Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Как да модифицираме Counter Strike..
GGbit.info > Развлечение > Игри > GGpro Zone
krisku
Значи, както обещах, ще метна една статийка на тема "Как да модифицираме КС", надявам се написаното по-долу да е полезно за начинаещите и знаещите да научат нещо повече.

Така.. започваме:

1. Как мога да сложа някакъв скин (кожа) на играта, говоря за оръжие?

::: Kaто за начало първо трябва да се сдобиете с скинове.. Такива може да намерите навсякъде из интернет, едни от най-известните сайтове (поне, тези които знам) са:

*** http://www.csnation.net/skins/index.php
*** http://www.counter-strike-dl.com/
*** http://www.fpsbanana.com/

Сега влизате в някой сайт (аз надолу ще описвам как става намирането/свалянето на скинове от fpsbanana.com, a в другите сайтове, ако някой има проблеми с намирането да пише).
Така, сега отваряте сайта с браузъра си, ако го виждате за пръв път може да ви се стори доста объркан, но всъщност не е така.. Всичко си е доста подредено.
Сега да започнем с намирането на скинове..
Горе в менюто на сайта цъкаме на бутончето Skins (цъкни за препратка).
След това ще ни се отвори една страница да си изберем за коя игра да си изтеглим скинове, аз избирам Counter Strike (това е 1.6 версия.)
След като щракнете на желаната игра (в случая аз на КС) ще ви зареди страница, в която може да изберете за кое оръжие, човече (по-надолу в статията ще опиша за човечета), та сега ще изберем за оръжие.
Избирате си някакво оръжие (за ориентация в сайта има иконки и текст, така по-лесно ще намерите това, което търсите)
Сега.. аз ще изтегля скин за калашник, цъкам на надписчето намиращо се отдясно на иконката, в моя слуичай пише AK47.
След това ще ви отвори страница с огромен брой скинове, скиновете имат иконка, тази иконка (картинка) показват как изглеждат.
Така сега си избирате някакъв скин и цъкате на снимката му.
След това ви се отваря страница за сваляне и описание към скина.
Понеже страницата за сваляне е малко объркваща ето една снимка за ориентиране от къде да изтеглите скина:

IPB Image

А картинката от своя страна се намира от ляво на страницата.

След като цъкнете на бутончето, ще ви се появи страница с миръри (различни линкове за сваляне), понякога има само един, понякога два или повече.
След като ви отвори страницата с мирърите по средата на страницата има един бутон Download, цъкате там и скина ще започне да се сваля.
Важно: Понякога скиновете са в *.RAR архив и повечето от браузърите, свалят файловете с това разширение във вид на маймуница, единственият браузър с който ги свалям без проблем е Internet Explorer 7.
A за хората, които попаднат на рар архив, не се шашкайте. Дайте десен бутон на бутончето Download и от появяващото се меню на браузъра изберете Save link ass.., след това трябва в "описанието" всичко да е точно, дайте просто ОК, ако файлът е запазен като хтмл или някакъв друг формат, но не рар, тогава пак повтаряте гореспоменатата процедура с бутона Download, но в поленцето File Name
пишете "CSSKIN.rar" (както съм го написал с кавички, с всичко).
Така проблем би трябвало да нямате.

И така, след като вече скинът е свален и е във вашият компютър, разхивирате файловете и сега влизате в папката на вашата игра.
След това влизате в папката cstrike/models .
И сега копирате, изтеглените от вас файлове и ги поставяте в папката models, компютърът ще ви пида дали да подмени файловете, изберете му Yes all (Да всички)
И вече би трябвало всичко да е наред.
По принцип в архива трябва да са 3 файла за каквото и да е било оръжие, но понякога са по-малко - не се шашкайте.
Файловете започват винаги с p, w, v - това представляват 3-те изгледа в играта:
1. Когато пушката е в ръцете ви.
2. Когато е на земята.
3. Когато е в менюто, което показва какво сте закупили.
И като поставите изтеглените от вас файлове, вие заменяте оригиналните и всичко се променя.

За гранатите и пистолетите има една спицифика, при тях файловете са повече, освен тези започващи с буквите ще имате файлове, които след първата буква ще имат "_shield_", тези файлове трябва да поставите(замените) с файловете в cstrike\models\shield
Отново като преди, копирате изтеглените от вас и ги поставяте там.
При пистолетите положението е същото.

