Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Хората, които говорят два езика, могат да променят индивидуалността си
GGbit.info > ???????? > ???? ???????? > ????? ??????
Niksana
Хората, които говорят два езика, могат несъзнателно да променят индивидуалността си в зависимост от това дали ползват повече единия или другия език, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Изследователи от университета на Уисконсин-Милуоки и центъра Барух анализирали резултатите от три емпирични проучвания върху групи жени, които говорят два езика - испански и английски, но в различна степен са усвоили двете култури.

Те открили значими промени, що се отнася до възприемането на себе си и на околната среда, както и на събитията в зависимост от това дали участничките ползват единия или другия език.

Жените тълкували по различен начин събитията и емоциите си в зависимост от ползвания език. Тези промени обаче се наблюдават единствено у индивиди, които са усвоили и двете култури, по-специално ценностите и нормите на всяка от тях.

Когато говорят испански или се изразяват в испаноезична среда, тези жени се чувстват по-сигурни в себе си. Освен това когато говорят испански, а не английски език, те възприемат жените, които по принцип са по-екстровертни.

В рамките на изследването група жени, които владеят двата езика, гледали рекламни клипове. В тях били заснети жени, попаднали в различни ситуации. Клиповете първо били озвучени на испански език, а 6 месеца по-късно - на английски.

Възприемането на клиповете и на участващите в тях жени било различно. Когато клиповете са озвучени на испански, някои жени имали чувството, че заснетият женски персонаж е независим и дързък, докато в английската версия на клиповете същият персонаж изглеждал самотен и объркан.
Relevant Advertise!
gibona
Аз се чудя защо имам раздвоение на личността - знам 2 езика: български и С++ biggrin.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.