Заглавие: The Life Before Her Eyes / Животът пред очите й Жанр: Драма Година: 2008 Връзки: imdb.com Режисьор: Вадим Перелман Сценаристи: Лаура Касишке (новела), Емил Щерн (сценарии) Участват: Ума Търман, Еван Рейчъл Ууд, Ева Амури, Габриел Бренан, Брет Кулън
Ревю: Филма е базиран на едноименната бестселър новела на Лаура Касишке. "Животът пред очите й" ("The Life Before Her Eyes") е драматичен трилър, чиято главна героиня Даяна (номинираната за Оскар, Ума Търман), тесногръда дама и майка, която на 15-тата годишнина от трагичната стрелба в училището, започва да поставя под съмнения привидно перфектния си живот, а може би и нейната психика. В ретроспекциите ще видим младата Даяна (Еван Рейчъл Ууд) заедно с плахата й най-добра приятелка Маури. Двете живеят типично по тинейджърски и си мечтаят да напуснат тихото си градче при първа възможност. Тези спомени нарушават идиличния живот, който тя сега води със съпруга си Пол и тяхната малка дъщеря Ема. Когато живота на по-възрастната Даяна започва да се разплита и по-младата Даяна се доближава все повече и повече до фаталния ден, бавно се разкрива по-дълбока мистерия. Ключовият момент във филма е когато двете млади момичета се изправят лице в лице срещу техен въоръжен съученик, който се заканва да убие едната от тях.. какво точно се е случило в този момент ще разберем, когато Даяна си спомни всичко.
Скоро не бях гледал толкова добър филм, всичко му беше на ниво, невероятните актриси, две от любимките ми, монтажа също беше много добър, а самата идея за таймлайна, макар и да не е нещо ново, беше наистина сполучлива. Хареса ми това прескачане от миналото към бъдещето, хареса ми разбърканата последователност на показване на нещата и все пак достатъчно подредено за да не се изпусне нишката. Краят на филма ми се стори леко предвидим, въпреки че за повечето зрители ще е нещо неочаквано, но въпреки това признавам, че финала беше много силен.
Много добри думи мога да напиша за двете руси актриси във филма, много добра игра и на двете и макар да съм по-голям почитател на Евън, признавам че Ума се справи по-добре с персонажа си, особено в по напрегнатите моменти към края, наистина чудесна актриса. Не че Евън не се справи добре, но имам чувството, че играе предимно еднотипни роли, писна ми да я гледам с цигара в уста, във доста от филми, в които участва все пуши и иглежда по един и същ начин, искам да я видя в по различна роля, не само като руса проблемна тийнейджърка с цигарата в уста и изстрадалият поглед.
Режисьора ми е напълно непознат, но ми хареса работата му, на моменти забелязах прилика с работата на други режисьори и дори се чудих до самият край “кой е режисьора?“ и като видях останах доста изненадан от непознатото ми име, предполагам, че след още няколко такива филма ще стане доста известен. За монтажа вече казах, че беше много добър, а това което ми хареса бяха моментите на прескачането на таймлайна, а ретроспекцията на финала беше наистина отлично направена.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.