Това е спойлер,който преведох сама и предварително се извинявам,ако има някой нелеп превод.Намерих този сполейр в telenovellas.4.forumer.com,публикуван от reaver nightwing.надявам се да ви хареса,въпреки че най-вероятно няма истиският сценарий да отговаря на 100%,тази версия ми звучи доста правдоподобно
2x01-Във времето на смъртта ми
Дийн е мъртъв,е не точно.Той е между живота и смъртта.Той е дух и се опитва да помогне на друг дух,чието име е Теса.Дийн й казва че те не са наистина мъртви,но че са някъде посредата.Дийн й казва,че трява да се върнат обратно в телата си.По същото време,Джон(бащата на Дийн) е на болнично легло,а Сам седи до него.Сам казва на баща си че е почуствал.Джон го пита какво точно значи това,а Сам казва,че не знае със сигурност,но ще разбере(Джон крие нещо под одеалото си).Джон казва на Сам,че ще спре да търси Демонъут,докато не открият начин да помогнат на Дийн.
Сценарий:
В болницата сме и Дийн наблюдава странна сцена
-Ранен мъж:Моля те не ме оставяй да умра
Дийн има странна реакция към нещо което не виждаме и после раненият мъж изчезва.Дийн се опитва да осъзнае това което току що е видял когато чува женско стенание.
Женски глас:Не ме ли виждате?!Защо не ме поглеждата?!
Дийн:Сега пък какво?
Дийн се приближава към гласа и когато стига завоя вижда зашеметяваща жена(20-сет годишна,с гарвано черна коса)
Дийн отива до нея и взима ръцете й в своите
Дийн:Успокой се!
Тесса:Виждаш ли ме?!?
Дийн:Виждам те прекрасно,ок?Просто се успокой?Как се казваш?
Тесса:...Тесса
Дийн:Ок,Тесса аз съм Дийн
Тесса:Какво става с мен...мъртва ли съм?!
Дийн:Ам...това зависи
Виждаме номер пред стая-4747.Това е стаята на Тесса.Поглеждат вътре и виждат тялото на Тесса,на легло,в кома и мойка й е вътре.Има картички и тн навсякъде из стаята.
Тесса:Мамо,мамо...
Дийн: Е не си мъртва,но не си и точно тип-топ
Тесса: Не разбирам.Дойдох само за операция на апендицита
Дийн: Не искам да ти поднасям лоши новини,но мисля че е имало усложнения по време на операцията
Тесса:Сънувам..това е всичко.Това е някакъв страннен и ярък сън
Дийн: Никога ли не си чувала за изживявания близки до смъртта(тази реплика няма точен превод-„out-of-body experiences”)
Тесса: Да не си някакъв екстрасенс
Дийн:Да ме виждаш да държа кристална топка и тн.Всъщност това е доста стара идея и има много наименования(тук той споменава много имена който аз неразбирам,извинявай те),но всичко се свежда до едно и също нещо.В общи линии духове,които са близо до смъртта.Нещо като да лежиш между живота и смъртта.
Тесса: Значи ще умрем?
Дийн: Не и ако се държиш.Телата ни могат да се оправят и тогава ще се вмъкнем обратно и ще се събудим.
Тесса: От каде знаеш всички тези неща?
Дийн:Това е нещо като моя работа...
Тесса: Твоя работа?
Дийн: Семейството ми и аз.... ловим духове и същества
Тесса: Шегуваш се
Дийн: Наистина ли?Странно време за скептицизъм,не мислиш ли?
Тесса: Добре казано
----------------------
Отиваме в стаята на Джон,следобяд,Джон е в леглото
Сам седи пред него
Джон:Какво искаше да кажеш,като каза че си усетил нещо?
Сам: Имах предвид че все едно усетих...Дийн.Все едно той беше тук,но просто вън от зрителното ми поле.Не знам..може би са психичните ми способностти
Джон не проявявя истинската си реакция към репликата на Сам..Има нещо което той не споделя със Сам
Джон: Може би...
