**ASTERIX**
Apr 7 2006, 18:59
Че дори и от центъра на земята, най високия връх пак си е най високия

без значение от каде го мериш, все си е най висок. Та отговора май е Еверест ( той ли е най високия връх в света, не съм много сигурен )
dulsinea
Apr 7 2006, 19:06
QUOTE(**ASTERIX**_89 @ Apr 7 2006, 07:59 PM)

Че дори и от центъра на земята, най високия връх пак си е най високия

без значение от каде го мериш, все си е най висок. Та отговора май е Еверест ( той ли е най високия връх в света, не съм много сигурен )
Неее, не си прав.
Еверест е най-високият, но измерен от морското равнище.
Има друг, който е близо 2 000м. по-висок от Еверест...
Пак казвам - има разлика дали се мери от морското равнище или от центъра на Земята.
never_mind
Apr 7 2006, 19:15
Май съм чувал за нещо подобно. Мисля ,че беше подводен връх, но само това си спомням.
**ASTERIX**
Apr 7 2006, 19:24
Добреде, ама неможе да е подводен
От центъра на земята до който и да е връх под водата растоянието ще е по - малко отколкото от центъра на земята до който и да е връх над морското равнище ( тоест до връх който не е под водата )
Според мен не би трябвало да има значение от каде се мери

Когато е по висок от другите от кадето и да го мериш пак ще е по висок от другите - поне аз така го виждам. Ако греша като се даде верен отговор моля обяснете защо греша
QUOTE(**ASTERIX**_89 @ Apr 7 2006, 08:24 PM)

Добреде, ама неможе да е подводен
От центъра на земята до който и да е връх под водата растоянието ще е по - малко отколкото от центъра на земята до който и да е връх над морското равнище ( тоест до връх който не е под водата )
Според мен не би трябвало да има значение от каде се мери

Когато е по висок от другите от кадето и да го мериш пак ще е по висок от другите - поне аз така го виждам. Ако греша като се даде верен отговор моля обяснете защо греша
Земята не е абсолютно кръгла. Леко е спляскана от към полюсите и това се дължи на въртенето около оста и. Така че предполагам върха се намира някъде около екватова ?
dulsinea
Apr 7 2006, 19:35
Помисли малко за формата на Земята

А и върхът определено не е подводен - образно може да се каже, че е "най-близко до звездите".
Едит:
QUOTE(koceto @ Apr 7 2006, 08:34 PM)

Земята не е абсолютно кръгла. Леко е спляскана от към полюсите и това се дължи на въртенето около оста и. Така че предполагам върха се намира някъде около екватова ?
Точно
'Вървиш' в правилната посока на отгатване на въпроса.
**ASTERIX**
Apr 7 2006, 19:38
QUOTE(koceto @ Apr 7 2006, 08:34 PM)

Това го знам, обаче пак не отговаря на въпроса ми

Както и да е, ще видим отговора и ще разберем
Вулканът Чимборасо 6310 м в Кордилерите (Еквадор) а от центъра.
Еверест отстои на 6 382 213 метра от центъра на Земята , а Чимборасо – на 6 384 422 метра.
Ако е вярно нека друг да поства, че изчезвам. Утре ще видя резултата.

dulsinea
Apr 7 2006, 19:54
QUOTE(koceto @ Apr 7 2006, 08:49 PM)

Вулканът Чимборасо 6310 м в Кордилерите (Еквадор) а от центъра.
Правилно - Чимборасо се смята за най-високия връх на планетата, измерен не спрямо морското равнище, а спрямо центъра на земното кълбо. Изпъкналостта на Земята при Екватора е причината този връх да се доближава най-много до звездите, според някои изчисления превъзхождайки Еверест с близо 2000 метра!
Ето и още малко
инфо .
Следващият, моля!
The Shaman
Apr 7 2006, 21:51
Да се пробутам пак...
Защо месец август има трийсет и един дена ?
dulsinea
Apr 7 2006, 22:23
QUOTE(The Shaman™ @ Apr 7 2006, 10:51 PM)

