Като гледам военните действия са вече преминали, но вярвам че ще ми позволите да изкажа и моето мнение с известно закъснение.

Имаме един коректно зададен въпрос:
QUOTE(never_mind @ Mar 27 2006, 08:55 PM)

Колко стар е Пловдив?
И аз ще попитам: Кой го е създал?
Отговор: Филип II (Бащата на Александър Велики Македонски). Ако не сте съгласни с това, защо тогава има издигнат паметник в центъра на града?
През 342 г. пр.Хр. Филип II покорява тракийското селище Небеттепе. Те оставят свой гарнизон, а самото селището преустройват в град. Древните автори отбелязват, че е дело на Филип и за това носи неговото име - Филипополис. Приема се, че по това време градът се е казвал Евмолпия, съобщено от Амиан Марцелин. Траките наричат града Пулпудева или Пулпудава. Древните автори съобщават и името Понерополис - град на крадците и измамниците (наи-вероятно свързано с македонските колонизатори и набезите им в гръцките градове). Римляните го наричат и Тримонциум от разположението му върху трите хълма. Славяните го наричат Пъпълдин или Плъдин, което от славянски означава също град на Филип. Турското наименование на града е Филибе. Днешното име е една транскрипция на славянското Пъпълдин - Плъдин - Плоудин - Пловдив.
За горният текст съм ползвал извадки от книгата "Книга за Пловдив" на издателство "ПОЛИГРАФ" с автори Елена Кесякова, Александър Пижев, Стефан Шивачев и Недялка Петрова, издадена 1999 г.
Та, Пловдив е точно толкова стар - от основаването му след 342 г. пр.Хр. до днес.
Иначе за спорта. В тази книжка пише, че първите проучени праисторически поселения на територията на днешен Пловдив се отнасят към VI (шесто) хилядолетие пр.Хр. (през неолита) - Ясатепе. Кой преди това е тичкал тука и лагерувал с шатрите и вигвамите, надали някой ще може да ви каже.
Има локализирано друго селище намиращо на улица "Брезовска". Смята се, че селището е възникнало през неолита и загива през началото на бронзовата епоха.
Третото селище се намира на Джендемтепе, което се отнася към бронзовата епоха, но следите му са разрушени от следващи градежи.
Има и съмнения за още едно праисторическо селище, което не е проучвано.