Така ами за скиновете на оръжията това е, ако не стане чрез заместване опитайте чрез изтриване на старите и поставяне на новите, примерно изтеглили сте скин на калашник в папката cstrike/models триете файловете, които има архива, ако са 3, триете трите, ако са 2, двата.
А кои файлове да изтриете, ще видите в архива.
Примерно в архива, ако има
v_ak47.mdl и p_ak47.mdl, то в папката ще изтриете тези два файла, и ще поставите изтеглените от вас.

Ами надявам се да сте разбрали за скиновете.. Продължваме на татък..

2. Как мога да сложа някакъв скин на дадено човече от играта?

::: Да започна с това, че при някой версии има бъгове с поставянето на човечета, и е желателно да си направите бекъп (да копирате папката cstrike/models/players/ и да я поставите някъде, преди да започнете каквито и да е било промени по смяната на скиновете при човечетата.)

А сега по въпроса.. Ами също ви трябват сайтове за скинове, в гореспоменатите има скинове и за човечета, така, че те ще ви свършат раобта.
Отново аз ще разглеждам сайта fpsbanana.com, тегленето на скинове за човечета става по същия начин както гореспоменатия за теглене на скинове за оръжия, просто вместо оръжие избирате човече.
След като изтеглите скина, го разхивирате и влизате в папката на играта, след това папките(подпапките) -> cstrike/models/players
След като ситгнете до тук ще ви се покажат още папки, влзиате в папката на човечето, за което сте изтеглили скин примерно, ако сте изтеглили за Leet, влизате в папката Leet и замествате файловет.
Ако не стане чрез заместване пробвате, както споменах горе, чрез изтриване на стария и поставяне на новия файл.

Ами това е, за човечетата моделът е един, няма други..

3. Как мога да поставя собствено лого, което да се показва когато натисна "Т" (или бутона който съм си настроил за пускане на спрей)?

::: Сега.. пак малко увод. Първо, ако направите промените, които ще споменя по-долу и влезете в някой сървър да играете, и логото не ви се показва, то сървърът не ги поддържа. В сървара на ггбит, се поддържа, така, че там проблеми няма да имате.

Сега.. като за начало трябва да свалите програмката Decal Converter от ТУК!

При първото пускане на програмата ще ви се покажи рийдм файл, цъкате ОК, и след това пак ОК.
Затваряте програмата, отваряте я от ново и отивате на File -> Open Picture.
След като отвротите снимката, от ляво си нагласяте широчина и височина.
След като си нагласите снимката отивтате горе в менюто в Decal > Make decal и избирате къде се запази редактираната от вас снимка.

Вече сте направили вашия файл pldecal.wad, давате десен бутон > Propeties и като име въвеждате tempdecal.wad и после слагате отметка на Read Only и след това ОК.

Сега трябва да поставите файлът където му е мястото, а именно главната#папка#на#играта/cstrike
Заменяте го, или вече споменатия метод, триете стария и поставяте новия.
След като направите всичко това, от същата директория изтривате файла custume.hpk, в противен случай няма да ви проработи спрея.

Също така готови спрейове, които искат само замяна и изтриване на файлът, може да изтеглите от тук - http://www.fpsbanana.com/games/3

Ами това е.. лесно, нали?

4. Как мога да променя оптиката на снайпера си?

::: Уводче.. Ами сега.. Аз много обичам да модвам оптиките, защото понякога с някаква по-откачена оптика не пропускаш фраг (е да има, значение и задклавиатурното устройство, но..) изрудските оптики, са си изрудски..

Сега.. оптиките се теглят пак от сайтовете за скинове, ето 2 от банана, различни видове оптикити:

Scopes (оптики).

Избирате си дадена оптика, и я теглите.. тегленето става както гореспоменатите начини.. поне за бананата..
След като изтеглите архива, разхивирайте и копирайте файлът sniper_scope.spr
След това влизате в папката на играта/cstrike/sprites и замествате файлът, ако не стане чрез заместване, вече познатия метод - триене на стария и поставяне на новия файл.

Ами това е за оптиките..

5. Как да сменя началния екран, когато стартирам играта?

