Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Игра: За любознателните и всезнаещите...
GGbit.info > Развлечение > Форумни игри
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
vIkToRsHeFa
Всеки задава въпрос изискващ познания в дадена област и останалите трябва да отговарят на въпросите. Първият написал точен отговор на въпроса задава и следващият въпрос. biggrin2.gif
Нека се обогатим със по нещо ново wink.gif

Задавам първият въпрос:
========================================
Кой български крал е царувал най-дълго confused.gif
$windle
Цар Киро.

Хъхъ, бъзик.
Да предположим.... Хм. Не беше май некъв известен. Цар Асен ще предположа smile.gif
never_mind
1.Аспарух - 60 години.
2.Цар Петър - 43 год
3.Цар Иван-Александър – 40 год.
The Shaman
Може би Виктор има предвид цар...Тогава варианта за Аспарух отпада.
vIkToRsHeFa
QUOTE(never_mind @ Mar 23 2006, 04:27 PM) *

2.Цар Петър - 43 год

worthy.gif

Първият български всепризнат цар сключил 30 годишен мир със Византия е цар Петър той и управлява най дълго! biggrin2.gif ПП, Както каза жоро аспарух не е бил цар дори и симеон не е бил а е хан biggrin2.gif
never_mind
Мноо съм тъп 16.gif ... все пак мога ли аз да задам въпрос... може ли може ли rolleyes.gif
vIkToRsHeFa
Естествено задавай няма ред smile.gif
never_mind
През коя година е осъществена 1-вата телеграфна линия и м/у кои градове е?
dulsinea
QUOTE(never_mind @ Mar 23 2006, 05:46 PM) *

През коя година е осъществена 1-вата телеграфна линия и м/у кои градове е?

Понеже не си уточнил въпросът - дали се отнася за България или изобщо, ще приема, че питането ти се разпростира само в пределите на страната ни..
Та първата телеграфна линия у нас е построена между Варна и Русе през Шумен през 1856 година.

П.П. А относно питането на Виктор:
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 23 2006, 02:42 PM) *
Кой български крал е царувал най-дълго confused.gif
ми се струва, че няма верен отговор 16.gif
never_mind
Верен отговор за dulsinea 13.gif
dulsinea
Кой и през коя година е изобретил семафора?
never_mind
Французина Клод Шап - 1794 год.
dulsinea
QUOTE(never_mind @ Mar 23 2006, 08:46 PM) *
Французина Клод Шап - 1794 год.

Правилно.
never_mind
На колко градуса по Келвин се равняват 0° R?
Mitя
QUOTE(never_mind @ Mar 23 2006, 10:14 PM) *

Ако става въпрос за градуси по Целзий:

K = °C + 273,15 => Т = 273.15 К
never_mind
QUOTE(dista @ Mar 24 2006, 12:53 AM) *

QUOTE(never_mind @ Mar 23 2006, 10:14 PM) *

Ако става въпрос за градуси по Целзий:

K = °C + 273,15 => Т = 273.15 К

НЕ става въпрос за Целзий -> 0° R
vIkToRsHeFa
Температура по скалата на Реомюр е май обаче как се изчисляваше.... 16.gif 14.gif
_CarlCox_
Ами доколкото се сещам за 0 градуса по Реомюр се приема температурата на топене на леда. Тя е 0 градуса по C. Затова ако вярно смятам в келвини 0 градуса R = 273.15

ПП Как изписвате знака за градус горе като индекс smile.gif . Дано разберете какво съм написъл.
never_mind
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 24 2006, 02:30 PM) *

Температура по скалата на Реомюр е май обаче как се изчисляваше.... 16.gif 14.gif

Не е Роемюр, той се бележи с °Ré!
Mitя
Значи остава:

Rankine: 0 R = 0 K

(Да си призная дори не съм ги и чувал.) smile.gif
_CarlCox_
Прелистих 100 справочника по физика и немога да намеря по коя скала се бележи само с R. Може ли жокер.
never_mind
QUOTE(dista @ Mar 24 2006, 07:10 PM) *

Значи остава:

