Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: НАСА ще прави по-мощна ракета-носител за полети до Луната и Марс
GGbit.info > ???????? > ???? ???????? > ????? ??????
Niksana
Специалисти на НАСА ще създадат по-мощна тежка ракета-носител, предназначена за полети на човека до Луната и до Марс, съобщи на пресконференция в Центъра за космически полети "Маршал" в щата Алабама Стивън Кук, ръководител на проекта "Арес-5".

Според Кук новата ракета-носител "Арес-5" ще е по-дълга с 6 метра и товароподемността й ще нарасне със 7 тона. Общата дължина на "Арес-5" ще е малко над 116 метра.

Предвижда се полезните товари, които извежда в окололунна орбита, включително луноходите, да са с маса 71 тона, а в ниска околоземна орбита - около 137 тона.

"Разглеждаме 1700 различни концепции за "Арес-5", каза Кук. Той добави, че през последните 9 месеца учени, инженери и аналитици на НАСА са търсили отговор на един въпрос: реално ли е САЩ да стъпят отново на Луната през 2020 г.

Напълно възможно е, убеден е Джеф Хенли, ръководител на програмата на НАСА "Констелейшън", чиято цел е осъществяване на пилотирани полети до Луната и Марс.

"Извършването на подробен анализ показа, че сме готови да пристъпим към следващата фаза - да преминем от концепцията към реализацията", заяви Хенли.

В НАСА планират да създадат още една ракета-носител "Арес-1". Тя ще е с товароподемност около 25 тона. Задачата й ще бъде да извежда в околоземна орбита пилотирания космически кораб "Орион", който сега се разработва.

Предвижда се в бъдеще на орбита космическите кораби с екипаж да се стиковат с товарни модули и да продължават по пътя си към Луната или Марс.

През 2004 г. президентът на САЩ Джордж Буш постави пред НАСА задачата до 2020 г. да изпрати на Луната четирима астронавти, а до Червената планета екипажът да полети през 2030 г.
Relevant Advertise!
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.