IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

 
Reply to this topicStart new topic
> "Мобилтел" купува "Мегалан" и "Спектър Нет", Dnevnik.bg
FrAgMaKeR
коментар Sep 15 2010, 12:47
Коментар #1


Lucid Dreamer

Група: Администратори
Коментари: 6,714
Регнат: 25-April 05
Пол: Мъж

"Мобилтел" придобива два от водещите български алтернативни телекома - "Спектър нет" и "Мегалан", обявиха днес от Telekom Austria, собственик на българския мобилен оператор. Сделката е за 100% от капитала на двете дружества. Сумата, за която компаниите ще бъдат придобити, e 83 милиона евро, съобщават от Telekom Austria. Част от сумата, която ще бъде платена, ще зависи от представянето на двата оператора на пазара през следващите месеци.

"Спектър нет" и "Мегалан" ще запазят своя мениджмънт и ще работят като отделни субекти през следващите 18 месеца. Въпреки това очакванията на Telekom Austria са "Мобилтел" да предложи съвместни услуги под своя бранд до края на тази година.

"Ще направим всичко възможно да запазим служителите - не само висшия, но и средния мениджмънт", обяви изпълнителният директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер. "Мобилтел" ще продължи да развива проекта на "Спектър нет" за прокарване на високоскоростен фиброоптичен интернет до дома. От компанията не обявиха каква сума планират да инвестират за развитие на технологията.

Общите приходи на "Спектър нет" и "Мегалан" за 2009 г. са 25.3 млн. евро. Общата оперативна печалба за миналата година е около 7 млн. евро. За тази година прогнозите са, че тя ще достигне 9.6 млн. евро с очаквания за силен ръст в бъдеще.

Чрез закупуването на двата телекома "Мобилтел" ще увеличи значително дела си на пазара на фиксиран интернет и фиксирана телефония, доминирани от "Виваком". "Целта е да съчетаем най-доброто от двете компании, да се възползваме от силните си страни и от лидери в сегментите, на които оперираме да се превърнем в национален лидер на тройна и четворна услуга", написа Иво Джоков, мениджър на "Мегалан", във форум на интернет доставчика. Общият брой клиенти на "Спектър нет" и "Мегалан" са 89 100 по данни на Telekom Austria.

Концентрацията ще позволи на българския мобилен оператор да предостави пакетни услуги от мобилна и стационарна телефония, фиксиран и мобилен интернет и телевизия.

"Мегалан" е водещ интернет доставчик за 57 500 основно домашни потребители в София. Освен достъп до интернет компанията предлага също IPTV (телевизия, предавана по интернет кабел до телевизор). Операторът има около 57 500 абонати - предимно клиенти на домашен интернет.

"Спектър нет" от своя страна е силен в сегмента на бизнес абонатите, на които предлага интернет, телефония и комбинирани IT услуги с национално покритие. Клиентите на телеком оператора са приблизително 31 600.

Собственици на "Спектър нет" са изпълнителният й директор Теодор Захов и "Алфа финанс холдинг", чийто основен акционер е Иво Прокопиев (Теодор Захов и Иво Прокопиев са издатели на вестниците "Капитал" и "Дневник"). В края на 2009 г. "Спектър нет" придоби "Орбител" в сделка за над 5 млн. евро. По този начин компанията застана на второ място след "Виваком" по брой стационарни телефонии линии.

Настоящата сделка е резултат от увеличаващото се потребление на широколентов интернет в България, което според анализ на Telekom Austria ще се удвои до 2019 г. Дотогава разпространението на IPTV ще се увеличи до 32%, смятат в австрийския телеком. Според купувача абонатите на пакетни услуги ще се увеличат до 2 млн. след девет години.

Според Ханс Чуден, финансов директор на Telekom Austria, инвестицията на "Мобилтел" е включена в капиталовите разходи на групата за 2010 г. Предстои сделката със "Спектър нет" и "Мегалан" да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

 - Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Олекотена версия

Сега е: 26th May 2020 - 11:29