Наистина Google e много добър алтернативен метод за търсене на песни. Ето няколко трика за търсене на mp3-ки чрез Google:
"index of" + mp3 + "Ivana"
"index of" + inurl:mp3 + "Preslava" -txt -pls
"index of" + "mp3" + "Radiohead" -html -htm -php
"index of" + intitle:mp3 + ScorpionsКопирате всичко горните примери както съм ги написал (с кавичките, тиренца, плюсчета, и др.) в полето за търсене в Google като заменяте името на изпълнителя/част от името на песента.
Потребителите на Opera могат да направят търсачка, която директно да търси по някой от гореспоменатите начини. Ако някой има интерес, да пише, ще обясним как става.
Добавено:Понеже @.::MITAKA::. сега ми прати ЛС да разясня в темата как по-точно става добавянето на такава търсачка. Ще се опитам по най-ясния и изчерпателния начин да обясня всичко стъпка по стъпка.
1)
Отваряте Opera > Инструменти(Tools) > Настройки(Perferences) > Търсене(Search).2) След като отворите страницата за настройване на търсачките, натискате бутона
Добави(Add). След като ви се отвори прозорец с празни полета, натинете бутона
Подробно(Details) за да се появят още опции.
3) И почваме по ред да попълваме полетата:
- Име(Name) > тук пишете името на търсачката, което ще се появи в Personal Bar.
При мен лично е Google Music Search. - Ключ(Key) > тук въвеждаме дума/буква която ще ни помогне за стартиране на търсенето от адресбара. Примерно по принцип ключът за търсене в Google e "g" и, ако в адресбара напишете "g search word" ще ви се появи страница с резултати за търсената от вас дума.
При мен е "gm" (без кавички). - Адрес(URL) > тук се пише адресът на самата търсачка. Тук се крие цялата философия на задачата. Google e get търсачка, което ще рече, че заявката за търсене се изпраща чрез URL адреса. Тук трябва да въведем някой от гореспоменатите примери за търсене на mp3-ки в интернет. Също така тук влиза в сила и параметърът %s , чиято задача е да разбере какво сме въвели и да изпрати заявка към търсачката за него. При изпращането на заявката, %s ще замени написаното от вас в URL aдреса.
Та, избираме си някой от примерите, да речем втория (
"index of" + inurl:mp3 + "Preslava" -txt -pls) и като адрес трябва да въведем самия адрес към търсачката + трикчето за търсене на песни. След като заменим името на "Preslava" със %s , получаваме -
"index of" + inurl:mp3 + %s -txt -pls. Това трябва да се слее с адреса за търсене на Google. На кратко направо може да поставите следния адрес:
5. Може би промените ще влязат в сила след рестарт на браузъра.
Код
http://www.google.bg/search?hl=bg&q="index of" + inurl:mp3 + "%s" -txt -pls
Toва е, останалите настройки са, ако връзката към търсачката се осъществява чрез post.
Има и друг начин, чрез редактиране на search.ini файла, но мисля, че този е по-удобен.
И, ако искате да използвате друг метод просто редактирате URL aдреса след
bg&q=, но задължително вместо името на изпълнител/песен пишете %s.
Опитах се на кратко да обясня всичко, но колко разбираемо е - незнам. Ако не можете да разберете нещо, питайте.
P.S.: Предлагам темата да се направи важна и заглавието да се преименува на "Алтернативни източници за теглене на песни" или нещо подобно и няколко предложения да се съберат в първия пост и после да се заключи да не става манжда с грозде.