Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Игра: За любознателните и всезнаещите...
GGbit.info > Развлечение > Форумни игри
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
dulsinea
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 27 2006, 10:52 PM) *
Айде един въпрос във мой стил със едно леко въпросче като за начало....
Кой е първият програмист и кога е живял ?

Августа Ада Кинг Лавлейс

Ада Байрон, графиня на Лъвлейс, е една от най-ярките личности в историята на изчислителната техника Тя е родена на 10.12.1815 г. в Пикадили, Мидълсекс (днес част от Лондон). Баща й е знаменитият поет Лорд Джордж Байрон, а майка й - Ан Изабел Милбанк.

Ето ви нещо повече за първият програмист.
vIkToRsHeFa
Мда точен отговор!
Знаете ли обаче кое е най-куриозното.... четвъртият пост от тази тема:
http://ggbit.info/forum/lofiversion/index.php/t796.html
dulsinea
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 27 2006, 11:16 PM) *
Мда точен отговор!
Знаете ли обаче кое е най-куриозното.... четвъртият пост от тази тема:
http://ggbit.info/forum/lofiversion/index.php/t796.html

Наистина е куриозно, че не си успял преди да откриеш инфо за Ада...
Чичко Гугъл ли не е бил в час или ти си бил прекалил с ментите? wink.gif... Шегичка biggrin2.gif

Нека някой друг да задава въпрос - в момента нищо не се сещам. wacko.gif
vIkToRsHeFa
QUOTE(dulsinea @ Mar 27 2006, 11:30 PM) *

Наистина е куриозно, че не си успял преди да откриеш инфо за Ада...
Чичко Гугъл ли не е бил в час или ти си бил прекалил с ментите? wink.gif... Шегичка biggrin2.gif

Нека някой друг да задава въпрос - в момента нищо не се сещам. wacko.gif

Като общи познания написаното там не беше зле мисля... biggrin2.gif иначе за протокола тогава нямаше абсолютно никаква информация! 14.gif сега като напишеш "Първият програмист" във гугъла и цъфваме на 3-то място: http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D0%BF...%81%D1%82&meta=

Иначе ето следващ въпрос:
Кой български хан помага на византия и за това си деяние получава титлата "кесар"
Госпожица Вещицата
Хахахаха....айде да ви видим как сте с профила ми в училище-физика wink.gif
Преписвам едно изречение от учебника за 8кл,написано с големи дебели черни буквички....
"Явлението,при което поради промяна на магнитното поле в един затворен проводников контур(намотка) протича ток,се нарича *******.Самия ток се нарича *******"
П.п.звездичките не са равни на бр. на буквите,само да уточня....

Едит:шефа ме изпревари...но не е ли неговия отговор Борис I?

edit 2:Хахаха,много мераклии станахме....
Крадец на рози
Koй съди група Gorgoroth,и за какво.Жокерче ,човека който ги съди се гътна вече smile.gif
never_mind
По въпроса на шефа: хан Тервел през пролетта на 705 год. помага на Юстиан II
По въпроса на ioanna_n:Явлението е електромагнитна индукция, а токът се нарича индуциран
По третия върос:И идея си нямам 10.gif
vIkToRsHeFa
QUOTE(joanna_n @ Mar 27 2006, 11:48 PM) *

Хахахаха....айде да ви видим как сте с профила ми в училище-физика wink.gif
Преписвам едно изречение от учебника за 8кл,написано с големи дебели черни буквички....
"Явлението,при което поради промяна на магнитното поле в един затворен проводников контур(намотка) протича ток,се нарича *******.Самия ток се нарича *******"
П.п.звездичките не са равни на бр. на буквите,само да уточня....

Едит:шефа ме изпревари...но не е ли неговия отговор Борис I?

edit 2:Hahaha,mnogo meraklii stanahme....

Индукция, индуциран

А иначе е хан тервел.

