IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

 
Reply to this topicStart new topic
> БТК ще развива мрежата си с 600 млн. лв., Dnevnik.bg
FrAgMaKeR
коментар Jun 24 2011, 20:59
Коментар #1


Lucid Dreamer

Група: Администратори
Коментари: 6,714
Регнат: 25-April 05
Пол: Мъж

"Българска телекомуникационна компания" (търговска марка "Виваком") ще инвестира 600 млн. лв. в разширяването и подобрението на мрежовата си инфраструктура в следващите 3 години, заяви вчера изпълнителният директор на компанията Бернар Москени.

Една част от средствата ще бъдат насочени към развитие на оптичната й мрежа, която до 2014 г. трябва да покрива около 1 млн. домакинства. Това ще позволи на компанията да предлага комбинирана услуга - интернет, телевизия, стационарна и мобилна телефония в едно, което носи отстъпки на потребителите.

По този начин компанията ще влезе в още една конкурентна битка с "Мобилтел", който чрез дъщерното си дружество "М-Нетуърк" обедини закупените миналата година интернет доставчици "Спектър нет" и "Мегалан". В момента комбинираната услуга на компанията покрива между 500 и 600 хил. домакинства и има около 110 хил. абонати. Целта й е до края на годината покритието да достигне 1 млн.

Бернар Москени поясни, че средствата за мрежата на БТК ще се осигурят от оперативната дейност на компанията, които ще са достатъчно и за обслужването на заемите й за близо 1 млрд. лв., които в момента се предоговарят. До голяма степен осигуряването на средствата обаче ще зависи от растежа на телекома през следващите три години.

През миналата приходите му се повишиха с 6% до 1.1 млрд. лв., а печалбата с 45% до 116 млн. лв. основно заради двуцифрения ръст в постъпленията от мобилна телефония. За момента тенденцията при мобилните услуги се запазва, като ръстът остава двуцифрен, каза още Москени.

Ръстът на общите приходи тази година обаче ще зависи от това доколко увеличението при мобилните услуги ще е достатъчно да компенсира спада при фиксираната телефония и задържането при интернет услугите. През първото тримесечие на тази година БТК отчете 17% ръст в приходите от мобилни услуги и 3% спад в общите постъпления.

Стратегията на БТК започва от София

където до края на следващия месец ще бъде завършено покритието на 10 квартала. Сред тях са "Младост", "Редута", "Слатина" и др., а услугата ще бъде достъпна още през юли. Планът на дружеството е до края на годината да покрива около 90 хил. домакинства в столицата и още 2 български града. "В проекта ще бъдат вложени около 184 млн. лв. до края на годината", уточни Москени пред "Дневник".

Само в столицата компанията ще инвестира в полагането на над 3000 хил. км оптични влакна, обясниха от телекома. В началото на следващата година дружеството ще започне да разширява покритието си и извън София, а до 2014 г. оптичната му инфраструктура трябва да покрива цяла България, или около 1 млн. домакинства.

"Виваком" е избрала да заложи на т.нар. активна оптична технология, за която първоначалната инвестиция е по-ниска, но впоследствие поддръжката е по-скъпа, обясняват от бранша. Телекомът ще инвестира в т.нар. Fiber to the Building, или FTTb технология, при която оптичното влакно стига до сградата, в която живее абонатът, а максималната достижима скорост на връзката е 100 мегабита в секунда.

Освен интернет през него може да минава още и IP телевизия (каквато компанията ще предлага на потребителите си паралелно с DTH телевизията, която вече има над 70 хил. абонати). В момента БТК има над 350 хил. абонати на ADSL интернет услугата си, което според Москени се равнява на 26-27% пазарен дял.

"Мобилтел" също планира мащабни инвестиции

в обновяването на оптичната си мрежа. "М-Нетуърк" обаче ще заложи на пасивна инфраструктура и GPON технологията, която позволява трансфер на данни със скорост до 1 гигабит в секунда. За последните 3 месеца компанията е покрила над 50 хил. домакинства в кварталите "Лагера", "Славия", "Бели брези", "Хиподрума" и "Стрелбище", както и е направила и първите си стъпки в Пловдив. В момента компанията има около 110 хил. абонати, но в тях влизат и потребителите на цифровата й телевизия.

Цените

От БТК планират да предлагат цени между 5 и 50 лв. на месец за скорост на връзката между 20 и 100 мегабита в секунда, става ясно от плановете на компанията. При "М-Тел" "пакетирането" на различните услуги на компанията носи до 25% отстъпка от крайната стойност на месечната фактура за всички предложения на оператора.

Интернет доставчикът "Нет 1" и доставчиците на телевизионни услуги "Булсатком" и "Близу" също заявиха апетити да развиват оптична инфраструктура. От "Близу" потвърдиха, че ще налеят около 25 млн. евро в развитието на мрежата си.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

 - Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Олекотена версия

Сега е: 31st May 2020 - 23:53