Така, едно уточнение за тези които ще се мъчат с Half-Life 2 и CS: Source. Успях да инсталирам най-накрая и двете игри. Обаче не успях да ги тествам защото краковете не вървят. Предполагам че ако имате вече инсталирана и кракната версия ще върви без проблеми. Ще пробвам тия дни да го инсталирам на една Windows машина, да го кракна, архивирам и да си го пратя в къщи и да го тествам. Ако сработи ще пиша. Ако все пак имате оригинален Half-Life 2 (инсталира си се без проблеми, Steam се ъпдейтва, но ви трябва акаунт и оригинален cd-key за да довършите инсталацията), ето какво трябва да направите за да успеете да го пуснете.

Според TransGaming можете да го пуснете и с Cedega 4.3.3. Препоръчително е да ползвате Cedega 5.x.
Първото нещо което трябва да инсталирате от диска на Half-Life 2 е: instmsia.exe. Ако не го направите играта въобще няма да тръгне да се инсталира.

Още едно важно допълнените което някой хора изпускат проади бързане и незнаните - когато инсталирате няколко неща от дадена игра или софтуер - инсталирайте ги на един и същи профил (тук нямам предвид конфигурацията на cedega, а профила който се появява отстрани в GUI-то след първата инсталация на дадена програма), в противен случай все едно нищо не правите. Cedega създава виртуалена машина за всяка една инсталирана програма, и ако инсталирате, както в нашия пример, instmsia.exe в друг профил, то той ще отиде в друга виртуална машина и все едно не сте го инсталирвали за нуждите на играта която ви трябва. Ако ви е трудно да разберете какво казвам, инсталирайте две малки програми всяка в отеделен профил, и влезте в /home/$USER/.cedega/ и ще разберете за какво говоря.

При инсталиране на instmsia.exe трябва да настроите следните параметри на самия емулатор: win98, FreeType Fonts=yes, Sound=OSS. Мисля че може да се мине и без шрифтовете и звуковата настройка, но за win98 съм сигурен.

След като инсталирате Microsoft Installer, можете да пристъпите към инсталирване на Half-Life 2. Настройките са следните: win98, FreeType Fonts=yes, Sound=OSS, Video RAM= >128, притежателите на видео карти ATI трябва да изключат pixel shaders.

По време на инсталацията всичко протична нормално и няма грешки. Можете да си я прецакате само по един начин - като изключите CS: Source от инсталацията. Това аз го направих няколко пъти и всеки път ми даваше грешка. След като му разреших да се инсталира, всичко си протече нормално и грешка нямаше.

Готово. Вече имате инсталирани Half-Life 2 и Counter-Strike: Source. След инсталацията, стартирайте Steam и изчакайте да се ъпдейтне. След това можете да създадете нов акаунт или да влзенете със съществуващ вече такъв, за да въведете cd-key на съответната игра и по този начин да завършите инсталацията.