ПП. Отговарям на моя въпрос да се намали броя на активните въпроси че... biggrin2.gif

Едит: never_mind а не си ми подхвърлил някой троянец във задният двор.... blink.gif
Госпожица Вещицата
QUOTE(never_mind @ Mar 27 2006, 11:59 PM) *

По въпроса на шефа: хан Тервел през пролетта на 705 год. помага на Юстиан II
По въпроса на ioanna_n:Явлението е електромагнитна индукция, а токът се нарича индуциран
По третия върос:И идея си нямам 10.gif

да,за същото говорим....
по въпроса на шефа-както казах съм боса по история....не ми се хилете много rolleyes.gif
never_mind
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 28 2006, 12:02 AM) *

Едит: never_mind а не си ми подхвърлил някой троянец във задният двор.... blink.gif

Тук вече не стоплих 9.gif ...
vIkToRsHeFa: Тъкмо пишех това а в предният пост си постнал абсолютно същото. пошегувах се че си ми заразил машината с троянец. Както и да е. smile.gif
Mitя
Като гледам военните действия са вече преминали, но вярвам че ще ми позволите да изкажа и моето мнение с известно закъснение. smile.gif Имаме един коректно зададен въпрос:

QUOTE(never_mind @ Mar 27 2006, 08:55 PM) *

Колко стар е Пловдив?

И аз ще попитам: Кой го е създал?
Отговор: Филип II (Бащата на Александър Велики Македонски). Ако не сте съгласни с това, защо тогава има издигнат паметник в центъра на града?
През 342 г. пр.Хр. Филип II покорява тракийското селище Небеттепе. Те оставят свой гарнизон, а самото селището преустройват в град. Древните автори отбелязват, че е дело на Филип и за това носи неговото име - Филипополис. Приема се, че по това време градът се е казвал Евмолпия, съобщено от Амиан Марцелин. Траките наричат града Пулпудева или Пулпудава. Древните автори съобщават и името Понерополис - град на крадците и измамниците (наи-вероятно свързано с македонските колонизатори и набезите им в гръцките градове). Римляните го наричат и Тримонциум от разположението му върху трите хълма. Славяните го наричат Пъпълдин или Плъдин, което от славянски означава също град на Филип. Турското наименование на града е Филибе. Днешното име е една транскрипция на славянското Пъпълдин - Плъдин - Плоудин - Пловдив.

За горният текст съм ползвал извадки от книгата "Книга за Пловдив" на издателство "ПОЛИГРАФ" с автори Елена Кесякова, Александър Пижев, Стефан Шивачев и Недялка Петрова, издадена 1999 г.

Та, Пловдив е точно толкова стар - от основаването му след 342 г. пр.Хр. до днес.

Иначе за спорта. В тази книжка пише, че първите проучени праисторически поселения на територията на днешен Пловдив се отнасят към VI (шесто) хилядолетие пр.Хр. (през неолита) - Ясатепе. Кой преди това е тичкал тука и лагерувал с шатрите и вигвамите, надали някой ще може да ви каже. biggrin2.gif
Има локализирано друго селище намиращо на улица "Брезовска". Смята се, че селището е възникнало през неолита и загива през началото на бронзовата епоха.
Третото селище се намира на Джендемтепе, което се отнася към бронзовата епоха, но следите му са разрушени от следващи градежи.
Има и съмнения за още едно праисторическо селище, което не е проучвано.
Госпожица Вещицата
Такам....ето го и отговора на моя консултант....
Пловдив,като селище (както се питаше) е от поне 1200-1400 години...Изненадващо,но факт...Когато питах отговора беше "Като Пловдивчанка можеш спокойно да кажеш 1400,макар че не може да се докаже...Но доста историци приемат този вариант wink.gif ...Иначе като искаш кажи 1200 biggrin.gif " (тук избухна в смях а аз бързах,така че се наложи да прекратим разговора...Дано скоро имам възможност да го поразпитам по-подробно,защото наистина се заинтересувах....
Но се искаше само отговор на въпроса,нали wink.gif
The Shaman
[off] Мерси Митя... smile.gif[/OFF]
_CarlCox_
Хайде, който е на ред да задава въпрос smile.gif
vIkToRsHeFa
Каква е температурата на слънцето и какво ще стане ако парче с големината на игла нажежено до температурата на неговата повърхност се появи на земята какъв ще е ефекта... (много готино допълнително инфо от учебника за седми клас ако не ме лъже паметта по физика...
The Shaman
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 29 2006, 09:52 PM) *

Каква е температурата на слънцето и какво ще стане ако парче с големината на игла нажежено до температурата на неговата повърхност се появи на земята какъв ще е ефекта... (много готино допълнително инфо от учебника за седми клас ако не ме лъже паметта по физика...

Температура на повърхността - 6 058 °
Температура в центъра = 15 600 000 ° С а понякога и до 20 000 000 ° С.

