The Black Dragon
Feb 24 2007, 16:19
Идеята ми е да задаваме въпроси свързани единствено и само с велики исторически български личности. Аз задавам въпрос свързан с някоя такава личност и следващия отговаря коя е тя, като казва и 3-4 изречения за тази личност. Смятам, че играта ще провери до колко познаваме тези велики хора, а тези, които не знаят поне ще научат нещо.
Аз задавам първия въпрос:
Как се казва авторът на химна на България "Мила Родино"
CheerFuL-F
Mar 1 2007, 00:03
Основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов (1863–1931) през 1885 година. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път — през 1990 година.
При кой владетел българите биват покръстени?
Крадец на рози
Mar 1 2007, 00:07
Цитат(cheerfuL-f @ Mar 1 2007, 00:03)

Основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов (1863–1931) през 1885 година. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път — през 1990 година.
При цар Борис мисля
Ъъ с какво е най-известен Хан Аспарух
QUOTE(Крадец на рози @ Mar 1 2007, 00:07)

QUOTE(cheerfuL-f @ Mar 1 2007, 00:03)

При цар Борис мисля
Ъъ с какво е най-известен Хан Аспарух

Че е спечелил 1-я в историята Мюзик Айдъл,с песента на Румънеца и Енчев...

Онсовател на БГ
Кой води селското възстание?
CheerFuL-F
Mar 1 2007, 00:12
мии той издава 1-те писани закони ето малко за него: Началото на неговото управление съвпада с това на франксия император Карл Велики, коронясан навръх Коледа през 800 г. от римския църковен глава. Две години след разгрома на Аварския хаганат от Карл Велики хан Крум довършва остатъците от някога могъщото варварско обединение; България и Франкската империя стават непосредствени съседи по Средния Дунав
ъм... При кой владетел е "Златния век" на България?
Може ли малко по сериозно към темата?
Цитат(cheerfuL-f @ Mar 1 2007, 00:12)

Симеон IПрез коя година България се включва във Втората Световна Война
Крадец на рози
Mar 1 2007, 00:40
Цитат(DaniEl @ Mar 1 2007, 00:31)

Може ли малко по сериозно към темата?
Цитат(cheerfuL-f @ Mar 1 2007, 00:12)

Симеон IПрез коя година България се включва във Втората Световна Война
Aлоо, кой не се отнася сериозно ?
1во ти отговаряш на някой, който е писал глупости, 2ро задаваш грешен въпрос, тук не аз или кфр или форги сме неадекватните !
Цитат(f0rgy @ Mar 1 2007, 00:09)

... отговаряйте на това.
Цитат(Крадец на рози @ Mar 1 2007, 00:40)

1во ти отговаряш на някой, който е писал глупости, 2ро задаваш грешен въпрос, тук не аз или кфр или форги сме неадекватните !
Дам моя грешка.За което искрено се извинавам.
Цитат(f0rgy @ Mar 1 2007, 00:09)

Мисля ,че Цар Ивайло го водеше

И все пак не съм сигурен ще чакам потвърждение
Ако е верен отговора ,моя въпрос е следния:
През коя година Иван Асен III се възкачва на престорла?
1218
Цитат(f0rgy @ Mar 1 2007, 02:32)

1218

Не. Малко по-късно е.
Цитат(DaniEl @ Mar 1 2007, 11:37)

Цитат(f0rgy @ Mar 1 2007, 02:32)

1218

Не. Малко по-късно е.1241
BledPoet
Mar 1 2007, 19:32

До колкото знам Иван Асен ІІІ, се възкачва на българския престол през 1279 г.
Цитат(BledPoet @ Mar 1 2007, 19:32)

До колкото знам Иван Асен ІІІ, се възкачва на българския престол през 1279 г.
Така е.Ти си наред.
BledPoet
Mar 1 2007, 23:12
Кога е роден Христо Ботев ?
ПП. Ако сте 100%, не чакайте потвърждение, че кой знае кога ще се логна
SweetDreams
Mar 3 2007, 23:25
На Коледа 1948 г.
От кога до кога управлява цар Борил ?
CheerFuL-F
Mar 5 2007, 12:27
1207 - 1218
На кой владетел е син Симеон I?
Цитат(cheerfuL-f @ Mar 5 2007, 12:27)

