Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Jake Gyllenhaal
GGbit.info > Развлечение > Кино и телевизия > Актьори
lemmy
Jake Gyllenhaal

”Живеем в тъжни времена, когато актьорите се правят на политици, а политиците на актьори.”

Биография
Рожденото име на актьора е Jacob Benjamin Gyllenhaal.

Син на продуцентката и писателка Naomi Foner и режисьора Stephen Gyllenhaal, не е учудващо, че Jake Gyllenhaal (Джейк Гиленхал) започва да се занимава с актьорство още през детството си. Израства в Лос Анжелис, където играе в училищни пиеси. Дебютира на екрана в пети клас, в лятната комедия City Slickers (1991), в която играе сина на Billy Crystal.

По-късно Gyllenhaal се появява в адаптацията по романа A Dangerous Woman, създадена от родителите му, с Debra Winger в главната роля. След това е синът на Robin Williams в епизод на телевизионния сериал Homicide, режисиран от баща му.

Театралният дебют на Jake Gyllenhaal е на лондонска сцена, с главна роля в пиесата на Kenneth Lonergan This Is Our Youth. Критиците са очаровани, а постановката се играе на сцената на лондонския West End осем седмици.

Gyllenhaal прави прехода от дете-актьор към зряла звезда плавно и без инциденти, характерни за повечето му колеги, които започват да дишат от въздуха на шоубизнеса в ранна възраст. Благосклонните оценки на критиците му вещаят голямо бъдеще.

Макар да избира образованието пред актьорството, Gyllenhaal продължава своите творчески стремежи. Свири в рок банда и играе с Drew Barrymore в Donnie Darko (2001). По-късно същата година е главния герой в Bubble Boy.

Придържайки се към предпочитанията си за нестандартна работа, Gyllenhaal играе обект на чувствата на жените в две последователни новаторски комедии. Той е чувствителният шеф на Catherine Keener в иронично остроумната Lovely & Amazing на Nicole Holofcener (2002) и съблазнителят на Jenifer Aniston в язвителната The Good Girl (2002) на Miguel Arteta. Партнира на Dustin Hoffman и Susan Sarandon в Moonlight Mile (2002) в ролята на млад мъж, оплетен в семейните истории в дома на починалата си годеница.

С всеки нов филм той се доказва не само като разбивач на женски сърца, но и като истинска холивудска звезда. Логично продължение на кариерата му е роля във високобюджетния летен хит The Day After Tomorrow с Dennis Quaid. Успехът му отваря вратите към изцало нов свят. Следва интересно и предизвикателно разнообразие от роли.

В края на 2005г. Jake Gyllenhaal играе в три сензационни престижни продукции, всички от които адаптации: отлаганата широкоекранна адпатция на спечелилата Пулицър пиеса Proof с Gwynetth Paltrow; мемоарите за войната в Залива Jarhead, режисирани от Sam Mendes; каубойската любовна история на Ang Lee Brokeback Mountain. Първите два филма получават равнодушни отзиви от критиците. Филмът на Lee обаче събира одобрения и му предлага може би неговата най-рискована и най-успешна роля до днес.

Филмография

1. Rendition (2007)
2. Zodiac (2007)
3. Jarhead (2005)
4. Proof (2005)
5. Brokeback Mountain (2005)
6. The Man Who Walked Between the Towers (2005)
7. The Day After Tomorrow (2004)
8. Moonlight Mile (2002)
9. Highway (2002)
10. The Good Girl (2002)
11. Lovely & Amazing (2001)
12. Bubble Boy (2001)
13. Donnie Darko (2001)
14. October Sky (1999)
15. Homegrown (1998)
16. Homicide: Life on the Street (1994) – телевизионен сериал
17. Josh and S.A.M. (1993)
18. A Dangerous Woman (1993)
19. City Slickers (1991)

http://www.geocities.com/tobeytoes/Jake_Gy...dLookingRev.jpg
http://www.wallpaperbase.com/wallpapers/ce...yllenhaal_1.jpg
ani4ka_89
Сладур е, много ми хареса в The Day After Tomorrow 4.gif
CheerFuL-F
страхотен актиор и е голям сладур smile.gif има страхотни филми и почти всички ми харесват особено The Day After Tomorrow

фенове
1.cheerfuL-f
lemmy
The Day After Tomorrow беше добър филм, но за мен Джейк стана фаворит преди години с други негови филми...
Donnie Darko, освен че ми е любимия филм е и любимия ми филм на Джейк който го е гледал знае защо, а ако не сте вижте профила ми...
October Sky, Bubble Boy... се наистина добри филми...
Jarhead-ето този филм беше страхотен... За мен лично този жанр (воени филми) ми е един от любимите, а този филм просто беше невероятен...
И филма който чакам да гледам от бая време, от който очаквам много, защото истинската история която пресъздава е невероятна и независимо, че през годините са издавани много филми опитващи се да разкажат историята на този сериен убиец, не мисля, че никой от тях се е справил толкова добре колкото този вариант: Zodiac режисиран от неповторимия идеалист David Fincher, бащата на детайла!
TIGERM13
Пълна скръб е Джейк Гиленхал sad.gif
divata_airis
На мен Джейк си ми харесва, симпатяга е. В След утрешния ден не ми хареса много играеше някъв смотльо, иначе Дони Дарко още не съм гледала, но по снимките съдя и по самата история, че е трябва да е много готин. За Планината Броубек-въобще не искам да го гледам. Все пак мисля, че е готин.

фенове
1.cheerfuL-f
2.divata_airis - двечки, ама от сърце biggrin2.gif
tania
B Джoни Дарко много ми хареса играта му. Да не забравя и Brokeback Mountain - беше невероятен.
lovely
Голяма фенка съм му...страшен е , адски ме кефи като актьор, а като мъж да не говорим...Абе жесток е !!!!!!!!!! Най ми е любима ролята му в The good girl- толкова сладък и невинен изглеждаше там,но и Планината Броубек е много як филм определено!!! А да ви питам някой намирал ли е в нета Lovely and Amazing , защото се убих да го търся , а много искам да го гледам??
girl_from_hell
13. Donnie Darko (2001)
абсолютно най-хубавия филм а сега вижам и кой е бил актиоьра

гледала съм го и в още няколко филма но Donnie Darko е филма в който ме грабна
Be_Different
Супер голям сладур е!!! Много му се радвам =] wub.gif
James Lafferty fan
Обожавам филма Brokeback Mountain wub.gif 4.gif и ако трябва да съм чесна от тогава ми стана доста симпатичен и го видях,като един невероятен актьор smile.gif
Röyksopp
Бих изгледала и най-малоумният филм стига да го показват по-често. :)
sonyx
Donnie Darko e eдин от най-добрите филми, който съм гледал някога..
sladuranka
вчера гледах филма "Зодиак". Честно казано никога не съм го харесвала външно, но затова пък е страхотен актьор и във вчерашния филм го доказа blush.gif .
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.