Това съм го писал за БГ форума на Туин Пийкс. Ще се радвам да го споделя и за БГ сайта на OTH
Шерил Лий (Ели Харт - OTH)Шерил Лий е родена на 22 април 1967 година в Аугсбург, Бавария - Германия. Израства в Боулдер, Колорадо - САЩ. Като тийнейджърка се занимава с танци, след това и с театър. На 18 години се премества във Вашингтон и там се среща с Дейвид Линч, който я харесва от пръв поглед и и предлага ролята на Добрата фея във филма Wild At Heart, а след това и култовата роля на Лора Палмър в сериала Туин Пийкс. "Мъртва, увита в найлон" - ето така тя става популярна по цял свят и любимка на американските зрители. След излъчването на пилотния епизод, зрителите искат да гледат Шерил Лий и по-нататък във филма, затова Дейвид Линч и Марк Фрост измислят образа на Маделин Фъргюсън - братовчедката на Лора. След феноменалният успех на сериала през 1992 година Линч заснема и филм за Туин Пийкс - "Огън следвай ме" (Fire Walk With Me), в който главната роля е разбира се на Шерил. В "Огън следвай ме" се разказва за последните седем дни от живота на Лора Палмър. Били са заснети над 5 часа материал, който се скъсява до оскъдните 135 мин. През 2005 се организира световна фен кампания за издаването на нов тираж на "Огън следвай ме" с поне един час отрязани сцени. Линч е съгласен, но ако влязат единствено, като BONUS материали в DVD-то, но не и да са смесени с оригиналния филм. В тези 60 минути участват и добре познатите на TV зрителите Шериф Трумън, Луси, Анди и т.н... Засега не се знае дали ще излезе дългоочакваното ново издание на "Огън следвай ме", но през лятото на 2006 ще излезд също друго така дългоочаквано от феновете на Туин Пийкс DVD - това с втория сезон на сериала. Всички фенове по света се надяват освен всички серии от сезон 2 да влязат и бонус материали, като първоначалното убийство на Мади където убиеца е Бен Хорн.
След "Огън следвай ме" Шерил участва във филма Jersey Girl пак от 1992 год. а през 1993 се снима в няколко серии заедно с Дейвид Духовни и Мат Ле Бланк в еротичната поредица "Дневниците на червените обувки".
През 1994 година снима филмите Backbeat, Guinevere, The Can и Don't Do It. В последният си партнира с Джеймс Маршъл (Джеймс от Туин Пийкс).
През 1995 участва във Homage, Follow the River (TV продукция на Hallmark), Fall Time и Notes From Underground.
През 1996 участва във Mother Night, където отново играе два образа.
През 1997 година участва във Bliss, където си партнира с Крейг Шефър, David, This World, Then the Fireworks и The Blood Oranges.
През 1998 участва във Dante's View и Vampires, режисьор на който е майсторът на хорър филмите Джон Карпентър (Хелоуин, Мъглата,...). През същата година участва и във сериала "L.A. Doctors".
През 1999 участва във филма Kiss the Sky и Angel's Dance където си партнира с Джеймс Белуши и Кайл Чандлър.
През 2001 снима трилъра Hitched, през 2002 Children On Their Birthdays, а през 2003 участва в хитовият сериал "Kingpin".
През 2005 участва във филма Paradise, Texas, както и като гост звезда в хитовия тийн сериал One Tree Hill, където отново пресича пътищата си с приятелите си Мойра Кели (Дона, Туин Пийкс: "Огън, следвай ме") и Крейг Шефър (Джоузеф, Bliss).
През 2006 продължва да се снима в One Tree Hill, в който участват Чад Майкъл Мъри, София Буш, Джеймс Лафърти, Бетъни Джой Ленц, Хилари Бъртън и др...
Шерил Лий е омъжена за синът на музиканта Нийл Даймънд - Джес Даймънд от който има син, който се казва Илайджа. За кратко време е имала връзка с Дейвид Духовни.
Членува в световната организация за защита на животните PETA.

wallpaper01