1207 - 1218
На кой владетел е син Симеон I?
Княз Борис I
CheerFuL-F
Mar 15 2007, 22:40
тая игра съвсем я забравихме за тфа аз ще дам новия въпрос ако нямате нещо против
Как се казват учениците на Кирил и Методий?
manchester_united
Jul 9 2007, 21:59
Учениците на Кирил и Методий са Климент, Сава, Горазд и Ангеларий
При кой български владетел България пада под византийско робство?
Цар Самуил?
Ако е вярно.... Кога е създаден Таен Централен Български Комитет(ТЦБК)?
Цитат(desitoo_91 @ Jul 10 2007, 01:29)

Цар Самуил?
Ако е вярно.... Кога е създаден Таен Централен Български Комитет(ТЦБК)?
Тайният централен български комитет (ТЦБК) е емигрантска политическа организация, създадена в Букурещ, Румъния през пролетта на 1866 година.
Кой е византийският владетел който е воювал с цар Самуил в битката при с.Ключ ?
Това е византийския император Василий ІІ.
Към Антантата или към Тройният съюз се присъединява България през първата световна война?
CheerFuL-F
Jul 10 2007, 08:49
към Антантата
През коя година е написанаа азбуката?
Alvisun
Jul 19 2007, 18:46
Цитат(cheerfuL-f @ Jul 10 2007, 09:49)

към Антантата
Кирилицата или Глаголицата?
CheerFuL-F
Jul 19 2007, 23:22
Цитат(Alvisun @ Jul 19 2007, 19:46)

Цитат(cheerfuL-f @ Jul 10 2007, 09:49)

към Антантата
Кирилицата или Глаголицата?
ми айде и 2-те
Alvisun
Jul 19 2007, 23:42
Задаваш въпроси, чиито отговори са предполагаеми.
За кирилицата:
Около 865 г. Братята Кирил и Методий стандартизират богослужебния език, като се основават на солунското българско наречие.
Понятието Кирилица според някои учени се появява през 18 в. В Русия. След реформите на цар Петър I и въвеждането на гражданската азбука под „кирилица" се е разбирало старото уставно писмо, противопоставено на новата гражданска азбука.
За глаголицата:
През 863 г. Кирил и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия на роден език. Това е станало по молба на великоморавския княз Ростислав. За тази цел Кирил създал една нова азбука — глаголицата.
Въпрос, който засегнах днес в друга тема:
Кой е създал първия план за освобождение на България от Османско иго? / респективно в кое свое произведение го е отразил? /ПП Хитряго, зададе два въпроса / не си го и помисляй да ми се плезиш