Втория ти въпрос едва ли има точен отговор.Скороста на тази частица би била достатъчно голяма да нанесе последствия,които не биха се влияли от температурата му.Само по себе си тяло с такава големина (игла) и с такава температура реално не би съществувало.
vIkToRsHeFa
Точен отговор! ( 5780 K )А иначе за топлината ако парче със размер на игла нагрято до тази температура... всичко във радиус от 150 КМ би било изгорено wink.gif поне така пишеше... (или това го четох в енциклопедия тогава )

ПП. Ниската цифра в интерес на истината ме съмнява, но все пак 8D
ПП2. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%...%BD%D1%86%D0%B5 за температурата smile.gif
The Shaman
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 29 2006, 10:13 PM) *

Точен отговор! ( 5780 K )
ПП. Ниската цифра в интерес на истината ме съмнява, но все пак 8D
ПП2. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%...%BD%D1%86%D0%B5 за температурата smile.gif

5780 K е цветната температура или цветния спектър,който съм чел някъде,че е дори над 6000к за нормален слънчев ден. smile.gif
vIkToRsHeFa
QUOTE(The Shaman™ @ Mar 29 2006, 10:18 PM) *

5780 K е цветната температура или цветния спектър,който съм чел някъде,че е дори над 6000к. smile.gif

Точно каквото е и нашето слънце - жълт джуджо.... biggrin2.gif ти си на ред или този който задава следващият въпрос... biggrin2.gif
The Shaman
О.К. В какъв цвят умира хамелеона?
vIkToRsHeFa
Зелен confused.gif
The Shaman
QUOTE(vIkToRsHeFa @ Mar 29 2006, 11:00 PM) *

Зелен confused.gif

Мне...
Госпожица Вещицата
Нещо жълтеникаво май беше....никакъв спомен....
The Shaman
Не е и това.
Между другото прочетох една интересна информация по въпроса за слънцето.Знаете ли какъв е парадокса!? Нужната температура за протичане на термоядрени процеси каквито текат на слънцето е 100 000 000 ° С а както разбрахме най-високата температура там е 20 000 000 ° С...Това ставаше и за загатка smile.gifНомера е в голямото налягане на слънцето.Учените на земята които се стремят към термоядрения процес поради невъзможноста да постигнат такова налягане искад да получат 100 000 000 ° С,но това засега е само в рамките на теорията...Като се замисля и атомната бомба обаче е създадена единствено на теория smile.gif
vIkToRsHeFa
Мене по принцип ми не требе жокер ама като гледам хората нещо не могат се сетят какъв е цвета...

ПП. За слънцето естествено че чрез налягането как иначе wink.gif и все пак температурата. А и още по интересно е самото създаване... представи си какво налягане е нужно за да се зароди звездата при студа във открития космос wink.gif
The Shaman
Нямам жокер.Сигнално червен е.Да дава следващия smile.gif

Най-ниското място в света е...
AZDEAZ
Най-ниското място на света - не е ли Мъртво море - най-голямата депресия на Земята.
The Shaman
QUOTE(AZDEAZ @ Apr 3 2006, 05:18 PM) *

Най-ниското място на света - не е ли Мъртво море - най-голямата депресия на Земята.

Мне.Мъртво море е на морското равнище.За да е най ниско мястото,поне трябва да се слиза в него до известна степен...
AZDEAZ
Мисля, че грешиш. Мъртво море се намира на 400 м под морското равнище и според мен това е верният отговор. Именно в тази връзка споменах, че е най-голямата депресия - тоест намираща се под морското равнище.
Ти да не намекваш за Марианската падина - над 11 000 м?!
koceto
До колкото знам е Марианската падина в Тиихия океан на около 11 км под морското равнище. Но тя е под водата.
never_mind
Може би имаш предвид Марианската падина в Тихия океан - 11040 м. под морското равнище.
п.с. eeeeeeeee sad.gif все пак Мъртво море май е най-точният отговор.
The Shaman
QUOTE(koceto @ Apr 3 2006, 05:29 PM) *

До колкото знам е Марианската падина в Тиихия океан на около 11 км под морското равнище. Но тя е под водата.

Без значение,че е под водата...
Марианската падина е засега най-дълбоката известна морска падина, както и най-дълбокото място в земната кора. Намира се на 11"21' сев. ш. и 142" 12' изт. д. в Тихия океан. Това e между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови. Марианската падина е дълбока 11 022 метра. Дъното й се намира на 6366,4 км от центъра на Земята.