Сам: Има само един начин да разберем.
Сам се насочва към вратата.
Джон: Къде отиваш?
Сам: Връщам се след малко.Трябва да взема нещо.
Джон: Сам чакай!
Сам спира и се обръща.
Джон: Знам...знам,че не ми вярваш,но вие момчета наистина сте най-важното нещо в живота ми.И се заклевам че няма да преследвам Демонът.Не и докато не открием начин да помогнем на Дийн.
Сам с благодарност кимва глава и тръгва
-----------------------------
Друг коридор в болницата същата нощ
Дийн и Тесса вървят надолу по коридора.Дийн отново ловува.Погледа му е навсякъде.Той търси Черният Фантом(нещото което Дийн видя преди Раненият мъж да изчезне).
Тесса:Значи...това нещо което търсиш...какво точно е то?
Дийн:Не знам със сигурност.Но уби една сестра и се опита да убие мен,а това ме вбесява.
Тесса: Може да дойде и за мен,нали?
Дийн: Не се безпокой няма да му позволя.
Тесса: Какво беше това?
Дийн:: Какво беше какво?
Тесса: Да флиртуваш ли се опитваш?
Дийн: Не,не разбира се че не.
И двамата вървят малчаливо за минута.
Дийн: Просто...нали разбираш че може да сме мъртви утре.
Тесса: Не мога да повярвам че пристъпваш морала в такъв монент(не мога да преведа тази реплика трябва да ме извинете).Дори да не се познаваме ти ми казваш,че би трябвало да отидем и да си намерим празно легло.
Дийн: Е,не бих го поставил точно така,имам в предвид че...
Тесса: Това всъщност не е лоша идея.Ако изиграеш картите си както трябва(само Дийн Уинчестър може да сваля жена,докато е в кома).
Дийн: Наистина ли?
Тесса: Наистина кое?
Дийн: Повечето хора на твое място биха изперкали.Но ти го приемаш доста добре.По дяволите,май малко по-добре и от мен.
Тесса: Не ме разбитай погрешно.Бях доста изперкала отначало,но сега...не знам,може би приемам/спрявам със ситуацията.
Дийн: И добре ли си със спрявянето?
Тесса: Не разбира се.Но някога бил ли си във АА(мисля че това е анонимните алкохолици,но не съм сигурна)
Дийн: Не,не съм бил.
Тесса: Аз съм била,беднъж.Дълга история.Но там една молитва,която казват.(Наистина се извинявам с превода на молитвата). :’’Господ ме дари със спокойствието да приемам нещата,които не мога да променя;смелост да променя нещата,които мога;и мъдрост да знам разликата’’.Просто си мисля че кавото е писано ще стане.Извън моя контрол е.Просто е ...съдба.
Дийн: Това са глупости.Винаги имаме избор.Може да се предадеш и да умреш или да продължиш да се бориш.Няма значение...
Тогава група сестри се втурват през коридора край тях.Това не може да са добри новини.
Дийн последява сестрите,а Тесса изостова след него.
Тесса: Дийн къде отиваш?
Дийн тича след сестрите.
Дийн: Просто стой тук.
Той отива до стаята където са сестрите и докторът.Там лежи 10-сет годишно момиченце без сърдечна дейност.Дийн диша учестено.После Черният Фантом застава до леглото на момиченцето.Виждаме страха в Дийн.След това сцената изчезва.
---------------------
Пренасяме се при Сам,но не знаем с кой говори.
Сам: Но аз държа дневника,може би има нещо което мога да направя.
Дийн наблюдава Сам в този момент.
Дийн: Благодаря че не се отказваш от мен,Сами.
Дийн чете през рамото на Сам и изведнъж разбира нещо...
Дийн: Мамка му...
Дийн отива в стаята на Тесса,която е напълно празна.Няма нищо-нито картички,нито майка й е там.Духът на Тесса седи на леглото и се усмихва топло на Дийн.Тя се е променила и е различна.Изглежда някак си извънземна,пълна с мъдрост,със състрадание и честност.
