Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Честит Първи Април...
GGbit.info > GGbit.info > Потребителска зона > Празници
The Shaman
Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата!
Това е единствения ден в годината, когато можете да се пошегувате с приятелите си, да ги излъжете и изиграете съвсем безнаказано! Дори е задължително да погодите номер някому.
Навсякъде по света празнуват първи април. Денят на смеха в различните страни носи свой национален колорит и специфичен хумор, присъщ за всяка страна.
Ето как се отбелязва този ден по света:
В Шотландия например първи април се празнува два дни. Вторият ден от шегаджийския празник е посветен за “задните” части на тялото – по гърбовете на хората да се закачат иронични надписи.
Във Франция този обичай, предимно градски, наричали “априлска риба”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще. И не са сгрешили. Традицията е още жива.
В Англия от невинното “рибно” развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: “Априлски глупак!” Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април”.
В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).
Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си “спомняли”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадяли.
Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определение за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.

текст и снимка: интернет
krisku
Йаху, винаги съм харесвал този ден.
Към всички: Очаквайте неочакваното. biggrin.gif

Честит Първи Април!!!
The Shaman
@swindle ми припомни шегата ми от миналата година smile.gif http://ggbit.info/forum/index.php?showtopic=6295
vIkToRsHeFa
Цитат(The Shaman @ Mar 31 2007, 23:30) *
@swindle ми припомни шегата ми от миналата година smile.gif http://ggbit.info/forum/index.php?showtopic=6295

Да ни е честит Първия Април! Ха да видим кой кого и как ще изменти... 15.gif
Fixer
Честит 1-ви април wink.gif днеска ще има емоций.... smile.gif
gibona
От днес GGbit удвояват скоростите на всичките си абонати! Да ни е честито smile.gif

майтап бе Уили smile.gif Честит ви първи април smile.gif
Незнам защо модераторите изтриха тази тема, но щеше голям базик да стане.
П.С. Вече ъплоудвам с 250 smile.gif
melkor
@gibona, забравяш едно много важно нещо - Гигабит вече не съществуват. Евроком Лан е новата фирма.
gibona
Поне още половин година за поддръжка и за клиенти GGbit и Evrocom-LAN ще са синоними smile.gif
Bloody_Tears
Честит 1-ви април! Вече прекарах една приятелка, скоро ще са повече smile.gif
susito
Ох днеска мноу гадно се получава всичко...абсолютно никой не ми вярва! :ДА да честит празник на всички!!!
Craft
Честит празник, повече смях и забаваи по-малко лъжи за напред smile.gif
Още никой не съм излъгал днес но има време smile.gif 4potrivam[1].gif
metodi_1912
Честит 1-ви април mrgreen[1].gif !
susito
пък да ви се оплча Дяволчето и Сашка ме излъгаха мноу гадно.....големи са умници!как им дойде на ум тази лъжа нз!?
Bloody_Tears
Цитат(susito @ Apr 1 2007, 13:55) *
пък да ви се оплча Дяволчето и Сашка ме излъгаха мноу гадно.....големи са умници!как им дойде на ум тази лъжа нз!?

Сашка го измисли mrgreen[1].gif И после аз се включих. Ама беше яко де. И Дидинцето я излъгах, милата. Много се ядоса 3.gif 18.gif happy.gif Само Данито не успях. sad.gif А той ме прецака 2 пъти 14.gif Ще го бия ей! И Майчето прецаках 15.gif Абе шо всички се хващате ле?! 3.gif happy.gif Мноу яко тъй. Ся лъжа още едно момиче, ама нещо не ще да се хване sad.gif sad.gif

П.С.На това със спойлерите доста хора се прецакаха.biggrin.gifbiggrin.gif
qwe123
Абе,Мимс,ти направо ми изкара ангелите mrgreen[1].gif Аз наистина на нокoй няма да вярвам вече.Още не съм станала и 2 пъти ме минаха mrgreen[1].gif Ся трябва да измисля как да си го върна mrgreen[1].gif
Hermes
Цитат(gibona @ Apr 1 2007, 10:33) *
От днес Evrocom-LAN удвояват скоростите на всичките си абонати! Да ни е честито smile.gif

Не е лъжа, убедете се , вижте .........................и при мен е така
Направо ми идва да целуна шефа на Evrocom-LAN от радост 4part[1].gif 4part[1].gif 4.gif 4.gif 4.gif

adoration_
Честит 1ви април на всички! Аз имам само 1 жертва mrgreen[1].gif днес ... mrgreen[1].gif
Refuse
Честит ден на жегата на всички съфорумци 10.gif
akolevutd
хахахах аз съм забравил че е първи април. чак ся като видях темата се сетих biggrin.gif Ае честит и от мен и започвам да кроя пакости smile.gif
gotinoto_baby
Ауу резил,резил аз още никой не съм прецакала,но има време За сметка на т`ва обаче вече 1 път ме излъгаха...и аз докът се усетя,че е лъжа... 18.gif
galdoka
мене ма прекараха вече веднъж обаче аз ще си го върна тъпканоо0о0о0о0 2039[1].gif
$windle
Ъъ, мен никой не ме е прекарал още sad.gif А Жоро миналата година ме навърза и мен че си заминава от форума де :Ь Вдигна летвата та не може да го излъжем лесно smile.gif
Bloody_Tears
swindle, дай си скайпа със Сашето да те излъжем. Сис да ти каже, че сме мноооого добри в тези неща smile.gif
Аз да се похваля. Днеска излъгах повече от 10 човека smile.gif
$windle
Лъжкиня smile.gif
akolevutd
ае до след една година ако сме живи и здрави пак ще попишем на тази тематика 2bye[1].gif
K_f_R
никой не ме премента! А грешка дядо ми успя! Каза на баб ми да ми се убади че е умрял! дядо ми е луд дее!
f0rgy
QUOTE(K_f_R @ Apr 2 2007, 23:55) *
никой не ме премента! А грешка дядо ми успя! Каза на баб ми да ми се убади че е умрял! дядо ми е луд дее!

Мани го тоя дъртия рулира бе!!!Ти от него си наследил тая лудост 5.gif
K_f_R
Цитат(f0rgy @ Apr 3 2007, 00:02) *
Цитат(K_f_R @ Apr 2 2007, 23:55) *

Мани го тоя дъртия рулира бе!!!Ти от него си наследил тая лудост 5.gif

хх а дядо за кво не ти се убади и на теб!??? мен обича поече май??
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.