::: Тази точка съддържа и една поддточка в която съм обяснил как да променим песента, която се стартира като пуснем играта. В статията по-долу ще разберете отговора.

Таака.. За да изтеглим бакграунд, който да променя изгледа при стартиране на играта пак можем да погледнем в гореспоменатите сайтове за скинове.
Ето линк към бананата - http://www.fpsbanana.com/guicats/6
Избирате си някой бакграунд, теглите го по гореспоменатия начин.
Разхивирате изтегления от вас файл и го поставяте в главната#папка#на#играта/cstrike/resource/background .
Може да замените, а ако не стане чрез триене на старите и поставяне на новите файлове.

5.1 Как да сменя музиката, която се стартира когато пусна играта?

Ето я и останалата част от тази точка.
Промяната става по следния начин..
Избирате желана от вас песен, която да се стартира по време на играта и я преименувате на gamestartup.
Важно: Песента задължително трябва да е в mp3 формат.
След като сте я преименували, влизате в главната#папка#на#играта/cstrike/media .
Там има файл gamestartup.mp3, триете го и поставяте вашия файл.
След това повтаряте същата процедура обаче в папката #главната#папка#на#играта/valve/cstrike/media /
След като направите всичко това, пускате играта и всичко трябва да е променено.

6. Как да променя звуците по време на играта (стреляне с оръжие, ходене и др.)?

::: Звуците.. много ми е хубаво, когато пушката ми стреля много по-различно от това което съм свикнал..

Сега.. звуци може да изтеглите отново от гореспоменатите сайтове за скинове.
В фпс банана линка е http://www.fpsbanana.com/sounds/games/3 ..
Избирате категория, теглите..
Тегленето е същото както вече споменатото..
Като влезете в линка, който съм дал избирате категория и сваляте.
Примерно, ако сте избрали категория Weapons, и свалите звук за дадена пушка, ще го поставите в:
#папката#на#играта\cstrike\sound\weapons , чрез заместване или метода триене и поставяне.
За други категории, ще се ориентирате по имената на файловете в архива. Например името е abc.wad, влизате в cstrike, и пускате търсачката на компа и пишете abc, намирате *.wad файла и го заменяте или другия метод (триене и поставяне).

Ами и за звуците е лесно...

7. Как мога да направя така, че когато стрелям от пушката вместо стандартния оранжев "огън" да излиза някакъв друг цвят?

::: Ефекти, ефекти.. светлинни ефекти 18.gif

Такива "текстури" отново може да намерите в сайтовете за скинове.
Ето линк към фпсбанана - http://www.fpsbanana.com/guicats/21
Процедурата на намиране, сваляне е същата както вече споменатата.
След като разхивирате файла, копирате го и отивате в:
#папката#на#играта\cstrike\sprites и поставяте файла, ако така не стане вече познатия ви (надявам се) метод .. трий, постави.. smile.gif

Е това е то.. лесно е, нали?

8. Как мога да направя така, че когато убия някого или когато го стрелна да хвърка повече кръв?

::: Кръв, бе! smile.gif

Такива "ефекти" отново.. отново .. може да намерите в сайтовете за скинове.
Ето линкче към банана - http://www.fpsbanana.com/guicats/161
Харесвате си някой стил, процедурата на сваляне е същата както споменатата.
След като го свалите, разхивирвате..
Копирате файла и отивате в:
#папката#на#играта\cstrike\sprites и поставяте файла, ако така не стане вече познатия ви (надявам се) метод .. трий, постави.. smile.gif Файлът по подразбиране е blood.spr wink.gif

9. Kaк да "замръзя" дъжда на карти като атзтек..

Много хора си мислят, че това е пълна глупост, но в същото време дъждът ги дразни.
Пълна глупост (не вярват, че има начин).
Е ина, и той е една команда.
Докато вали дъжд и играете на карта като азтек в конзолата пишете cl_weather 0, изчаквате до 5 секунди и дъждът вече е спрял.
Ако искате да го пуснете пишете същата команда, но задавате стойност 1.

ВАЖНО: Всички от гореописаните методи са тествани на моята игра и работят без проблем, правете всичко на ваша отговорност. За всеки случай преди да правите каквото и да е било копирайте папката */cstrike някъде и ако стане някой фал, трийте моднатата от вас и поставете старата.
Така всичко ще върви по старому.

