IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Turbo Pascal задача
BuFeRcHo
коментар Jun 22 2006, 16:47
Коментар #1


Потребител

Група: Потребители
Коментари: 27
Регнат: 27-January 06
Име: BuFeRcHO
Пол: Мъж



Може ли някои да ми каже как да напиша една задача в турбо паскала трябва да намера средното аретметично на 5 числа плс помогнете sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Отговори (1 - 16)
g0blin
коментар Jun 22 2006, 22:30
Коментар #2


SuSE Guru

Група: Глобален Модер
Коментари: 1,307
Регнат: 26-April 05
От: Plovdiv
Пол: Мъж



Тъй като нещо тага "code" не си върши работата и оплесква кода, съм ти го качил тук ---> http://upserv.hit.bg/MATH.txt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kraicho
коментар Jun 23 2006, 09:26
Коментар #3


Супер потребител

Група: Потребител +
Коментари: 17
Регнат: 6-June 05
От: Пловдив/Панагюрище
Пол: Мъж



Ха biggrin2.gif Не трябва ли да се дели на 5 или съм позабравил математиката. 10.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gangs7a
коментар Jun 23 2006, 22:24
Коментар #4


Модератор

Група: Модератори
Коментари: 295
Регнат: 29-May 06
От: Майна?
Пол: Мъж



QUOTE(kraicho @ Jun 23 2006, 10:26) *

Ха biggrin2.gif Не трябва ли да се дели на 5 или съм позабравил математиката. 10.gif


Не си я забравил wink.gif Средно аретмитично се намира като събереш стойностите на всички числа и общата я разделиш на броя на числата smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sviro
коментар Jun 24 2006, 12:12
Коментар #5


Потребител

Група: Редовни
Коментари: 141
Регнат: 23-April 06
От: Пловдив
Пол: Мъж



QUOTE(BuFeRcHo @ Jun 22 2006, 17:47) *

Може ли някои да ми каже как да напиша една задача в турбо паскала трябва да намера средното аретметично на 5 числа плс помогнете :(

program abc;
var a:array[1..5]of real;
sr:real;
begin;
read(a[1]);
read(a[2]);
read(a[3]);
read(a[4]);
read(a[5]);
sr:=(a[1]+a[2]+a[3]+a[4]+a[5])/5;
writeln(sr:1:2);
readln;
readln;
end.


Съжелявам за масива ама ме мързеше да пиша...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
g0blin
коментар Jun 24 2006, 13:07
Коментар #6


SuSE Guru

Група: Глобален Модер
Коментари: 1,307
Регнат: 26-April 05
От: Plovdiv
Пол: Мъж



Гррр...извинявам се в такъв случай!Явно съм спал, когато съм го писал...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fairina
коментар Jun 28 2006, 09:28
Коментар #7


Потребител

Група: Потребители
Коментари: 71
Регнат: 22-January 06
От: Пловдив
Пол: Жена



QUOTE
program abc;
var a:array[1..5]of real;
sr:real;
begin;
read(a[1]);
read(a[2]);
read(a[3]);
read(a[4]);
read(a[5]);
sr:=(a[1]+a[2]+a[3]+a[4]+a[5])/5;
writeln(sr:1:2);
readln;
readln;
end.

Така, в момента нещо не ми се рови в паскал, обаче горното няма да тръгне, защото след begin и последния readln няма ";" и освен това преди всяко read трябва да има write...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sviro
коментар Jun 28 2006, 12:19
Коментар #8


Потребител

Група: Редовни
Коментари: 141
Регнат: 23-April 06
От: Пловдив
Пол: Мъж



QUOTE(Fairina @ Jun 28 2006, 10:28) *

QUOTE
program abc;
var a:array[1..5]of real;
sr:real;
begin;
read(a[1]);
read(a[2]);
read(a[3]);
read(a[4]);
read(a[5]);
sr:=(a[1]+a[2]+a[3]+a[4]+a[5])/5;
writeln(sr:1:2);
readln;
readln;
end.

Така, в момента нещо не ми се рови в паскал, обаче горното няма да тръгне, защото след begin и последния readln няма ";" и освен това преди всяко read трябва да има write...

ще тръгне -не е ннужно да има write преди read обаче съм допуснал грешка и съм написал ; след begin ,а и трябва началото да изглежда така :
var a:array[1..5]of real;
sr:real;
а за readln;-вярно е -върви тествах го днес
edit:sr:real трябва да е точно под a:array но форумът го променя и не позволява да се постави така

Този коментар е бил редактиран от sviro на Jun 28 2006, 12:22
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melkor
коментар Jun 28 2006, 12:26
Коментар #9


Sinner in the hands of dirty goddess

Група: Администратори
Коментари: 2,780
Регнат: 27-April 05
От: Пловдив/София
Пол: Мъж



QUOTE(sviro @ Jun 28 2006, 13:19) *

edit:sr:real трябва да е точно под a:array но форумът го променя и не позволява да се постави така

Вие за таг [code] не сте ли чували?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vIkToRsHeFa
коментар Jun 29 2006, 10:42
Коментар #10


.: БосСс В ДжУнГлАтА :.

Група: Администратори
Коментари: 15,312
Регнат: 25-April 05
От: Гр. Пловдив
Пол: Мъж



QUOTE(RuF @ Jun 24 2006, 14:07) *

Гррр...извинявам се в такъв случай!Явно съм спал, когато съм го писал...


