Подкрепям казаното от Емо..
Епизода беше страхотен!
Рая умря, да, но ако сте наясно, че Кларк Кент става в един момент Супермен, значи не е далече мисълта, че подобен персонаж, като Рая няма дълготрайно място в серияла.
Още при първата си поява Рая се хареса страшно много на феновете (лични наблюдения), но на всички им беше ясно, че едва ли ще остане за дълго, макар слуховете за евентуална връзка с Кларк. И на мен не ми хареса, че я убиха в един епизод, но честно казано не очаквах повече от целувка м/у тях... (то и толкова нямаше). Това е едното, което не ми хареса, другото е начина по който умря - попринцип нетрябва ли криптонците да се възтановяват бързо ?!

Някак си много съмнително стана всичко... това не ми допадна!...
Какво ми хареса - епизода беше преходен. До тук Кларк беше без крепост, без начинание, все още възприеман като детето от Смолвил. Незнам дали ви направи впечатление но Марта го нарече директно "герой", без да увърта с неща от сорта на "Изпратен си тук със причина.. бла-бла..", "О, Кларк колко хора си спасил... бла-бла... " и т.н. Доколкото си спомням тази думичка в прав текст до сега се избягваше. Един вид показа, че вече е приела съдбата му. Друго нещо, което ми хареса е точно края целият разговор м/у Кларк и Марта - ".. За пръв път съм готов да спра да бягам... от това което съм... От съдбата си!... " . Много добра игра на Том... евалата му правя. Супер го направи. Личи си, че вече е приел, какво го чака...
Ефектите бяха страшни естествено - Рая особенно, биеше се супер... ей т'ва е жена.
Та да обобщим след края на епизода - крепостта е поправена, Кларк е готов да приеме съдбата си и обучението си, м/у Лана и Лекс нещата не вървят на добре,... хубав преходен епизод. И незнам защо, но логиката ми нашепва, че това за жалост може би ще е последен сезон (след като избие фантомите би трябвало да премине обучението си, което ще рече... Супермен! )...