Aко имате някакви въпроси питайте, ако искате да попитате как да направите нещо, отново питайте.. Ще си запазя един коментар по-долу и когато имам време ще добавя още няколко трика.
Но, пак казвам, ако имате въпроси питайте.

Айде.. и да не крадете, ей!
krisku
Запазен коментар за някоя друга лудорйика, която ще ми хрумне в бъдеще време.

ПП: Забравих да добавя, ако искате още някакви екстри и не са описани, просто влезте в някой от споменатите сайтове за скинове и, ако се справяте с английския ще направите всичко както трябва.
Успех с модифицирането на играта.
The Shaman
Прекрасна статия.Спести си много време с мен в Скайп.Да добавя само,че за логотата спиред мен поне по-добрата програма е Half-Life Logo Creator
Onlyshits
Тези линкове не ми ги отваря ....
krisku
Пробвай от тук:

http://www.fpsbanana.com/
http://www.csnation.net/skins/index.php
http://www.counter-strike-dl.com/

Незнам защо не е станало, може би е нещо свързано с точиците отпред biggrin.gif

Edit: Редактирах линковете и горе в самата статия.
Fixer
Браво Крис.Страхотна тема и АДСКИ полезна относно цс мога да кажа, че са едни от най-задаваните smile.gif

П.П: Точно тия точки или нещо друго, но е било омазано.
Sharo
така да кажа само щот някой ще се питат какво означават тия знаци където съм ги оградил...та
1. тези ръце означават дали оръжието може да се държи в две или в една ръка тоест ако и на двете ръце(длани) има отметка значи ще можете да държите оръжието в две ръце(длани)
2.Този знак означава...еми незнам как точно да ви го кажа.....еми когато играете дали можете да си виждате скина... [16]
3.Този символ означава когато играете дали ще виждате скина си в другите играчи...например вашето АК-47 е чисто черно и (ако има такава отметка) ще го виждате чисто черно и в другите играчи надявам се да сте разбрали wacko.gif
4. па тоз знак означава дали на избрания от вас скин,има нови звуци... в смисъл няма да чувате по предишния начин когато стреляте....(лелееее аз даже не разбирам 16.gif 18.gif ) ...ми представете си че стреляте с АК-47 еми като сложите новите звуци няма да слушате старото озвучение 3.gif 18.gif дано разбрахте какво имам предвид

пс.: Криско наистина хубава тема...не съм я чел цялата затова се извинявам ако си дал обяснения за тези символи...ако е ненужен този пост затрийте го няма да се сърдя happy.gif biggrin.gif
radotooo
дам голема зарибявка е тва ....аз си моднах оптиката на авп-то wink.gif...ма квато и да сложа се съм си същия хал с тая пушка biggrin.gif
Крадец на рози
След 2 часа вече CS-a ми е коренно различен, браво криско, помогна :>
ogata
Въпрос номер 1 - как мога да сменя дефаулт бакграунда със да кажем някакъв друг уолпейпър ... на цс 1.5 беше лесно защото знаех къде се намираше файла , ама на 1.6 wacko.gif

Въпрос намер 2 - Има ли начин картите да ги виждам целите в бяло ... както е айсуърлд ... само че по-същия начин да виждам дъст , ацтек и т.н .. детайлите не ме интересуват

Мерси предварително smile.gif
Крадец на рози
(ogata @ Jan 16 2007, 02:39) *

Въпрос номер 1 - как мога да сменя дефаулт бакграунда със да кажем някакъв друг уолпейпър ... на цс 1.5 беше лесно защото знаех къде се намираше файла , ама на 1.6 wacko.gif

Въпрос намер 2 - Има ли начин картите да ги виждам целите в бяло ... както е айсуърлд ... само че по-същия начин да виждам дъст , ацтек и т.н .. детайлите не ме интересуват

5. Как да сменя началния екран, когато стартирам играта?

::: Тази точка съддържа и една поддточка в която съм обяснил как да променим песента, която се стартира като пуснем играта. В статията по-долу ще разберете отговора.