Да се пробутам пак...
Защо месец август има трийсет и един дена ?
Съществуват множество идеи за календарни системи. Като се започне от древно египетския календар през римския и се стигне до юлиянската реформа.
След юлианската реформа римските жреци (понтифиците) трябвало да наблюдават за точността в календара. Обаче те вместо на четири години да отчитат високосна година, на няколко пъти направили това на третата година. Заради тази грешка календарното време се объркало. Несъответствието било забелязано чак на 8 г. пр.н.е. по време на приемника на Цезар император Август. Той извършил нова реформа и поправил натрупалите се грешки.
По негова заповед допълнителни дни във високосните години не били включвани между 8 г. пр.н.е. и 8 г. от н.е. Тогава сенатът решил да преименува секстилис (шести) месец на август в чест на императора. Но секстилис имал само 30 дни. Сенатът решил, че е неудобно да постави в посветения на Август месец по-малко дни, отколкото в месеца посветен на Юлий Цезар и затова от Февруари бил изваден един ден и прибавен към секстилис- август, който станал 31 дни.
Ето и повече подробности за
календарите .
The Shaman
Apr 7 2006, 22:31
Така поставено виждам,че може и да си права.Аз лично знам много по-просто обяснение.Точно император Август е бил виновника,но това станало преди битка.Четния брой носел нещастие и тогава той така да се каже наредил месецът в който се води битката да вземе един ден от февруари и така...Не съм ползвал Гугле така си го знам.Ти си пак.
dulsinea
Apr 7 2006, 23:00
QUOTE(The Shaman™ @ Apr 7 2006, 11:31 PM)

Така поставено виждам,че може и да си права.Аз лично знам много по-просто обяснение.Точно император Август е бил виновника,но това станало преди битка.Четния брой носел нещастие и тогава той така да се каже наредил месецът в който се води битката да вземе един ден от февруари и така...Не съм ползвал Гугле така си го знам.Ти си пак.
Така поставено, съм...
Ако прочетеш внимателно цялата статия, постната от мен (след кат се ровнах и в Гугъл), ще разбереш, че донякъде от суеверие, а донякъде и заради чисто човешки грешки римляните са променили броя на дните не само на месец август.

... и аз нещата така си ги знам, ама си обогатявам общата култура и от ровене из Гугъл и четене на интересни статии...
А ето и нещо лесно:
защо ескимосите, дори когато умират от глад, не ядат яйца от пингвини?
The Shaman
Apr 7 2006, 23:04
Щото няма от къде да ги намерят.По същата причина и белите мечки не ги обичат.
dulsinea
Apr 7 2006, 23:07
QUOTE(The Shaman™ @ Apr 8 2006, 12:04 AM)

Щото няма от къде да ги намерят.По същата причина и белите мечки не ги обичат.
Именно - пингвините са на Антарктида, а ескимосите са в Аляска и Сибир (както и белите мечки).
Ти си.
The Shaman
Apr 7 2006, 23:12
Е вече друг да дава,че почнахме на къс пас
Голямо състезание му спретнахте
dulsinea
Apr 8 2006, 12:09
QUOTE(koceto @ Apr 8 2006, 12:16 AM)

Голямо състезание му спретнахте

То така с двама състезатели не е интересно.
Не стойте отстрани само да гледате - включете се в играта
Хайде - интересно ми е какъв ще е следващия въпрос.
_CarlCox_
Apr 9 2006, 09:43
Извинявам се ако изпреварвам някой
Защо Луната е обърната винаги с едната си половина към Земята?
The Shaman
Apr 9 2006, 09:56
QUOTE(_CarlCox_ @ Apr 9 2006, 10:43 AM)

Защо Луната е обърната винаги с едната си половина към Земята?За Луната е характерно
синхронно въртене *, поради което само едната й страна (или нейната „близка страна“) е видима от Земята. Другата й страна („далечната страна“ или „обратната страна“) остава винаги скрита от земния наблюдател освен малки части в близост до хоризонта вследствие на лунната либрация. Далечната страна на Луната е била напълно непозната за човечеството преди космическата ера. Синхронното въртене на Луната е резултат от действието на приливните сили на Земята, които са намалили значително ъгловия момент на Луната скоро след нейното формиране.
------------------------------------------
*В астрономията термина синхронно въртене се използва за описване на тяло (А) намиращо се на орбита около друго тяло (Б), с орбитален период равен на периода на въртене, или с други думи — тяло А е винаги обърнато с една и съща страна към тяло Б. Тяло Б от друга страна не е задължително да е обърнато с една и съща страна към тяло А. Луната има синхронно въртене спрямо Земята. За Плутон и Харон е характерно взаимно-синхронното въртене, където и двете тела са обърнати с една и съща страна към другото. За повечето от спътниците в Слънчевата система е характерно синхронното въртене поради въздействието на приливните сили на планетата около която те се намират на орбита.
Цитат -Уики...
_CarlCox_
Apr 9 2006, 10:08
QUOTE(The Shaman™ @ Apr 9 2006, 10:56 AM)

QUOTE(_CarlCox_ @ Apr 9 2006, 10:43 AM)

