Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Donnie Darko (2001)
GGbit.info > Развлечение > Кино и телевизия > Филми
FrAgMaKeR

Оригинално заглавие: Donnie Darko
Българско заглавие: Дони Дарко
Година: 2001
Жанр(ове): Драма, Мистъри, Скай-Фай, Трилър
Линк(ове): imdb.com
Режисьор(и): Ричард Кели
Участват: Джейк Джиленхал, Джена Малоун, Джеймс Дювал, Ноа Уайли, Дрю Баримор

Ревю: Филма излиза през 2001 година и не постига голям успех по кината. След излизането си на DVD обаче прави истински фурор и дори излиза втора режисьорска версия, която е още по-добре оценена от зрителите. В жанрово отношение филма може да се определи по-скоро като скай-фай трилър с много мистерии и драматичен финал. Първоначално за ролята на Дони Дарко е бил избран Джейсън Шворцман, но в последният момент режисьора Кели избира Джейк, защото "той е Дони Дарко". С малки роли са и доста известните Ноа Уайли и Дрю Баримор, които въпреки това правят сериозно впечетление.
На кратко историята се разказва за момче на име Дони Дарко, което има емоционални проблеми и доста хора го мислят за луд. Той вижда двуметров "заек" на име Франк, който му спасява живота и го кара да върши разни неща, без да знае защо. Постепено Франк му дава различни насоки за това какво точно ще се случи и как Дони да се подготви за "края на света". Нещата постепенно се избистрят, но до самият край остават доста неясни. В режисьорската версия има доста цитати от книгата "Философия на пътуването във времето", които до някъде обесняват случващото се, но постепенното градиране на напрежение и подържането на мистерията около събитията до самият край, правят филма изключително въздействащ и запомнящ се. А края е изсключителен, неочакван и шокиращ. Музиката от филма също въздейства доста силно, особено "Mad World" в последната сцена.
Като цяло филма донякъде напомня на "Ефекта на пеперудата", но не съвсем. Трудно е да се определи филм подобен на "Дони Дарко", въпреки че сценарият на Кели е силно повлиян от любимият му автор - Стивън Кинг. Като цяло филма е многопластов и труден за разбиране от първият път, затова е добре да се гледа поне 2 пъти.

Не пропускайте този филм, той е задължителен за всеки кинолюбител!
DaniEl
Филма наистина е много странен и същевременно мнооого хубав. Определено си заслужава да отделиш време за да го гледаш.Много ми хареса финала на филма съвсем неочакван и на фона на една от любимите ми песни /Mad World/.
А и Дрю Баримор ... rolleyes.gif
Иии както каза FrAgMaKeR :
Цитат
Не пропускайте този филм, той е задължителен за всеки кинолюбител!
lemmy

Искам да знам от тези които са гледали филма как ги е накарал да се почувстват, след края му какво усещахте и какво беше мнението ви за времето и хората, и какво въобще ви се въртеше в главата?
SoARoN
Bucky_ Bucky_ само мога да те поздравя за избора на филм. На мен лично филма ми хареса много дори скоро пак го гледах, и оставам някак си объркан, ядосан и до някъде ми е тъжно след всичките тези кадри. Филмчето е прекрасно както и песента Michael Andrew Feat. Gary Jules - Mad World, която е към него.
lemmy
Съжелявам, ама не трябваше да бъде резюме на филма, но както и да е...
SoARoN поздртавявам те с песента wink.gif
Иначе аз този филм го гледах преди години, но мислех, че съм прекълено малка, за да разбера смисъла му, да вникна в него и затова реших да го гледам пак. Згреших, усещането беше абсолютно същото както преди години, отново ме остави объркана, без думи, без мисли и малко изплашена. Но не от самия филм, а от начина по който беше снимано всичко, забавянето на кадрите, забързването, времето, бъдещето, погледа на Дони, тези неща ме изкараха извън кожата ми за пореден път. Това е може би единствения филм, който колкото и пъти да го гледам ще усещам все едно и също нещо. Може би едно от най-добрите неща, които съм гледала...
FrAgMaKeR
Цитат(Bucky_ @ May 23 2007, 19:39) *

Искам да знам от тези които са гледали филма как ги е накарал да се почувстват, след края му какво усещахте и какво беше мнението ви за времето и хората, и какво въобще ви се въртеше в главата?

Филма е един от любимите ми, който неслучайно съм си го включил в личната колекция за "филми, които просто трябва да се гледат". Филма трябва обаче не просто да се гледа веднъж.. дори и два пъти не е достатъчно, първо стандартната версия, после и режисьорската, после още веднъж. smile.gif Работата е там, че първият път гарантирано няма да разберете за какво точно става въпрос.. защото като цяло идеята е малко трудна за схващане.. но когато разберете за какво точно е този филм, тогава ще можете да го оцените подобаващо.. На въпроса как се почувствах.. ами разчувствах се доста, особено на края, особено в момента, когато започва песента "Mad World".. помислих си, какво бих правил на мястото на Дони, дали и аз бих се жертвал за любимите хора, дали бих постъпил като него, дали всичко е предопределено, какво се случва след смърта, дали ако имаш шанс да изживееш отново определен момент от живота си, ще постъпиш по същият начин, или не.. и дали изобщо би могъл да промениш нещо, дори и да искаш..
girl_from_hell
филмчето ми хареса, макарче някой неща така и останах за мен необесними може би както сте казали по горе трябва отново да го гледам, на мен ми напомни на ефекта на пеперудата(който също много ми харесва) както е казано и по горе
и как се почуствах след края му еми всъщност с много въпроси към филма и към себе си
и мисля отново да го гледам
tania
Велик. The butterfly effect и The I inside взаимстват от неговия сщжет и послания. И трите филма са ми от любимите.
divata_airis
Егати филма...кълна се - два пъти го гледах (малко са, бих казала) и пак мигах...още 20 пъти ще го гледам и пак ще мигам...Много луд филм, песента в края е страшна...
Шепот и прах'
Искам да го гледам още веднъж и още веднъж и още веднъж..
Сигурно и сто пъти да го гледам, пак няма да разбера всичко в него.
Страхотен е. Странен. Тъжен. Непредвидим. Красив.
Гледах го само веднъж, онзи ден, планирам скоро да има втори и трети път. С майка ми от два дена обсъждаме какво всъщност стана накрая и..
.. сложно е.
Един от най-любимите ми филми.
c0mp
Филма е стабилка... една от добрите драми, които съм гледал (по мое мнение). Soundtrack-а също ми харесва много wink.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.