Таака.. За да изтеглим бакграунд, който да променя изгледа при стартиране на играта пак можем да погледнем в гореспоменатите сайтове за скинове.
Ето линк към бананата - http://www.fpsbanana.com/guicats/6
Избирате си някой бакграунд, теглите го по гореспоменатия начин.
Разхивирате изтегления от вас файл и го поставяте в главната#папка#на#играта/cstrike/resource/background .
Може да замените, а ако не стане чрез триене на старите и поставяне на новите файлове.

wtf ?!
f0rgy
Абсолютно всичко ми е променено от мн време,само 1 не е..кажете каде се слагат тъпите картинки за ръкавиците/ръцетеconfused.gif
Крадец на рози
Аз си ги промених, стоях 2-3 дни, не ги изстраях, доставя ми по-голямо удоволствие да ги трепя от колкото да ме убиват с красиви оръжия.
Sharo
(f0rgy @ Jan 27 2007, 16:58) *

Абсолютно всичко ми е променено от мн време,само 1 не е..кажете каде се слагат тъпите картинки за ръкавиците/ръцетеconfused.gif

има една програма Half Life Model Viewer с нея стават тия работи....слагаш картинката от ръкавиците и след тва незнам 18.gif
f0rgy
QUOTE(SharoDog @ Jan 27 2007, 18:09) *

QUOTE(f0rgy @ Jan 27 2007, 16:58) *

има една програма Half Life Model Viewer с нея стават тия работи....слагаш картинката от ръкавиците и след тва незнам 18.gif

хах 18.gif нищо поне малко помогна ся ше я вида от каде да я даунлоадна 4.gif
ludacris
(ogata @ Jan 16 2007, 02:39) *

Има два начина (поне аз знам толкова).
1 - има кари clearwalls където просто карти като dust2 , nuke , cpl_mill и др. са направени да виждаш през стените и да се учиш къде да душчиш , а за това да са ти целите в бяло - мисля че съм срещал такива , просто се поразрови във fpsbanana.com
2 - има хак с който може да виждаш картите на зелени квадратчета и в бяло и по различни други начини , но няма да ти го дам защото хака си е хак sad.gif
The Shaman
Крис дай ми рег за http://www.csnation.net/skins/index.php и
http://www.counter-strike-dl.com/ ,че нещо не моа се регна деа...
krisku
(The Shaman @ Jan 28 2007, 19:44) *

Крис дай ми рег за http://www.csnation.net/skins/index.php и
http://www.counter-strike-dl.com/ ,че нещо не моа се регна деа...

Aми аз нямам, тегля само от банана.
Написах тези, защото след търсене в гугъл те бяха в началото и просто копирах адресите.
Сега ги поразгледах, в първия сайт, регистрацията безплатна, но тегленето трябва да си "CS Nationalist" което струва 1.4$ на месец за да може да сваляш.
А в втория сайт трябва да имаш оригинална игра и да въведеш сериен номер при регистрация.
Пак казвам, тези сайтове ги намерих след търсене в гугъл, само за бананата знаех.
Извинявам се на останалите потребители.

А за "компенсация" ето няколко резултати от гугъл - Counter Strike 1.6 Skins

ПП: А иначе за цс нацията, имах спомени, че преди време (може би година) се регистрирах и теглих безплатно, но не съм сигурен.
А и регистрацията не мога да намеря.. аз със 500 мейла се регистрирам и.. :|
batvase
Едно допълнение и от мен за логотата.За да не се разтеглят ненужно снимките е добре с някой графичен редактор да се преоразмерят или поне тази част която желаем за спрей.По-точно имам предвид следното:

Снимките в пиксели да са в зеления сектор.Всичко извън него няма да може да се спрейва.
Иначе ползвам Wally за тази цел.Програмката иска само разхивиране и е готова за работа.Примерно така:

Тука вече е отворен файла tempdecal.wad.После се отваря и изображението което искаме да вмъкнем в него.Примерно това:

Оразмерено на нужните пиксели 112х64 в случая.И го копираме.Става следното:

Десен клик на tempdecal.wad и paste as new:

За име на текстурата може да се пише {logo например.Но задължително с { отпред.Остава само да се запише и готово.
Само да добавя че за CS 1.5 трябва да се отвори и редактира не tempdecal.wadpldecal.wad.
dreddy
как да сменя картинката на конзолата на 1.5 и шрифта на буквите ?
10х предварително
fNatic.
Цитат(dreddy @ Aug 12 2007, 21:24) *
10х предварително