Защо Луната е обърната винаги с едната си половина към Земята?За Луната е характерно
синхронно въртене *, поради което само едната й страна (или нейната „близка страна“) е видима от Земята. Другата й страна („далечната страна“ или „обратната страна“) остава винаги скрита от земния наблюдател освен малки части в близост до хоризонта вследствие на лунната либрация. Далечната страна на Луната е била напълно непозната за човечеството преди космическата ера. Синхронното въртене на Луната е резултат от действието на приливните сили на Земята, които са намалили значително ъгловия момент на Луната скоро след нейното формиране.
------------------------------------------
*В астрономията термина синхронно въртене се използва за описване на тяло (А) намиращо се на орбита около друго тяло (Б), с орбитален период равен на периода на въртене, или с други думи — тяло А е винаги обърнато с една и съща страна към тяло Б. Тяло Б от друга страна не е задължително да е обърнато с една и съща страна към тяло А. Луната има синхронно въртене спрямо Земята. За Плутон и Харон е характерно взаимно-синхронното въртене, където и двете тела са обърнати с една и съща страна към другото. За повечето от спътниците в Слънчевата система е характерно синхронното въртене поради въздействието на приливните сили на планетата около която те се намират на орбита.
Цитат -Уики...

Да точно така, ти си на ход.
The Shaman
Apr 9 2006, 10:09
Между другото така стои въпроса и с Венера и Сатурн ако не се лъжа

Да дава друг.
vIkToRsHeFa
Apr 9 2006, 18:21
Като сме на тази тема...
Със колко оборота ще се завърти меркурии за 24 земни часа...
never_mind
Apr 9 2006, 18:45
0, защото периода и на завъртане е близо 59 земни дни...
vIkToRsHeFa
Apr 9 2006, 19:11
Мммм не.. Самото обяснение исля че не е вярно... иначе отговора е верен! Меркурии не се върти около собствената си ос а само около слънцето 8Д Ти си!
_CarlCox_
Apr 9 2006, 20:07
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Apr 9 2006, 08:11 PM)

Мммм не.. Самото обяснение исля че не е вярно... иначе отговора е верен! Меркурии не се върти около собствената си ос а само около слънцето 8Д Ти си!

Не е така. Върти се около оста си с период - 58.6462 дни. Отговора на never_mind е правилен, но твоето обяснение не.
vIkToRsHeFa
Apr 9 2006, 22:11
Не съм казал че не е правилен... Правилен е естествено въпроса ми е че винаги е ден и не може да се измерва в дни... във земни дни па бива и все пак не знам не може да се изчисли точно. Както и да е де фактически за да направи пълен оборот трябва да обиколи слънцето 1 път

както и да е never_mind ти си! 8Д
never_mind
Apr 10 2006, 07:04
Колко ще е часа на северния полюс, ако в Пловдив е 6 часа вечерта?
vIkToRsHeFa
Apr 10 2006, 09:28
Относително... Зависи кой връх имаш в предвид този на буквалният полюс който се мести всяка година съус колко беше там или стандартното му положение ако е изправена планетата както трябва а не под ъгъл...
never_mind
Apr 10 2006, 16:14
Правилна забележка

имам предвид географския северен полюс, а не магнитния, който е изместен с 11 градуса мисля...
vIkToRsHeFa
Apr 11 2006, 21:19
QUOTE(never_mind @ Apr 10 2006, 05:14 PM)

Правилна забележка

имам предвид географския северен полюс, а не магнитния, който е изместен с 11 градуса мисля...
Там в тази точка времето би трябвало да е едно и също винаги огрято от слънцето но много слабо което е и причината за образуването на ледената шапка. иначе там има и северни сияния които едно време са мислели че са от слнцето но се оказало че са от силните магнитни вълни на северният полюс и космоса. Всичко което казвам по принцип е от обща култура и е твърде вероятно на места да съм в грешка.
ПП. За изместването... всяка година се измества по малко успоредно със глобалното затопляне май си прав за 11 градуса че беше но не съм сигурен.
never_mind
Apr 11 2006, 22:14
Значи за сиянието, то наистина се дължи на слънцето, по-точно на периодичните изригвания, които образуват т.н. слънчев вятър ( представлява силен поток от електрони ), който достигайки Земята бива увлечен от магнитното й поле, чиито силови линии се събират на полюсите, затова именно там има сияния... тва от мойта обща култура