Тесса: Здравей,Дийн.
Дийн: Кавам ти човек научава нещо ново всеки ден.Знаеше ли че Жътварите погат да променят човешките възприятия?Аз със сигурност не знаех.В общи линии могат да се появяват в какъвто си пожелаят вид.Да кажем,като красиво момиче.А ти си много по-красива от предишния Жътвар,който видях(само Дийн Ъинчестър би могъл да флиртува със смъртта)
Тесса: Чудех се кога ще го разбереш/разгадаеш.
Дийн: Трябваше да се досетя.Цялата тази работа с ‘’приемането на съдбата’’ за която говореше.Прекалено сълзливо за мъртва мацка.А майка ти?Онова тяло,което видях?
Тесса: Това е моята кутия с пясък(буквално преведено).Мога да те накрам да видиш каквото поискам.
Дийн: И какво това те възбужда?Да си играеш игрички,да ме изучаваш?
Тесса: Не ми остави голям избор.Видя ме в истинската ми форма и полудя.Това някак си наранява чувствата на едно момиче.Това беше единствения начин да те накарам да говориш с мен.
Дийн: Добре хубаво.Говорим.За какво по дяволите искаш да говорим?
Тесса: Как смъртта не е нещо от което да се страхуваме.
Тя става,доближава се до Дийн и докасва брадичката му.Нежно,с топлота.Почти съблазнително.
Тесса: И как е твоето време да си ходиш.
-----------------------
Пренасяме се в парното помещение.Виждаме Джон Уинчестър с метални купа в ръка пълна с жълта течност,а в другата-кълбо с кръв.
Джон: Атрахендом еос,ад констрихгендуми ад лингатум еос паритер ес солвендом.
--------------
Отново сме в стаята на Дийн през ноща.
Сам седи до леглото на Дийн и се оглежда наоколо.
Сам: Дийн тук ли си?Не можах да намеря нищо в книгата.Аз...аз не знам как да ти помогна.Но аз ще продължа да се опитвам да ти помогна,ако ти продължиш са се бориш.Имам предвид...хайде не можеш ме оставиш сам с татко(опит за хумор).Ще се избием(казано със силно чувство)Дийн.Трябва да се държиш.Не можеш да си отидеш. Тъкмо започвахме да бъдем братя отново.Чуваш ли ме?
Но Дийн не е там и не може да го чуе.Той все още е в стаята на Тесса.
--------
Дийн: Виж сигурен съм,че чуваш това често,но трябва да направиш изключение,да ме пуснеш.
Тесса: Фаза номер 3-пазарене.
Дийн: Сериозен съм.Семейството ми е в опастност.Ние сме някак си в посредата на това...на войната.Те имат нужда от мен.
Тесаа: Войната свърши.
Дийн: Не,не е.
Тесса: За теб е.Дийн ти не си първият войник,който измъквам от бойното поле.Всички се чувстват по един и същ начин-не мога да тръгнат,те са необходими,печеленето на битката виси на косъм.Но те грешат.Битката продължава.Светът продължава да се върти и без тях.
Дийн с прочувствен,защитен тон
Дийн: Моля те.Брат ми може да умре без мен.
Тесса: Може и да умре,може и да не умре.Не можеш да направиш нищо по въпроса.
Дийн се обръща и Тесса застава пред него.
Тесса: Това е смърт на войн.Смърт с чест,една от най-добрите.
Дийн: Ще пропусна.Не си падам много по горди мацки.
Тесса му се усмихва с топла усмивка.
Тесса: Това е смешно.Ти си много сладък.
Дийн: Няма такова нещо като смърт със чест.Просто ще изгния в земята и семейството ми ще умре.Не.Няма да го направя.Не ме интересува какво ще правиш.
Тесса: Еми както каза преди винаги има избор.Не мога да те накарам да дойдеш с мен.Всъщност ти срещна някой който избра същото нещо.
