Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Честит Димитровден!
GGbit.info > GGbit.info > Потребителска зона > Празници
Mimsey
Честит имен ден на всички, които носят имената Димитър, Дмитрия, Димитрина и тяхните прозиводни! НЕка да ви е честито името! 1clap[1].gif 11.gif

Димитровден

Българската православна църква чества Димитровден на 26 октомври. Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руси. Предполага се, че той е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.
Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пак според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

Взето от bg.wikipedia.org
ZzoOoMeR
Честито на .:МИТАКА:. и Дъ Маус най-вече - защото май сямо тях , от които познавам от форума са Димитровци 18.gif
И нали знаете , че на имен ден се самопоканва biggrin.gif ... Oчаквайте очакваното 1.gif

П.п. Ако някой съм пропуснал сори - Знам ви повечето само по никовете ...

ZzoOoMeR & adoration_
unvisioble

Вярва се, че на Димитровден стопаните гледат дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярват, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. На Димитровден започват годежите и сватбите, момите извиват сглядно хоро пред погледите на ергените и техните родители. Така възрастните избират своите бъдещи снахи.

На празника се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.

Честит имен ден на всички съфорумници, носещи името Димитър, Димитрина и производните им!
Наздраве за ваше здраве!
Fixer
Честит имен ден на .:: MITAKA ::. (на тоя човек, ако някога му научкам ника ще дигам банкет) и the_mouse, са живи и здрави и по полека с алкохола, защото министъра чака само да дрънним по едно, за негово уш здраве и ще ни привика в училище.
hristin4e
Честит празник на всички които носят името Димитър, Димитрина! smile.gif
И специално на Митака, с пожелание за много здраве и късмет wink.gif
Craft
Много благодаря за пожеланията blush.gif
И аз искам да пожелая много здраве и щастие на всички знайни и не знайни адши и адшки във форума и по-специално на the_mouse. smile.gif
Chefata
Честит Имен ден Митак да си жив и здрав и всичко най най smile.gif!
Госпожица Вещицата
Честито на Митака и спешъл поздрави за The mouse! Довечера ще си получиш пълната версия честитки на караокето smile.gif
aria
Честит имен ден!!!

На всички които празнуват днес(знайни и незнайни съфорумници),на .::MITAKA::. и the_mouse,на другите Димитровци и Димитринки и т.н. производни имена пожелавам чудесно прекарване на празника,много щастие и любов smile.gif smile.gif smile.gif
Sharo
чистито на сички митаци
n3s1
Честито и от мен на всички,които носят това хубаво име! Пожелавам им много успехи,любов,здраве и щастието да е винаги с тях! Наздраве 4bira[1].gif
f0rgy
Е,честито на митака и дъ_маус!Мн щастие,любов и късмет!
Titan
Честито на Митака и на Мишока!!! Живи и здрави!! biggrin2.gif
smallville_f
Цитат(aria @ Oct 26 2007, 13:43) *
Честит имен ден!!!

На всички които празнуват днес(знайни и незнайни съфорумници),на .::MITAKA::. и the_mouse,на другите Димитровци и Димитринки и т.н. производни имена пожелавам чудесно прекарване на празника,много щастие и любов smile.gif smile.gif smile.gif

х2!! Да са ви живи и здрави имената! И приятно прекарване 4part[1].gif
Tedds
Честит имен ден на Митака и дъ маус!Пожелавам ви много здраве,щастие успехи в живота и мноого усмивки smile.gif
Th3_SpY
Шшш верно бре, неска е Димитровден...къв съм прост, чак ся загрях..Честит празник на Митака и Дъ Маус, с пожелания да са живи и здрави, прави и курави biggrin.gif
K_f_R
честити имен ден на всикчки,сдраве късмет щастие ау мау и всичко най-хубаво І9
the_mouse
Благодаря на всички, които писаха тук, по Skype, които ми звъннаха по телефона и които ми пратиха SMS-и, за топлите думи!!!
HATE
Аз малко късно пиша ама...сега се прибирам и сега почвам и аз празника smile.gif) хахах smile.gif Честито на всички адаши!!! Пийте колкот ви стомах държи и утре не му мислете...трезвейте на спокойствие! Приятно изкарване! smile.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.