/ Хайде сега да те видя
wishmaster
Aug 13 2007, 21:17
Това е един много интересен въпрос.
Човек веднага се сеща за идеолога на националноосвободителната борба - Г. С. Раковски. За неговия план освобождение и за Първата българска легия в Белград.
През 1858 г. Раковски съставя своя първи „План за освобождение на България“. Според Раковски това може да се постигне, като се вдигне въстание, в което да участват всички българи. Въстанието трябва да бъде подготвено от единен център и да се потърсят общи действия със сърби, гърци и румънци. Според плана в България трябва да бъдат създадеени тайни комитети, които да мобилизират населението за масово участие във въстанието. Основната ударна сила в началото е един добре въоръжен полк, създаден извън страната, който ще се движи по Балкана към Търново и Черно море. В духа на изработения план Раковски започнал организирането на полка. Така се образувала Първата българска легия в Белград.
От друга страна не изключвам Паисий Хилендарски да е застъпил нещо в “История славянобългарска” или пък Софроний Врачански в неговата книжовна и политическа дейност.
neitana
Aug 27 2007, 20:39
тъй като никой не задава въпрос мисля аз да го направя
Кой български владетел пръв сече монети?
CheerFuL-F
Aug 27 2007, 23:13
Цар Иван Асен II,но немога да намеря инфо.
някой друг да даде въпрос
neitana
Aug 28 2007, 17:27
Ето малко инфо - 1218-1241 г.Известен е с битката при река Клокотница, в която побеждава войската на епирския деспот Теодор Комнин.Голямата победа е отзнаменувана с надпис върху паметна мраморна колона, поставена в църквата "СВ. Четиредесет мъченици" в Велико Търново.При него границите на България отново достигат три морета - Черно, Бяло и Адриатическо.
На чие име е наречена областта Добруджа?
wishmaster
Aug 28 2007, 21:20
Една от версиите е, че Добруджа носи името на Добротица (турското произношение на името му). Добротица е български болярин, самостоятелен феодал, владетел на Карвунското деспотство и крепостта Калиакра от 1354 до 1379-86 г. Между 1393 и 1397 година, при управлението на сина му Ивайло, Карвунското деспотство окончателно пада под ударите на османските турци, които вече владеели Търновското царство на Иван Шишман.
Друга версия е, че името е славянското произношение на прабългарското Бурджан /термин използван и от арабски автори/.
neitana
Sep 1 2007, 20:08
Кога е основано първото тракийско царство и кой е първият негов владетел?
manchester_united
Sep 3 2007, 20:56
Терес I (Teres I) е одриски владетел, управлявал в периода 450-431 пр.н.е.. Основава първото тракийско царство, обединявайки съседните тракийски племена.
Ако е вярно:
Кога е подписан Ньойнския мирен договор?
От българска страна е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 Ноември 1919,според който България спира участието си в Първата Световна Война.Договорът се подписва в парижкото предградие Нъой сюр Сен.
Кой български хан въстановява престола на византийския император Юстиниан втори през 705г. и как му се отблагодарява Юстиниан втори за стореното?
wishmaster
Sep 9 2007, 13:07
Историята около въстановяването на престола на византийския император Юстиниан II през 705г. е много интересна. Хан Тервел му помага, за което получава от Юстианиан II титлата "кесар" - втори по ранг след императора.
Юстиниан II е византийски император в периода 685-695 и после отново в периода 705-711г. Син е на Константин IV Погонат.
През 704 г. в българските земи се появява сваленият през 695 г. византийски император Юстиниан II. Той е успял да избяга от Херсон град в Крим, днешна Украйна, където е бил заточен от свалилия го през 695 г. Леонтий. Юстиниан моли за помощ хан Тервел, като му обещава, в случай че се върне трона, “премного дарове и собствената си дъщеря за жена”, както свидетелстват хрониките.
Българският владетел не пропуска случая да използва благоприятната ситуация. Той приема Юстиниан с големи почести и му обещава пълна подкрепа. Така през пролетта на 705 г. българските войски за пръв път се озовават пред стените на Константинопол, водени от двамата владетели.
Обсадата трае само три дни. Юстиниан има свои привърженици в града, които превеждат него и скромния му военен отряд през градския водопровод. Но по-голямата част от гарнизона в крайна сметка преминава на негова страна.
Новият “стар” император се отблагодарява подобаващо на българския хан. Освен материалните изрази на благодарност, хан Тервел бил заметнат лично от Юстиниан II с царска хламида (мантия) и получил титлата кесар - втора по значение след императорската. Това дава основание на някои историци да смятат, че хан Тервел е бил християнин, тъй като подобна титла не се дава на езичници, независимо от заслугите им към империята. По този начин още веднъж бил признат статутът на България като суверенна държава. Но най-важната придобивка за България и нейния владетел е отстъпването на малката, но важна област, известна на славянски език като Загоре (отвъд планините), обхващаща териториите между Странджа, река Тунджа и Черно море. Но градовете, разположени в самия залив — Месемврия, Анхиало и Девелт — останали владение на Империята. Така границата на българската държава се премества за пръв път на юг от Стара планина.
Правилен и много изчерпателен отговор,дори аз бих отговорила с по-малко факти

Ти си наред задавай въпрос
The Black Dragon
Mar 20 2008, 16:23
Понеже пича не е задал въпроса си вече половин година (

) Ще подновя играта с мой:
От коя династия е Цар Калоян и през коя година е коронясан за цар?
kalin4eto_
Jun 4 2008, 22:45
Цитат(The Black Dragon @ Mar 20 2008, 04:23)

От коя династия е Цар Калоян и през коя година е коронясан за цар?
Династията Асеневци .
Цар Калоян (по-малък брат на Петър и Асен) - 1197
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.