QUOTE
PROGRAM MATHS;
VAR a,b,c,d,e,S:real;
BEGIN
write('Vyvedi pyrvoto 4islo: ');readln(a);
write('Vyvedi vtoroto 4islo: ');readln(cool.gif;
write('Vyvedi tretoto 4islo: ');readln©;
write('Vyvedi 4etvyrtoto 4islo: ');readln(d);
write('Vyvedi petoto 4islo: ');readln(e);
S:=(a+b+c+d+e)/5;
writeln('Srednoaritmeti4noto na 4islata e:',S:8:3);
readln
end.


и всичко е 6 8Д иначе може да се пусне един цикъл при който да се въвеждат числа докато не бъде избрана еди каква си сума или число. Присвоява се стойностите на един масив и спрямо коунтер за да се види колко числа имаме се извеждат като масив и се изчисляват със втори цикъл. Така можемда получим универсален коунтер който да смята независимо от броя и стойноста на въпросните въведени променливи. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
The^Crow
коментар Jun 30 2006, 08:40
Коментар #11


Нов Потребител

Група: Потребители
Коментари: 6
Регнат: 29-January 06
Пол: Мъж



Малко по универсално решение!
CODE

program SA;
const
n=5;
var
  a:real;
  i:integer;
  sa:real;
begin
  sa:=0;
  for i:=1 to n do
  begin
    write('Input number  ', i, ' : ');
    readln(a);
    sa:=sa+a;
  end;
  sa:=sa/n;
  writeln(sa:8:3);
  readln;
end.

ПС: ";" след последния readln е незадължителна!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
the_meter
коментар Aug 29 2006, 00:17
Коментар #12


Нов Потребител

Група: Потребители
Коментари: 2
Регнат: 28-August 06
От: Plovdiv
Име: Mitio
Пол: Мъж



защо
CODE
program prostotii;
var a,b,c:real;
begin
write"666";readln(a);
write"213";readln(B);
c:=a+b;
writeln;
readln;
end.
.....не тръгваconfused.gif

Mod Edit - Защо не се научиш да използваш правилните тагове? 9.gif

Този коментар е бил редактиран от melkor на Aug 29 2006, 16:38
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kraicho
коментар Aug 30 2006, 10:21
Коментар #13


Супер потребител

Група: Потребител +
Коментари: 17
Регнат: 6-June 05
От: Пловдив/Панагюрище
Пол: Мъж



Какво искаш да направиш?
Ако искаш да ти се изведе стойността на с на екрана, май трябваше последното writeln; да бъде writeln (с); .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
the_meter
коментар Sep 1 2006, 10:43
Коментар #14


Нов Потребител

Група: Потребители
Коментари: 2
Регнат: 28-August 06
От: Plovdiv
Име: Mitio
Пол: Мъж



да ама ми дава "syntax error..."си му ебало майката..аве някой може ли да ми напише програма дето да се намери сбор на 3 числа (1,2,4) шот се нещо бъркам...(нов съм blush.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dulsinea
коментар Sep 1 2006, 15:05
Коментар #15


Редовен Потребител

Група: Потребител +
Коментари: 1,011
Регнат: 4-May 05
От: Пловдив
Пол: Жена



QUOTE(the_meter @ Sep 1 2006, 11:43) *

да ама ми дава "syntax error..."си му ебало майката..аве някой може ли да ми напише програма дето да се намери сбор на 3 числа (1,2,4) шот се нещо бъркам...(нов съм blush.gif )

Имам някакви откъслечни спомени от училище, но доколкото помня май така ще стане:

CODE
Program Sum;
var
   a,b,c:real;
       S:real;
begin;
   write('Vavedi chisloto a: ');readln(a);
   write('Vavedi chisloto b: ');readln(b);
   write('Vavedi chisloto c: ');readln(c);
   S:=a+b+c
   writeln('Sumata na chislata e:',S:8:3);
   readln;
end.


А ако искаш да намериш сумата на n на брой числа може да използваш следното:

CODE
Program Sum;
var
    n:integer;
    i:integer;
    S:integer;
begin
    readln(n);
    S:=0;
    i:=1;
    repeat
        S:=S+i;
        i:=i+1
    until i>n;
  writeln('Sumata e:',S:8:3);
end.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
crashover
коментар Oct 25 2009, 18:52
Коментар #16


Нов Потребител

Група: Потребители
Коментари: 1
Регнат: 16-March 08
Пол: Мъж



МОЛЯ!
Ако има човек който разбира на Турбо паскал да ми пише мн е спешно ето това е задачата..

Да се състави и изпълни програма , която обработва едномерен масив с размер N ( в интервал от 1 до 50) , чийто стойности са в интервала от -60 до 60
програмата да извърши следните обработки на масива:
всеки положителен елемент на редицата да се замени с пройзведението от стойността на номера на максималния елемент и корена на стойнотта на минималния елемент.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
THe^Siss
коментар Dec 15 2009, 17:26
Коментар #17


Нов Потребител

Група: Потребители
Коментари: 1
Регнат: 15-December 09
Име: Suzane
Пол: Жена



Здравейте! Имам нужда от малко помощ с една програма на Pascal. Условието е:
"Съставете програма, която съставя списък е елементи от тип char и проверява дали от последователните елементи на спусъка може да бъде образувана дума КОЛЕДА."
Създаването е лесно - с процедура. Проверката ще стане с цикъл while, но това, което ме затруднява е да извлека символа от полето/клетката (сливането лесно). Ако имате някакви предложения за програмата, ще съм благодарна!
Поздрави! smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 потребител(и) четат тази тема (2 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

 



- Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Олекотена версия

Сега е: 22nd September 2019 - 23:26