Значи ако съм те разбрал правилно - заповядай ако ли не моля за извинение rolleyes.gif

Как да направиш смяната: Значи отиваш в E:\Games\cs-1.5\Counter-Strike\cstrike\resource\background и заменяш файловете с резархивираните файлове от rar. файла. Ако не ти хареса този вид картинка (защото някой са с малка резолюция и стоят много грозно) си ги заменяш по същия начин. Надявам се съм бил полезен.

Поздрави wink.gif
f0rgy
QUOTE(fNtc. @ Aug 12 2007, 21:27) *
QUOTE(dreddy @ Aug 12 2007, 21:24) *
10х предварително

Значи ако съм те разбрал правилно - заповядай ако ли не моля за извинение rolleyes.gif

Как да направиш смяната: Значи отиваш в E:\Games\cs-1.5\Counter-Strike\cstrike\resource\background и заменяш файловете с резархивираните файлове от rar. файла. Ако не ти хареса този вид картинка (защото някой са с малка резолюция и стоят много грозно) си ги заменяш по същия начин. Надявам се съм бил полезен.

Поздрави wink.gif

Линка дето си му дал е за сорс :

CODE
CSS - Counter-Strike: Source > GUIs

в банана няма за 1.5.....има за 1.6 wink.gif

П.С.Скиновете стават,а не съм пробвал дали бакграунда ше стане ама се съмнявам,даже съм сиг че няя стане... wink.gif
fNatic.
Линка е поправен.

П.П. fpsbanana е порталът както и за 1.6 така и за 1.5. Пробвай някой скин на 1.5 и ще видиш ,че ще ти тръгне. Лично аз съм пробвал и няма грешка wink.gif
Крадец на рози
За 1.6?
f0rgy
QUOTE(fNtc. @ Aug 12 2007, 21:51) *
Линка е поправен.

П.П. fpsbanana е порталът както и за 1.6 така и за 1.5. Пробвай някой скин на 1.5 и ще видиш ,че ще ти тръгне. Лично аз съм пробвал и няма грешка wink.gif

Тъй де ама някой от скиновете се прецакват като се сложат на 1.5....абе 1.5 бъгава раота..хората играят вече турнири на source , други 1.5 играят още tongue.gif въпреки че ако питате мен от скинове и такива шитни файдата е 0...само menubackground-а и gamestartup.mp3 са ми сменени tongue.gif tongue.gif tongue.gif

кофти офф се получи,сорка

back on smile.gif
fNatic.
Лично аз не съм почитател на скиновете защото:

1) fps-то намалява драстично
2) ако създателя на CS е бил решил ,че със скинове щеше да е по-добре ,то в настройките на играта щеше да има да си смениш дизайна на оръжието или там каквото и да е. CS е една уникална игра без забележки и препоръки към създателя.

П.П. А колкото до 1.5 просто нямам коментар..
dreddy
никой не ми помогна с това което ми трябваше благодаря все пак за вниманието а и цс 1.5 е класика в жанра
fNatic.
cs 1.5 е супер малумна игра. както вече форги каза .. хората си правят турнири по Сорс, някой още 1.5 зарибяват. верно и аз съм я играл но преди 3 години.
jak250
а да попитам какво да направя като ми излезе sprites/scope_arc_nw.tga като искам да влезна
petkox_ray
Meн оригинала най си ме кефи smile.gif Не знам ама като съм с друг скин и т.н. много ламер ставам ( не че не съм де,ама още повече )
argorn
а,искам да попитам сложил съм си оръжия и т.н но когато си купувам друго оръжие на 2-ката ми се сменя ръката от лявата страна и всеки път тряя да пиша код за да я върна но като купя друго оръжие пак отива отляво защо така?
bLex
как да накарам да ми се покажат моделс спритес и други в стеам sad.gif
klark21

тая тема съм я виждал на други места такаче или някои те е окрал или обратното... но да попитам за цвета на огъня ясно ми е как стаа но немога да намеря скинът (син огън) просто не ми отваря страницата (линка) който е даден !
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.