Дийн сглобява всичко/разбира всичко
Дийн:...онзи тип с кървавите гърди,с огнестрелните рани?
Тесса: Виж.Ти няма да се върнеш в тялото си,Това е просто факт.И да можеш да бъдеш като него.Ще останеш тук с години.Извън тялото си,уплашен и объркан.След време ще станеш гневен.После ще станеш разярен.След десетилетия най-вероятно ще полудееещ.Може дори да станеш агресивен,склонен към насилие.
Дийн: Какво говориш?
Тесса: Как мислиш се съсдават гневните духове?Не могат да се пуснат и да продължат.И ти си на път да станеш такъв.Същото нещо,което ловиш.
-----------------------
Пак сме в парното помещение
Чистач: Това е много неподобаващо.Да правиш сделки с дявола.Как ще знам,че това не едруг трик?(това определено не е обикновен чистач.Може би Демонът или някакъв друг вид зло?)
Джон: Това не е трик.Ще ти дам Колта и куршума.Но трябва да помогнеш на Дийн.Трява да го върнеш обратно.
Чистачът: Ооо Джон.Бил си сантиментален.Само ако твоите момчета знаеха колко ги обича татко.
Джон: Това е добра сделка.Ти се интересуваш от Колта много повече от колкото се интересуваш от Дийн.
Чистачът:Не.Все още не.Трябва да се наслядя на момента.
Джон: С какво?
Чистачът: Има нещо друго,което искам.Колкото желая и Колта.Може би и повече.
-----
Връщаме се в стаята на Тесса и Дийн седи на ръба на леглото.Тесса се доближава зад гърба му.Гали го с ръцете си.Предизвикателно и сладко в същото време.
Тесса: Мислиш,че не мога да го видя?
Дийн: Да видиш кое?
Тесса: Под самохвалството.Всичката тази болка и страдание?Уморен си Дийн.Трявало е да понасяш толкова много....повече от почти всеки друг.Време е да си починеш.Време е да оставиш болката зад теб.
Дийн: И да отида къде?
Тесса

с топла усмивка)Мислиш ли че ще ти разкажа тази банална лекция?
Дийн седи и мисли
Тесса: Момента на истина.Имаш право само на един избор.Без промени в избора по-късно.Е какво ще бъде?
Близак план на Дийн.Различни емоции преминават през лицето му.Нямаме никаква идея каво решение ще вземе.После поглежда нагоре готов да даде отговорът си...когато светлините започват да мигат с бръмчащи статични святкания.Дийн и Тесса са еднакво объркани.
Дийн: Защо правиш това?
Тесса: Не го правя аз.
Изведнъх от вентилационна шахта на пода излиза бърз,плътен,черен дим.Димът се върти и извива насам-натам из въздуха.
Дийн: Какво по дяволите?
Черният дим атакува Тесса проправяйки си път в нея.Тя се извива и крещи в ужасни болки.
Тесса: Ще успеещ!Махай се!
Дийн: Какво става?
Черният дим си пробива път през отворената,крещяща уста на Тесса.Нахлувайки в тялото й.(Горе-долу точно обратното на Мег в последния епизод на 1-ви сезон).След последния конвулс тя внезапно спира да пищи.Тя поглежда Дийн с леко лукава усмивка и със ИЗКРЯЩО ЖЪЛТИ ОЧИ.
Тесса: Днес е щастливият ти ден,хлапе.
Тя поставя ръката си на челото на Дийн....
-------------
Бързо се пренасяме при Сам,който седи до тялото на Дийн.Тогава изведнъж Дийн се събужда със страшна,бурна и тежка виздишка.
Сам: Дийн!
Дийн се дави,дърпайки тръбата набутана надолу до половината му гърло.
Оставени сме да се чудим каква саможертва точно е направена,за да се върне Дийн обратно към живите и какво е приготвил Демонът сега за сем. Уинчестър