Rankine: 0 R = 0 K

(Да си призная дори не съм ги и чувал.) smile.gif

Верен отговор 3.gif 4.gif
The Shaman
Мите давай нов въпрос.Ако все пак пропусне аз бих искал да знам: От къде произлиза името на морския ФАР confused.gif
never_mind
От остров Фарос ( древна Александрия ако не се лъжа ).Там е бил построен 1-вия фар в света... но все пак на ред е Dista според правилата...
The Shaman
QUOTE(never_mind @ Mar 24 2006, 07:47 PM) *

От остров Фарос ( древна Александрия ако не се лъжа ).Там е бил построен 1-вия фар в света... но все пак на ред е Dista според правилата...

Така е dista е. Между другото става въпрос за Александрийския фар,който е едно от седемте чудеса на света. smile.gif
Mitя
Въпросът ми е следният:
Един химичен елемент има три полиморфни разновидности (т.е. при кристализиране изгражда различна кристална решетка в зависимост от условията), като единият от тях има твърдост 1 до 2 по Моос, а другият 10 по Моос.
Кой е химичният елемент и двата минерала?

Жокер: Относителната твърдост на минералите се определя от десетобалната скала на Фридрих Моос.
The Shaman
QUOTE(dista @ Mar 24 2006, 08:04 PM) *

Въпросът ми е следният:
Един химичен елемент има три полиморфни разновидности (т.е. при кристализиране изгражда различна кристална решетка в зависимост от условията), като единият от тях има твърдост 1 до 2 по Моос, а другият 10 по Моос.
Кой е химичният елемент и двата минерала?

Жокер: Относителната твърдост на минералите се определя от десетобалната скала на Фридрих Моос.

Талк confused.gif Той всъщност хим.елемент ли е!?!? 16.gif
never_mind
Мисля че беше H, тоест Водорода, в първия случай е под формата на графит, а в втория като диамант с 10 твърдост...
Грешка, не е Водород а бил Карбон C...
The Shaman
Талка и гипса са от 1до 2 а диаманта със сигурност 10...
Mitя
QUOTE(The Shaman™ @ Mar 24 2006, 08:22 PM) *

Талк confused.gif Той всъщност хим.елемент ли е!?!? 16.gif

Не Жорка. Талка е силикат на магнезия - Mg3Si4O10(OH)2

QUOTE(never_mind @ Mar 24 2006, 08:32 PM) *

Мисля че беше H, тоест Водорода, в първия случай е под формата на графит, а в втория като диамант с 10 твърдост...
Грешка, не е Водород а бил Карбон C...

Точно така: Графита (един от най-меките минерали) и диаманта (най-твърдият) са съставени от чист въглерод.
never_mind
Да всъщност въглерод и карбон е едно и също, а пък аз се заблудих в началото с водород, което е газ 10.gif .
Нов въпрос: На колко фута е равен един Ангстрьом?
p.s.Ako дразня с тия въпроси за мерни единици, кажете rolleyes.gif
_CarlCox_
1 ангстрьом = 10 на -10 степен m,
10 на -10-та степен m = 3.281 на -10-та степен фута.
Така ли е?
Дано ме разберете smile.gif
never_mind
1 ангстрьом = 1x10 на -10 степен m,
1x10 на -10-та степен m = 3.281x10 на -10-та степен фута.
Верен отговор... спирам с лесните въпроси wink.gif ... ти си на ход
_CarlCox_
Един лесен въпрос.
Коя е най-близката звезда до Земята, след Слънцето разбира се?
Mitя
Проксима Кентавър - отдалечена е на 40 трилиона километра от Земята.
Светлина и достига до Земята за 4,2 години.
(Какво ли щях да правя без интернет? biggrin2.gif )
_CarlCox_
Да ета от Кентавър е. Ти си на ход smile.gif
Mitя
Един труден въпрос. biggrin.gif

Защо небето е синьо?
The Shaman
QUOTE(dista @ Mar 25 2006, 12:20 AM) *

Един труден въпрос. biggrin.gif

Защо небето е синьо?