Имаме победител.Ти си.
AZDEAZ
Не искам да се заяждам, но не мисля, че той е победителят. Може би трябваше да си конкретизираш въпроса. Както и да е. Нека той задава въпрос, въпреки че аз все пак споменах първа марианската падина. А и той отбелязва, че все пак е под водната повърхност и въпроса е двусмислен.
The Shaman
QUOTE(AZDEAZ @ Apr 3 2006, 05:34 PM) *

Не искам да се заяждам, но не мисля, че той е победителя. Може би трябваше да си конкретизираш въпроса. Както и да е. Нека той задава въпрос, въпреки че аз все пак споменах първа марианската падина.

Права си.Ако забележиш ще видиш,че постовете са по едно и също време...Просто съвпадение.Ти си наред.И да намеквам точно за нея.Дали е под водата или не няма значение.Като казах на морското равнище имах предвид,че е по-плитко от нея.В океана има и много известни върхове...
AZDEAZ
Добре. Айде и аз ще дам нещо лесничко и свързано с най - най на света.
Кой е най-големият водопад в света - имам предвид по отношение на височина.
The Shaman
QUOTE(AZDEAZ @ Apr 3 2006, 05:45 PM) *

Добре. Айде и аз ще дам нещо лесничко и свързано с най - най на света.
Кой е най-големият водопад в света - имам предвид по отношение на височина.

Чух,че съвсем наскоро открили някакъв,който бил най-високия.
AZDEAZ
А сега де. Май пак ще имаме двусмислени отговори, ако си прав. Ужас - излезе,че и класацийте за най-най по света не са константна величина.
The Shaman
Добре де.Ако говориш за Анхел - 1 054 м или Сан Анхел. Иначе виж http://www.btv.bg/news/?magic=curious&story=47907
AZDEAZ
Е прав си - "Салтото на Ангела". Въпреки, че аз знам че е висок 979 метра. Видях и линка, който си дал - но този водопад е само някакви си 771 tongue.gif . Тоест не поема палмата на първенството wink.gif. А иначе за любознателните ще допълня, че водопада се намира във Венецуела и е открит от Джими Енджъл (Jimmie Angel), който търсил злато и катастрофирал със самолета си в този район. Самолетът му и до ден днешен стои и ръждясва там като монумент на откритието му. Както се досещате водопада е кръстен на него.

Пак се върнахме в изходна позиция - отново си ти.
The Shaman
Да дава някой друг сега...Може би @koceto.С него постнахте в една секунда smile.gif
amd
Коя е най-голямата хищна птица в света?
The Shaman
QUOTE(amd @ Apr 3 2006, 10:36 PM) *

Би трябвало да е кондор ако говорим за сега съществуващите птици !?!?
amd
QUOTE(The Shaman™ @ Apr 3 2006, 10:40 PM) *

Харпия (Harpia harpija)
----------------------------
Става въпрос за откритата сравнително наскоро,през 70-те г.на миналия век ,на учените им се сторило доста странно че птица с такъв размер може да обитава амазонската джунгла без да бъде открита дълго време и затова я нарекли на богинята ХАРПИЯ от гръцката митология
кондора е вид лешояд.!
The Shaman
QUOTE(amd @ Apr 3 2006, 10:48 PM) *

QUOTE(The Shaman™ @ Apr 3 2006, 10:40 PM) *

Харпия (Harpia harpija)
----------------------------
Става въпрос за откритата сравнително наскоро,през 70-те г.на миналия век ,на учените им се сторило доста странно че птица с такъв размер може да обитава амазонската джунгла без да бъде открита дълго време и затова я нарекли на богинята ХАРПИЯ от гръцката митология
кондора е вид лешояд.!

Води се една от най-големите,но да...Само,че каза отговора си така,че давай пак.
п.п.Лешояда не е ли птицаconfused.gif
amd
Знаете ли коя е единствената страна съществуваща и до днес която не е загубила нито една война?
_CarlCox_
Имам малко странно предположение - Виетнам?
dulsinea
QUOTE(amd @ Apr 4 2006, 09:32 AM) *

Знаете ли коя е единствената страна съществуваща и до днес която не е загубила нито една война?

Ватикана може би?
_CarlCox_
Имам още едно предположение. Да не е Швейцария?
never_mind
Швейцария е, до колкото знам тя е единствената държава, която винаги е устоявала неутралитета си...
dulsinea
Нещо играта замря... wacko.gif
Я едно лесно въпросче за раздвижване на обстановката:

Кой е най-високият връх на Земята, но измерен от центъра й ?
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.