Сара Мишел Гелар

Име: Сара Мишел Гелар / Sarah Michelle Gellar
Рожденна дата: 14 Април 1977 г.
Месторождение: Ню Йорк, САЩ
Прякор: Саси
Височина: 5' 3"
Мини Биография:
Обядвайки в местен ресторант, тя е открита от агент когато е била на 4 години. Малко след това прави своя първи филм, "An Invasion of Privacy" (1983) (TV). Освен дългия списък от филми, тя също се е появявала в много телевизионни реклами и театрални постановки. Нейния пробив дошъл с ТВ сериала "Swans Crossing" (1992). През 1997 тя стана известна на кинозрителите когато се появи в два кинофилма "Знам Какво Направи Миналото Лято / I Know What You Did Last Summer" (1997) и "Писък 2 / Scream 2" (1997).
Текуща информация:
- (2000) Живее заедно с Фреди Принз Младши / Freddie Prinze Jr.
- Има кафяв колан по Таекуон До.
- Нейни кучета: малтийски териер наречен Тор, акита наречен Тайсън.
- Голям фен на Док. Зюс / Dr. Seuss. Хобита: колекционира редки книги , платинени и диамантени бижута.
- В списъка на 100-те най-горещи личности на списание YM.
- Първоначално е кандидатствала за ролята на Кордилия в "Бъфи - Убиицата на Вампири" обаче продуцентите са разбрали, че тя е тяхната Бъфи и и дали главнта роля.
- Рекламата на Бъргър Кинг, която направила през 1982 била първата реклама в която се споменава конкурент по име. Затова и МакДоналдс съди нея и Бъргър Кинг. Било и забранено да влиза в МакДоналдс освен ако не се маскира, заради нуждата от реализъм в рекламата ("Аз ям само в Бъргър Кинг" е една от нейните реплики в рекламата).
- Тренирала Таекуон До пет годишна възраст, сега тренира кикбокс, бокс, уличен бой и гимнастика.
- (1998) Една от 50-те най-красиви хора на списание Пийпъл / People.
- Има татуировка на Китайски символ за цялост на долната част на гърба.
- (2000) Класирана под №3 в списъка на най-сексапилни жени в света от читателите на FHM (Водещо мъжко списание във Великобритания).
- (1999) Класирана под №1 в списъка на най-сексапилни жени в света от читателите на FHM (Водещо мъвко списание във Великобритания).
- Има сърце с кинжал върху него татуирано на вътрешната страна на десния си глезен.
- Иронично, МакДоналдс беше основния спонсор хитовия сериал на WB "Бъфи - Убийцата на Вампири".
- Колекционира редки издания на класическа детска литература.
- Печели наградата на Блокбъстър през 1998 за най-добра поддържаща актриса във филм на ужасите за "Знам Какво Направи Миналото Лято".
- Спечелва 4 награди на списанието TV Guide.
- В рекламата на Бъргър Кинг заедно с нея участват две други актриси - Лиа Томсън / Leah Thompson и Елизабет Шу / Elrzabeth Shue.
- (2000) Списания Пийпъл / People разгласява връзката и с Фреди Принз Младши.
- Предложена и е ролята на Британи Фостър в In Crowd (2000), но отказва и ролята получава Сюзън Уорд.
- Среща се с Джери О'Конъл (1998-1999).
- Нейни съученици са: Тара Рийд, Джери О'Конъл и Маколи Кълкин.
- Нейн идол е Стокърд Чанинг / Stockard Channing.
- Предложена и е ролята на Рози в Cletis Tout (2001).
- Завършва училище за работещи деца в Ню Йорк, оценката и е 4.0 (Среден).
- Любимият и филм е Heathers (1989).
- Била е първия избор на Джеймс Тобак за ролята на Синди Бандолини в Harvard Man (2001).
- Режисьора Ража Госнел желаел истинска Холивудсака двойка да игрят Фред и Дафни във филма Скуби-Ду (2002) -Сара и истинският и приятел Фреди Принз Младши били първите избрани.
- (1999) Среща се с професионалния тенис играч Жан-Мишел Гамбил.
- (Април 2001) Официално обявява годежа си с Фреди Принз Младши.
- Била и предложена ролята на Жулиета в Ромео + Жулиета / Romeo + Juliet (1996), но трябвало да откаже заради заетия график на снимките на Всички Мой Деца / All My Children (TV) (1970).
