Хърватското чудо с балкански манталитет – Сам Стоун “Сериозния”, е по-забавен и духовит от всякога. Така че не пропускайте шанса си да изпаднете в тежка смехо-криза в компанията му
Сам Стоун “Сериозния” се завръща на нашите монитори - по-забавен и духовит от всякога! Продължението на култовата олд скул пуцалка, излязла преди повече от четири години, е най-накрая реалност, а помпащият адреналина геймплей - отново налице. Ако вече се чудите в какви приключения ще се впусне този път мускулестият герой, недейте, а просто четете...
Сам спасява вселената... Сериозно!
Всичко започва в един спокоен слънчев ден, когато тъмни сили решават да разнообразят ежедневието си и да застрашат съществуванието на вселената. Ситуацията започва да става сериозна. Крайно време е някой да направи нещо по въпроса. И така старейшините (може и богове да са, но са толкова смешни, че ми е трудно да ги определя точно), които си живеят спокойно на небето и пилеят неограниченото си свободно време, както намерят за добре (най-вече в безсмислени спорове), решават да привикат най-надеждния герой. Самият Сам Стоун, разбира се.
Именно в този момент Сериозния получава най-сериозната мисия в живота си. Той трябва да събере петте части на медальона на силата, който е бил счупен и запокитен в пет различни свята. Добрата новина в случая е, че фрагментите, които съставляват въпросния артефакт, не могат да бъдат унищожени. За сметка на това те се охраняват от тъмните сили и само Избраният може да ги събере. Дали Сам Стоун е “The One” или ще трябва да потърсим Нео за тази трудна задача, ще разберете, когато се втурнете в приключението, наречено Serious Sam II.
Хърватски инат
Преди да ви разкажа за невероятните светове, в които можете да попаднете по време на игра, ще споделя няколко думи относно геймплея. Някои хора не спират да се оплакват, че играта не предлага нищо ново, че в нея няма никакви оригинални хрумвания и т.н. И донякъде са прави. Но според мен това не е никакъв проблем в конкретния случай. Лично аз се надявах пичагите от Croteam да покажат ината си и да направят точно това, което в крайна сметка виждаме сега на мониторите си. Искаше ми се да не променят коренно стила на игра и за щастие така и стана. Стотици изродски чудовища ще се стичат на орди към цевта на едно от многобройните, сеещи смърт сериозни оръжия, а мускулестият герой ще ви разкърти от смазващи кретенски лафове. Освен това играта е снабдена с напълно нов “сериозен” енджин, който гарантира страхотно визуално качество. И сега е моментът да кажа, че ако някой очаква нещо ново като концепция, по-добре въобще да не стартира Serious Sam II. Но за всички останали хардкор фенове на жанра, които искат просто да си качат адреналина, изтребвайки безчет гадове, мисля че това е перфектният избор.
Седем невероятни свята
Чернокосият герой започва своето приключение като пада по очи на планетата М’дигбо. Този свят е пълен с малки сини, сладурски човечета, които издават яки звуци и се мотаят в краката ви. След точно пет минути игра вече ще сте навлезли в сериозния ритъм на Сам и ще сте натръшкали цифра гадове. След това ще се запознаете с местния вожд, който ще ви помоли да защитите селото му от нападащите го неприятели. А след добре свършената работа, ще видите как сериозният Сам се забавлява. Той си е чист алкохолик - склонен съм да го твърдя за всеки, който лежи по очи на земята, след като е употребил сериозно количество пиячка.
Следващият свят, който Сам ще посети, е планетата Магнор. Това е едно много неприятно място. Блатата са в промишлено количество, а тук-там се мярка по някоя изоставена постройка или военна база. Или пък контейнер, пълен с чудати създания. Атмосферата е много потискаща, а гадовете забравят да свършат – сипят се като градушка над лозови насаждения.
След като се справите и с поредните няколко нива, които трябва да преминете в този свят, ще трябва да се изстреляте по следите на третото парче от медальона. То се намира на планетата Чифанг, която прилича поразително на китайски квартал. Естествено, там е пълно и с характерните за тези места дръпниочковци, а противниците ви са съобразени с обстановката и представляват летящи мастър-дядки и недодялани кунг-фу бойци...
Пълния текст можете да намерите в PC Mania 11/2005