В него се отразява океана... biggrin2.gif

Слънчевата светлина е бяла, но когато преминава през атмосферата една част от лъчите й се разсейват. Най-силно се разсейват сините лъчи, които имат по-малка дължина на вълната. До нашето око достигат разсеяните сини лъчи от всички посоки на небосвода и затова небето изглежда синьо. ДИСПЕРСИЯ.
Mitя
И чия е заслугата да бъде синьо?
Ще ти дам един жокер. Един наш съученик си изкара 5-ца навремето. smile.gif
(Домашен белот.)
The Shaman
QUOTE(dista @ Mar 25 2006, 01:22 AM) *

И чия е заслугата да бъде синьо?
Ще ти дам един жокер. Един наш съученик си изкара 5-ца навремето. smile.gif
(Домашен белот.)

Шестица...Озон.Той е син,май...
Mitя
QUOTE(The Shaman™ @ Mar 25 2006, 01:24 AM) *

Шестица...Озон.Той е син,май...

Май прекалено подсказах.
Озонът е газ — алотропна форма на кислорода със светло син цвят и с остра миризма. ... На него се дължи и синият цвят на небето.

wikipedia

П.П. Ти си на ход.
The Shaman
Архитекта и инженер Г.Айфел създал кулата в Париж е и инженер (не архитект) и на ...Много,много популярно сдание.Кое е то?
dulsinea
QUOTE(The Shaman™ @ Mar 25 2006, 01:48 AM) *
Архитекта и инженер Г.Айфел създал кулата в Париж е и инженер (не архитект) и на ...Много,много популярно сдание.Кое е то?

Густав Айфел е автор и на други известни постройки, като Статуята на Свободата, Виадуктът в Гараби (Кантал), Гарата Нюгати в Будапеща (Унгария)...

Предполагам, във въпросът си визираш Статуята на свободата, която Франция подарява на САЩ през 1886 г.
The Shaman
QUOTE(dulsinea @ Mar 25 2006, 02:23 AM) *

QUOTE(The Shaman™ @ Mar 25 2006, 01:48 AM) *

Густав Айфел е автор и на други известни постройки, като Статуята на Свободата, Виадуктът в Гараби (Кантал), Гарата Нюгати в Будапеща (Унгария)...

Предполагам, във въпросът си визираш Статуята на свободата, която Франция подарява на САЩ през 1886 г.

Подарява е силно казано,но като цяло си права.Идеята е на Фредерик Огюст Бартолд.Статуята е висока 92 м, с тегло 255 т .Ти си.
dulsinea
QUOTE(The Shaman™ @ Mar 25 2006, 08:24 AM) *
Подарява е силно казано,но като цяло си права.Идеята е на Фредерик Огюст Бартолд.Статуята е висока 92 м, с тегло 255 т .Ти си.

Подарява е точната дума - Статуята на свободата е подарък от Ордена на франкмасоните, съвременните наследници на илюминатската традиция, а Фредерик Бартолди е член на масонската ложа на Елзас и Лотарингия във Франция.

Сега статуи на илюминатската богиня на разума могат да се намерят по целите Съединени Щати. Една от тях стои във Вашингтон, друга – на върха на Капитола в Остин, Тексас. Но най-известната статуя на Богинята на Разума, най-величественото изображение се намира в Ню-Йоркското пристанище. Издигайки се над блесналите води, тя държи в изпънатата си ръка факела на огъня – символа на озаряващата, даваща надежда и освобождаваща човечеството, светлина.

Нека някой друг да задава въпрос.
The Shaman
Мисълта ми е,че е построена там за разлика от други статуи подарък.
vIkToRsHeFa
QUOTE(dulsinea @ Mar 25 2006, 03:21 PM) *

Нека някой друг да задава въпрос.

Кое е най-бързото живо същество на земята и с каква скорост се движи. 15.gif
_CarlCox_
Не е ли гепарда - около 115 km/h.
vIkToRsHeFa
Мне подсказвам... "Фът Фът..."
_CarlCox_
Ами на сушата е той, или става въпрос изобщо.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.