и саща орбита много е възможно.

почти невъзможно е да се движат в една и съща орбита... 1:100000000000000000000000000000000 може би biggrin.gif
nihilista
Айде замисли се какво търси един американски "комуникационен" спътник над сибирconfused.gif Спукал се е да праща SMS и ММS-и на пентагона...
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.