Лични цитати:
(за баща и) "Просто защото даваш сперма това не те прави баща. Аз нямам баща. Никога не бих му се доверила или да го призная като мой баща."
(за това, че е тийн идол) "През целия си живот съм желаела това."
(Гимназията) "Най-лошото в училище беше когато през деня за подаряване на рози, някой все не получавше роза. Аз винаги получавах рози, но ги давах на някой който не бе получил нито една."
(Филми на ужасите) "Винаги съм тази която убиват. Исках да бъде наистина кърваво. Части от тялото ми разпръснати навсякъде. Пълна касапница!"
(за Раян Филип и Рийс Уидърспуун) "Те са невероятни. Те са вдъхновение на младата любов."
(за напрежението в работата) "Има много напрежение върху всички нас. Кейти (Хоумс), Джеймс (Ван Дер Бийк) и мен да правим тези филми и да правим всичко възможно защото имаме скритото чувството, че един ден телефона ще спре да звъни. Толкова е лесно да се провалиш заради това че хората ти казват, че както бързо е дошло така бързо ще си отиде. И мисля, че има някаква параноя, че трябва постоянно да работиш. И мисля, че съм го преживяла и за първите три години от шоуто не съм имала повече от седмица почивка с изключение на Коледа. Това беше."
(за това да бъде "кльощава") "Как жените могат да са тънки като нас? Имаме лични треньори които ни тренират. Имаме специално приготвени храни."
(за интернет) "Имам компютър и се уча как да го използвам. Колекционирам антични книги, така че го използвам да си взема копие на 'Les Liaisons Dangereuses' и го използвам при пътуване за да разгледам местностите. Отидох на Фиджи и го разгледах по интернет преди да отида, научих че там не трябва да носиш шапка когато си в чужда къща, и да не носиш обувки. Разбира се имам много по-добри неща които мога да правя със свободното си време вместо да влеза в интернет и да кажа 'О, я да видим какво ще открия за себе си!' Мисля, че тази мисъл ме изплаши малко.
(за думата 'феминизъм') "Кара ме да си мисля за жена която не си бръсне краката."
(за сцената с целувката и с Селма Блеър в Секс Игри / Cruel Intentions (1999)) "Беше страхотна целувка. Дори имаше тънка слюнка."
(за библиотеката) "Наистина не съм ходила много често там, но един от мойте приятели каза че има филми там така че аз отидох и те наистина имаха. Получих карта за библиотеката и всичко останало. Беше страхотно все едно взимаш касети под наем... безплатно (смее се)."
Заплата:
Секс Игри / Cruel Intentions (1999) $500,000 (USA)
Бъфи / Buffy (1997) $75,000 на епизод
Филмография:
Скуби-Ду / Scooby-Doo (2002) ... като Дафни Блейк
Harvard Man (2001) ... като Синди Бандолини
Saturday Night Live: 25th Anniversary (1999) (ТВ шоу) ... като самата себе си.
Секс игри / Cruel Intentions (1999) ... като Катрин Мартуил
Просто неустоима / Simply Irresistible (1999) ... като Аманда Шелдън
She's All That (1999) ... като момичето в Кафето
Херкулес / Hercules (1998) (ТВ сериал) (озвучава) ... като Андромеда
Small Soldiers (1998) (озвучава) ... като куклата Гуенди
Писък 2 / Scream 2 (1997) ... като Кейси 'СиСи' Купър
Знам Какво Направи Миналото Лято / I Know What You Did Last Summer (1997) ... като Хелън Шивър
Бъфи - Убиец на Вампири / Buffy the Vampire Slayer (1997-) (ТВ сериал) ... като Бъфи Ан Съмърс
Beverly Hills Family Robinson (1997) (ТВ сериал) ... като Джейн Робинсън
Всички Мой Деца / Alll My Children (1970) (ТВ сериал) ... като Кендал Харт Ланг (1993-1995)
Swans Crossing (1992) (ТВ сериал) ... като Сидни Орион Рутледж
A Woman Named Jackie (1991) (мини ТВ сериал) ... като младата Джаклин Бовиар
High Stackes (1989) ... като Карен Роуз
Girl Talk (1989) (ТВ сериал) ... като самата себе си
Funny Farm (1988) ... като ученичка на Мадолин Смит
Over the Brooklyn Bridge (1984) ... като дъщерята на Фил
An Invasion of Privacy (1983) (ТВ) ... като Дженифър Бианчи
ThePinkDuck Edit: Нанесох доста корекции, защото повечето неща не бяха преведени правилно.