( леко се отплеснахме от въпроса ). Чакам отговор за въпроса
"Колко ще е часът на Северният полюс, ако в Пловдив е 6 вечерта?"
vIkToRsHeFa
Apr 12 2006, 00:40
Какъв ти час ако съм застанал на геометричният връх обхващам всички часови зони и не попадам точно в никоя. Поне по пътя на логиката.
ПП. Пак може да съм издрънкал нещо не както трябва. 8Д
never_mind
Apr 12 2006, 06:23
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Apr 12 2006, 01:40 AM)

Какъв ти час ако съм застанал на геометричният връх обхващам всички часови зони и не попадам точно в никоя.
Мда така е, затова там часът е колкоти си искаш. Например изследователските станции си нагласят часовниците по тяхното си локално време ( ака са норвежци - по времето в Норвегия и т.н. ).
vIkToRsHeFa
Apr 12 2006, 20:26
Айде малко за еволюцията да поговорим нещо интересно... какво е холоцен-а и със какво се характеризира.
dulsinea
Apr 12 2006, 21:02
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Apr 12 2006, 09:26 PM)

Айде малко за еволюцията да поговорим нещо интересно... какво е холоцен-а и със какво се характеризира.
Холоценът е епохата, през която се създават съвремените ландшафти, като по това време се извършва и разселването на днешния човек. Той е последният период от Кватернера през Неозойската ера.
Холоценът е известен като "следледниковата" или "съвременната епоха". За начало се смята 8 - 6 000 г пр. н.е., след приключването на голямото Вюрмско заледяване.
vIkToRsHeFa
Apr 12 2006, 21:05
Какво да кажа... ти си...
dulsinea
Apr 15 2006, 12:26
Такаааа....
Всеки е виждал и е пътувал със съвременните, електрифицирани влакове.
Та как се казва устройството, чрез което влакът черпи енергия от високоволтовата мрежа?
never_mind
Apr 15 2006, 13:35
Пантограф - използва се за връзка м/у локомотива и електрическата мрежа.
dulsinea
Apr 15 2006, 14:46
QUOTE(never_mind @ Apr 15 2006, 02:35 PM)

Пантограф - използва се за връзка м/у локомотива и електрическата мрежа.
Правилно - ти си наред.
never_mind
Apr 15 2006, 15:05
Кой е най-скъпият филм, спечелил Оскар?
dulsinea
Apr 15 2006, 17:01
QUOTE(never_mind @ Apr 15 2006, 04:05 PM)

Кой е най-скъпият филм, спечелил Оскар?
Aко не ме лъже паметта става въпрос за "Титаник" на режисьора Джеймс Камерън. За създаване на катастрофичния филм са похарчени $200 млн.
never_mind
Apr 15 2006, 17:19
Той е.
Къртиш мифки!! Ти си.
dulsinea
Apr 15 2006, 17:35
Ами да продължим в същия дух:
Коя е най-скъпата книга в света - колко струва и кой е собственикът и?
GABRIEL
Apr 15 2006, 17:44
QUOTE(dulsinea @ Apr 15 2006, 06:35 PM)

Ами да продължим в същия дух:
Коя е най-скъпата книга в света - колко струва и кой е собственикът и?
“Лестерски кодекс” на Леонардо да Винчи.Тя е закупена от Бил Гейтс за 24 млн. долара.
dulsinea
Apr 15 2006, 17:53
QUOTE(GABRIEL @ Apr 15 2006, 06:44 PM)

“Лестерски кодекс” на Леонардо да Винчи.Тя е закупена от Бил Гейтс за 24 млн. долара.
Перфектен отговор!
Ти си наред.
GABRIEL
Apr 15 2006, 19:07
Ще следвам линията на питанките:
Коя е най-скъпата картина в света?
Chakala
Apr 15 2006, 21:01
хм..интересен въпрос...сещам се за една "евтина картинка"

....
картината е нарисувана през 1905 година от известния художник
Пабло пикасо - Момчето с лулата,която е на стоиност 105 млн.долара !!!
.....тя ли е прочутата картина
GABRIEL
Apr 16 2006, 12:00
QUOTE(Chakala @ Apr 15 2006, 10:01 PM)

хм..интересен въпрос...сещам се за една "евтина картинка"

....
картината е нарисувана през 1905 година от известния художник
Пабло пикасо - Момчето с лулата,която е на стоиност 105 млн.долара !!!
.....тя ли е прочутата картина

Ако не е проведен наскоро нов рекорден търг...това е картината. Ти си!
Chakala
Apr 16 2006, 16:34
е сега май е мои ред да задам въпрос......
Коя е най-тежката
ЛЕТЯЩА птица в света и колко тежи тя

Пояснение:
НЕ най-голямата,а НАЙ-ТЕЖКАТА ЛЕТЯЩА птица ! ! !
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.